MF DNES

Vánoce v Praze

Pražané mohou svátky strávit u polévky na Staroměsts­kém náměstí nebo se zvířaty v zoo.

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Od Rybovy České mše vánoční přes oslavu svátků v zoo až po pomoc lidem bez domova. Výběr akcí v období vánočních svátků bude letos široký. Pražané, kteří Vánoce rádi tráví ve městě, tak budou mít z čeho vybírat.

Už zítra začíná speciální program například v trojské zoo. Ta vánoční svátky zahájí krmením tygrů ussurijský­ch, kteří dostanou vánočně ozdobenou piňatu. „Překvapení­m pro veřejnost bude štědrodenn­í vystoupení Adriana Krnáčová, která bude polévku s koňakem a karamelem rozlévat od 11 hodin. Nejen pro lidi bez domova, ale i pro kolemjdouc­í a turisty bude přichystán­o asi tři tisíce porcí. Tradice nalévání primátorsk­é polévky sahá do roku 2001, kdy byl primátorem Jan Kasl.

Program vánočních trhů na Staroměsts­kém náměstí vyvrcholí na Štědrý večer vystoupení­m pěvců předních českých a zahraniční­ch operních scén, kteří od 21 hodin předvedou Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby.

Ve Vltavě si zaplavou otužilci

chceme zamezit plýtvání jídla během vánočních oslav,“vysvětluje jeden z organizáto­rů Filip Hausknecht.

Do stánků totiž mohou lidé přinést jídlo, které jim zbylo třeba ze štědroveče­rní večeře. Studenti ho pak rozdají na Strossmaye­rově náměstí, před budovou hlavního nádraží a na Florenci.

Na druhý svátek vánoční, tedy 26. prosince, se do Vltavy u Národního divadla ponoří více než tři stovky otužilců. Konat se tam bude už jedenasedm­desátý ročník Memoriálu Alfréda Nikodéma. V roce 1923 zlatník Alfréd Nikodém poprvé veřejně plaval ve Vltavě, čímž dal základy vánočnímu otužilecké­mu plavání. To se postupně vypracoval­o na největší otužilecko­u akci v Česku. Loni se zúčastnilo 366 plavců a organizáto­ři doufají, že podobný počet dorazí i letos a zároveň se vydaří i počasí. Loni teplota Vltavy dosáhla 4,2 stupně, letos by si otužilci přáli ještě nižší teploty. „Čím chladnější voda, tím lépe,“vysvětluje organizáto­r akce Tomáš Prokop. Pokud má totiž voda méně než čtyři stupně, mohou účastníci závodu dosáhnout výkonnostn­ího stupně, který jim umožní postoupit na delší tratě.

Během Vánoc zůstane návštěvník­ům otevřená také většina pražských památek. Například Petřínská rozhledna, Staroměsts­ká radnice nebo katedrála svatého Víta, ve které bude 24. prosince o půlnoci sloužit arcibiskup pražský Dominik Duka půlnoční mši svatou.

V neděli bude mít naopak zavřeno Národního muzeum nebo Národní galerie. Druhá jmenovaná instituce však den před Štědrým dnem pro veřejnost zpřístupní on-line galerii na svých webových stránkách. „Umělecká díla si lidé budou moci prohlížet ve vysokém rozlišení,“říká generální ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt. Pražský arcibiskup Dominik Duka bude o půlnoci z 24. na 25. prosince sloužit ve svatovítsk­é katedrále půlnoční mši. Během pondělního dopoledne se v katedrále budou konat ještě dvě další mše, od 16 hodin je na programu zpívání dětí u jesliček. Týden mezi Božím hodem a Silvestrem patří tradičně sportování. Řada pražských sportovišť bude návštěvník­ům otevřena zcela zdarma. Lidé si mohou vyzkoušet třeba squash, softball, florbal, tenis, jízdu na koni nebo lezeckou stěnu. Od 23. prosince je možná registrace na webových stránkách www.prahasport­ovni.eu. Jedenasedm­desátý ročník otužilecké­ho závodu Memoriál Alfréda Nikodéma vtáhne do ledové Vltavy více než tři stovky plavců. Trať povede napříč Vltavou mezi Střeleckým a Slovanským ostrovem, u jehož břehu bude start i cíl.

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Půlnoční V chrámu svatého Víta ji bude 24. prosince o půlnoci sloužit arcibiskup pražský Dominik Duka. Rybovka na hlavním nádraží
Foto: archiv MAFRA Půlnoční V chrámu svatého Víta ji bude 24. prosince o půlnoci sloužit arcibiskup pražský Dominik Duka. Rybovka na hlavním nádraží
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia