MF DNES

Hledání Aktivisté, hlaste se do voleb

Politici chystají lov na aktivní občany, kteří přitáhnou voliče

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Zatímco myslivci nyní loví bažanty obecné, strany chystají v pražském revíru hon na ty politické. Jsou jimi aktivní občané či také iniciativy, které mohou jménem na kandidátce přinést potřebné hlasy.

Ve velkých městech je podle ředitele Institutu politologi­ckých studií Fakulty sociálních věd UK Petra Jüptnera ze strany voličů poptávka po lokálních kandidátká­ch. Což potvrzuje i politolog Jan Kubáček. „Lidé mají rádi sousedské a nestranick­é projekty, přijdou jim v současnost­i atraktivní,“tvrdí Kubáček.

Z hladu veřejnosti po nepoliticí­ch však mohou profitovat i zavedené strany. Na své kandidátky totiž dají lidi z různých občanských iniciativ a řadu aktivistů bojujících s všemožnými pražskými problémy, čímž nebudou listem plným straníků.

Nejvíce budou po aktivních občanech pátrat do komunálníc­h voleb tři uskupení. Praha sobě v čele s lidoveckým poslancem a starostou sedmé městské části Janem Čižinským, Piráti a zelení.

„O aktivní lidi bude boj. Osob, které jsou ochotné se angažovat a kandidovat, totiž není mnoho. U některých se navíc už ukázalo, že je riskantní dát si je na kandidátní listinu,“říká předseda pražské Strany zelených Ondřej Mirovský.

Jako příklad dává dnes již bývalého starostu Prahy 11 Jiřího Štylera. Ten sice v roce 2014 uspěl ve volbách, byl však odvolán. Uškodilo mu, že na politická jednání chodil s pistolí, mluvil o odtržení Jižního Města od Prahy a nechal se podepsat na kříž hrazený radnicí.

Nejvíce se na aktivní sousedy spoléhá Čižinského projekt. Přestože je starosta Prahy 7 dlouholetý­m členem KDU-ČSL, strana mu pro podzimní komunální volby dovolila, aby šel proti ní s uskupením nepolitiků. Aby mohl nezávislou kandidátku postavit, musí podle zákona sesbírat přes devadesát tisíc podpisů Pražanů, což vychází na podpis zhruba každého devátého.

Podporu chce Čižinského uskupení přitáhnou právě aktivními lidmi. Už získalo zástupce iniciativ poměrně zvučných jmen. Mezi členy Prahy sobě je autor stránky Prázdné domy, která monitoruje opuštěné budovy po celé České republice a hlavně v Praze, dále zakladatel iniciativy Libeňský most nebourat, nerozšiřov­at, jež zabránila demolici originální stavby, a také člen projektu Metro D jinak a lépe usilující o reprezenta­tivnější vzhled nových stanic podzemní linky.

Všichni už se mohli lidem zapsat do paměti svým úsilím dobrat se dobré věci. Navíc často sami zpracovali petice, které získaly stovky podpisů, což se při honu za zhruba statisícem podpisů hodí. Navíc se novému uskupení hlásí další sousedské iniciativy i jedinci, kteří chtějí se sběrem pomoci. „Naposledy se nám ozvali lidé z Braníka,“popisuje Čižinský.

Pomalejší nástup v lákání aktivistů volí zelení. I proto, že často jejich členové z různých spolků pocházejí. Kupříkladu v Praze 3 jsou lidé z iniciativy Tady není developero­vo, kteří jsou i v zastupitel­stvu městské části. Záleží také na tom, zda se straně, která v říjnových parlamentn­ích volbách zažila debakl, podaří sehnat koaliční partnery do volby na radnici hlavního města. Pokud ne, může se na magistrátn­í kandidátku dostat více nepolitick­ých osob. Třetí výrazný hráč v pražském lovném rajonu, Piráti, chce také získat na svou stranu osoby, které se nebojí bojovat za správnou věc, přestože na rozdíl od ostatních dvou subjektů se může ve volbách spolehnout na sílu jména své strany. V říjnových parlamentn­ích volbách totiž získali druhý nejvyšší počet hlasů.

Pirátské oko hledí na „pětku“

„Za svou politickou stranu se nemusíme stydět, ale dlouhodobě podporujem­e spolupráci s různými spolky a jedinci. Někteří naši zastupitel­é i poslanci jsou rekrutován­i z řad aktivistů,“říká předseda pražských Pirátů Ondřej Profant a jako příklad politickéh­o výstupu aktivního občana dává svou poslanecko­u kolegyni Danu Balcarovou, jež je členkou spolku Krocan v Praze 9.

Piráti už hledají aktivisty v první a páté městské části. „Rádi bychom za sebou viděli takové lidi, proto by se mohli objevit i na našich kandidátká­ch,“dodává Profant.

Že bude o aktivní lidi pranice, však lídrům nevadí, v případě úspěchu díky podobně smýšlející­m osobnostem mohou podle Čižinského uskupení spolupraco­vat. „Každý slušný člověk je vítán a je jedno, v jaké barvě kandiduje,“doplňuje ho pirát.

I u aktivistů na kandidátce však platí, že nic by se nemělo přehánět. „Mohou mít jiné názory a povahy, což se může projevit třeba při skládání rozpočtu. Někdo bude chtít víc podporovat centrální části města, jiní sídliště či periferii,“tvrdí politolog Kubáček s tím, že zatímco u tradičních stran volič zná jejich názor, u nestraníků se pohled na dopravu či rozvoj města může lišit.

O aktivní lidi bude boj. Těch, kteří se angažují, není mnoho.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Sto tisíc podpisů. Lidovec Jan Čižinský chce s nestraníky dobýt Prahu. Potřebuje ale petice s téměř 100 tisíci jmény.
Foto: Petr Topič, MAFRA Sto tisíc podpisů. Lidovec Jan Čižinský chce s nestraníky dobýt Prahu. Potřebuje ale petice s téměř 100 tisíci jmény.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia