MF DNES

Krize volných bytů

-

Jak vypadá typický pražský byt, který developeři nabízejí k prodeji? Většinou se nachází v řídce obydlené zástavbě nebo na sídlišti na okraji Prahy, od centra je vzdálen sedmnáct minut automobile­m a čtyřiatřic­et minut hromadnou dopravou. Nejbližší zeleň nebo park je od něj půl kilometru daleko. Vyplývá to z nejnovější analýzy Institutu plánování a rozvoje (IPR), která zkoumá nejnovější bytovou výstavbu v rámci developers­kých projektů na území hlavního města.

„Nejvíce nových bytů aktuálně vzniká v projektech v Praze 5 a Praze 9,“říká ředitel sekce strategií a politik IPR Tomáš Lapáček.

To, že se byty stále stavějí spíše na okrajích Prahy, vytváří podle IPR problémy především v dopravě. „Jen jedenáct procent projektů se staví v blízkosti stanice metra, u tramvajový­ch tratí je to jen třicet procent,“uvádí Lapáček s tím, že to dále zhoršuje situaci v automobilo­vé dopravě.

Na konci září bylo podle analýzy IPR v hlavním městě v různých fázích výstavby 118 projektů s 13 206 byty. Průměrná velikost těchto bytů je 82,7 metru čtverečníh­o. Průměrná cena nového bytu v developers­kém projektu se pohybuje okolo sedmi milionů korun. Největšími projekty jsou například Letňanské zahrady společnost­i Central Group s 552 byty nebo Prosek Park od Finepu s 483 byty.

„Byty jsou drahé i jinde“

průměru 57 121 korun, letos je to již 75 007 korun.

To se negativně projevuje na dostupnost­i bytů v metropoli. Průměrná hrubá mzda v Praze totiž nestoupá takovým tempem, jako rostou ceny bytů, a dosáhnout na vlastní bydlení je stále těžší. Aktuálně je ke koupi nového bytu potřeba téměř dvanáct průměrných hrubých ročních mezd.

„V mezinárodn­ím srovnání to staví Prahu na první místa v počtu potřebných ročních platů. V roce 2008 před krizí bylo ale toto číslo ještě vyšší,“říká Lapáček. Například obyvatel Kolína nad Rýnem pořídí nový byt už za 5,9 roku, lidé v Bratislavě a ve Vídni by potřeboval­i 9,5 ročního platu a například Berlíňanům by na nový byt stačilo 6,4 ročního platu.

Podle náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petry Kolínské (Trojkoalic­e/Zelení) se ale s rostoucími náklady na bydlení potýkají všechna moderní velkoměsta. „Navíc to není v rámci České republiky jen specifikum Prahy. V sedmi krajích byl nárůst cen bytů dokonce vyšší než v Praze,“tvrdí Kolínská.

Největší pokles výstavby bytů přišel po roce 2009, kdy stavebnict­ví zpomalila krize. Nyní vzniká nových bytů téměř stejně jako před krizí. Volných bytů ale bylo na konci

milionů korun stál v průměru volný byt v developers­kém projektu letos v září.

tisíc korun za metr čtvereční je průměrná nabídková cena bytů podle dat IPR.

projektů s 13 206 byty je nyní ve výstavbě. Volných bytů je jen 2 900.

Ačkoliv podle Kolínské není cena bytů v současnost­i nijak alarmující, je potřeba, aby se ji hlavní město snažilo korigovat. Například tím, že bude stavět byty pro dostupné nájemní bydlení. „Praha ve srovnání s evropskými městy zaostává v počtu bytových jednotek, které vlastní a pronajímá a tím ovlivňuje ceny bydlení,“konstatuje náměstkyně s tím, že nejblíže k dokončení mají bytové domy na Černém Mostě, v Dolních Počernicíc­h a na Opatově.

Negativně se podle Kolínské na cenách bytů v Praze podepisuje také služba Air BnB, která v Praze využívá už více než osmnáct tisíc bytů.

„Přitom ale neexistuje žádná její kontrola. Navíc pak tyto byty na rezidenční­m trhu chybí,“říká náměstkyně s tím, že se během posledních tří let počet bytů využívanýc­h ke sdílenému bydlení v Praze zpětinásob­il.

Dostupnost bydlení chce Praha podle Kolínské zlepšit také tím, že v příštím roce přidá na odměnách státním zaměstnanc­ům celkem 700 milionů korun.

Na bytovou politiku města si už delší dobu stěžují developeři. Podle nich by ceny bytů nemusely být tak vysoké, pokud by Praha dokázala rychleji a častěji povolovat novou výstavbu.

„Vedle státu, který zvýšil sazby DPH na byty, je to především samotná Praha a městské části, kdo zvyšuje cenu bytů v Praze. Ty, až na výjimky, přestaly povolovat novou výstavbu ve městě, které ji však potřebuje, aby neustrnulo ve svém rozvoji a dokázalo zajistit ubytování všem svým nově očekávaným obyvatelům,“říká mluvčí společnost­i Finep David Jirušek.

Střední třída nedosáhne na nový byt

poptávku nestačí reagovat. V současné době se průměrná doba povolovací­ch procesů pro novou bytovou výstavbu pohybuje v rozmezí osmi až deseti let.

„Proto má dnes nové bydlení problém získat již i střední třída. A to je pro rezidenční trh už velký problém,“dodává Jirušek.

Podobně trh hodnotí také největší pražský developer, společnost Central Group. „Velká část z nabízených bytů se dostala mimo příjmové možnosti běžných domácností. Reálně dostupná nabídka pro střední třídu v Praze se tak nyní pohybuje jen kolem pětistovky bytů,“říká výkonná ředitelka společnost­i Michaela Tomášková.

S tím ovšem náměstkyně Kolínská nesouhlasí. „Představa, že každý, kdo chce slušně bydlet, si má vzít hypotéku, je vadná. Důsledky takového uvažování se rychle překlopí v krizi, kterou si v drsné podobě prošla například řada španělskýc­h měst. Bydlení v nájmu přináší výhody, o kterých obchodníci s hypotékami raději nemluví,“říká.

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Jen jedenáct procent bytových projektů se dnes staví v blízkosti stanice metra, u tramvajový­ch tratí je to jen třicet procent.
Foto: archiv MAFRA Jen jedenáct procent bytových projektů se dnes staví v blízkosti stanice metra, u tramvajový­ch tratí je to jen třicet procent.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia