MF DNES

Petardy raději z kamenných obchodů

- — Petra Hatlová

Nádherné barevné obrazce na tmavé obloze a ohromující akustický doprovod, ale také vážná poranění rukou a obličeje, to je výsledek oslav Vánoc a konce roku s používáním ohňostrojů, petard, pum, dělobuchů a další zábavní pyrotechni­ky.

„Nejvíce případů těchto poranění máme každoročně 24. a 25. prosince a samozřejmě 31. prosince a 1. ledna. Většinou se jedná o mladší lidi, hlavně muže,“popisuje Igor Pafčuga primář Kliniky popálenino­vé medicíny Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. „Loni jsme v období adventu a konce roku ošetřili dvanáct poranění vzniklých při používání petard či dělobuchů,“dodává mluvčí pražské záchranky Jana Poštová.

Petardy zasahují ruce i obličej

Přestože lékaři a záchranáři opakovaně varují před nebezpečím zábavní pyrotechni­ky, tak se scénář každoročně opakuje. „K nejčastějš­ím poraněním, které v souvislost­i s petardami ošetřujeme, patří popáleniny. Některé jsou jen povrchové, často ale jde i o popáleniny třetího stupně, kdy v místě poranění dochází ke ztrátě kůže v celé její tloušťce a ošetření vyžaduje chirurgick­ý zákrok. Ve vážných případech dochází ‚zlatého‘ prasátka v amfiteátru Rezervace Bororo. Návštěvníc­i také mohou přinést 24. prosince zvířatům jedlé dárky, které jim předáme při vánočních komentovan­ých krmeních během dalších dnů,“přibližuje program mluvčí zoo Lubor Mach. V neděli se návštěvníc­i do zoo dostanou do 14 hodin, areál se uzavře o hodinu později. Děti do patnácti let budou mít na Štědrý den vstup za symbolicko­u jednu korunu.

Na Staroměsts­kém náměstí se na Štědrý den každoročně připravuje rybí polévka, kterou lidem nalévá nejvyšší představit­el města. I letos se role hostitelky ujme primátorka i k poraněním, která končí ztrátou prstů či končetiny,“popisuje Pafčuga. Velmi vážná zranění vznikají i tedy, pokud pyrotechni­ka zasáhne obličej a dojde k poranění očí. Lékaři se opakovaně setkávají i s tím, že jsou poraněné děti.

Odborníci se také shodují na tom, že pokud lidé zábavní pyrotechni­ku používají, měli by dbát na to, aby nebyla stará a aby byla koupená

Na Boží hod vánoční připravila skupina studentů akci s názvem Vánoce společně. Během ní budou na třech místech v Praze rozdávat jídlo lidem bez domova. „Akci pořádáme již druhým rokem a chceme tím upozornit na velmi vysoký počet chudých lidí, kteří nemají domov, nebo o něj mohou lehce přijít. Také u ověřených prodejců v pevných obchodech či nákupních centrech, a ne u stánků v tržnicích. Důležité je i to, aby lidé dodržovali návod k použití.

„Zranění, která vzniknou neodbornou manipulací, mají vážné následky i proto, že během nich často dochází k poranění z bezprostře­dní blízkosti,“dodává Jana Poštová.

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Zábava Loni lékaři v období adventu a konce roku ošetřili 12 poranění vzniklých při používání petard či dělobuchů.
Foto: archiv MAFRA Zábava Loni lékaři v období adventu a konce roku ošetřili 12 poranění vzniklých při používání petard či dělobuchů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia