MF DNES

Pomocí aplikace lidé podali 8 tisíc podnětů

- — Ondřej Hanko

Analýza IPR také potvrdila, že ceny bytů na pražském trhu s nemovitost­mi stále rostou. Průměrná nabídková cena za byt v developers­kém projektu se za poslední dva roky zvýšila o více než třicet procent. Zatímco v roce 2015 stál metr čtvereční v novém pražském bytě v

Obnova přechodu pro chodce na žižkovském Škroupově náměstí, oprava chodníku v Bohušovick­é ulici v Praze 9 nebo výměna poškozenéh­o krytu lampy ve Višňové ulici. Tyto a dalších bezmála osm tisíc podnětů zaslali lidé k vyřešení skrze městskou mobilní aplikaci Změňte.to, která je též dostupná na stejnojmen­ném webu.

„Podněty, které lidé posílají, řešíme průběžně, ale ne každý z nich má povahu problému, který lze snadno vyřešit,“přibližuje mluvčí projektu Martina Skočdopole s tím, že někdy jde spíš o dotaz než podnět. „Někdy lidé upozorňují na celé ulice, jež by měly projít opravou, což je investičně náročná věc, kterou není možné vyřešit ze dne na den. Všechny podněty ke stavu ulic prověří Technická správa komunikací (TSK). Jednodušší věci se opraví okamžitě, ty složitější se zařazují do zásobníku oprav nebo do plánu investic,“dodává mluvčí. Do včerejšího večera Pražané zaslali bezmála osm tisíc podnětů, nejvíce z nich se týkalo poškozenýc­h ulic, nepořádku a MHD. Nejaktivně­jší jsou lidé v šesté, čtvrté a deváté městské části. V Praze 6 lidé řeší stav ulic a záležitost­i týkající se chodců, v Praze 9 lidi trápí veřejná prostranst­ví.

„Připomínku dostanou lidé, kteří se na magistrátu o projekt starají. Ti ji pak co nejdříve předají k vyřízení příslušné instituci a zároveň dohlížejí na to, aby každý občan dostal na svůj podnět do 30 dnů odpověď,“vysvětluje Skočdopole.

Vývoj aplikace stál 230 tisíc korun a v příštím roce by se měl projekt vyhodnotit.

„Naším cílem je, aby projekt pomáhal dál a rozvíjel se. Počet podnětů jasně ukazuje, že lidé mají zájem využívat tuto aplikaci, která za ně návrh doručí na správné místo, aniž by museli složitě hledat, komu přesně podnět adresovat,“mluvčí.

Jako první už v roce 2012 vznikl web Chodci sobě, který funguje na stejném principu jako Změňte.to. Stojí za ním nezisková organizace Pražské matky, která nyní na oficiální pražské aplikaci s magistráte­m spolupracu­je. „Podněty zadané na Chodcích sobě přeposílám­e na Změňte.to,“říká Blanka Klimešová, která má portál na starosti.

Aplikace radnic

říká

„Oproti magistrátu jsou naše podněty veřejné, nabízíme možnost sledovat komunikaci mezi občany a úřady,“dodává s tím, že lidé jim dosud zaslali 1 940 podnětů, z nichž se podařilo vyřešit 445.

Rovněž městské části mají své vlastní aplikace. Radnice Prahy 7 To, že dostatek bytů bude v budoucnu potřeba, dokládá i zmiňovaná analýza IPR. Podle prognózy počtu obyvatel Prahy do roku 2050 přibude v hlavním městě dalších 300 tisíc obyvatel.

Zároveň developeři upozorňují na to, že povolovací procesy jsou zdlouhavé a výstavba tak na aktuální třetím rokem spolupracu­jí s webem Lepší místo. „Shromažďuj­e veškeré podněty na jednom místě, díky čemuž mohou občané rychle a pohodlně upozornit na problemati­cké místo nebo jiný nešvar. Není třeba složitých formulářů ani osobních návštěv úřadu,“říká tamní starosta Jan Čižinský. „Obyvatelé mají díky aplikaci přehled, co se s jejich podnětem děje a proč. Úřad touto cestou měsíčně obdrží cca 50–60 tipů,“doplnil Čižinský.

Žižkovská radnice má vlastní aplikaci – Čistá trojka. Lidé zde podobně jako v případě Změňte.to nahlašují nepořádek či zničený chodník. „Na facebookov­ém profilu aplikace pravidelně informujem­e o vyřešených podnětech našich občanů,“tvrdí mluvčí Prahy 3 Michaela Luňáčková.

„Někdy lidé hlásí celé ulice, které chtějí, aby byly opraveny.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia