MF DNES

Medailové sny a facka. Čechy vyškolil favorit

- — Jan Daněk

Stává se z toho podobná předvánočn­í tradice jako nakupování dárků. Před startem hokejového šampionátu do 20 let Češi věří, že tohle může být Ten výběr.

Ten výběr, který poprvé od roku 2005 dokráčí dál než do čtvrtfinál­e. A přiveze vytouženou medaili.

„Myslím, že nebude jednoduché postoupit ze skupiny,“poví zprvu opatrně trenér českých juniorů Filip Pešán. „Ale když se potká forma s týmovou chemií, jsem přesvědčen­ý, že máme takovou vnitřní sílu, která nás dostane k medaili,“dodá kouč větu, kterou v obdobných verzích používali i jeho předchůdci.

Ačkoli sledovaný turnaj v Buffalu zahájí mladí Češi až na Štěpána duelem proti Rusům, Pešánova slova moc neodpovída­jí realitě. Kanadští vrstevníci jeho soubor v přípravě zesměšnili 9:0. „V první a druhé třetině jsme ještě dokázali vzdorovat, pak výsledek narostl do vysoké podoby,“smutnil v rozhovoru pro hokej.cz Pešán. Češi se po výbuchu mohou chlácholit, že velká část týmu po delším čase odehrála mač na menším zámořském kluzišti. Že předpoklád­ané opory – beci Hájek s Galvasem a útočníci Nečas, Chytil a Zadina – pauzíroval­y. Že proti velmoci v naplněné aréně nastoupili teenageři, kteří spíš usilují o nominaci na šampionát. „Otazníky dál přetrvávaj­í. Po utkání je nepochybné, že někteří hráči musí přidat,“podotýká Pešán.

Mluvit, mluvit a mluvit

Kromě dumání musí přijít i důraznější Pešánův monolog. „S mladými hráči musíme mluvit, mluvit a mluvit. Aby je to bavilo, aby bojovali, aby se cítili silní,“vykládá Pešán, jenž v této sezoně dělí čas a trenérský kumšt mezi extraligov­ý Liberec a reprezenta­ční dvacítku. „Starší hráči vycítí, kdy napůl lžete a různé situace přehráváte. Koukají na vás, jestli to myslíte vážně. Kdežto mladí vám věří, že to vážně myslíte,“glosuje.

Angažování kouče, který loni dovedl Bílé Tygry k titulu a letos ke stříbru, značí, že (nejen) svazoví činovníci touží utnout medailový půst z mládežnick­ých šampionátů. Pomineme-li ojedinělé stříbro české osmnáctky z roku 2014, čekání na placku trvá už více než dekádu. „V hlavách to máme,“přikývl reprezenta­nt František Hrdinka. „Ale hráli jsme vyrovnané přípravné zápasy s Ruskem a se Švédskem, Finy několikrát porazili. Není to jako v minulosti, že bychom nedrželi krok,“poznamenal vlasatý bek v Praze na tiskové konferenci, než se s „evropskou“částí výpravy vydal do Niagara Falls.

Chce to vítězství

Právě v kanadském městě poblíž světoznámý­ch vodopádů se k týmu na závěrečný kemp připojila dvanáctka mladíků zocelující­ch se v zámoří. „Přihlédli jsme k tomu, že se turnaj hraje v Americe,“přibližuje Pešán. „Nedokážu odhadnout naši reálnou sílu, ale když jsem viděl kluky, jakou už v létě měli chuť reprezento­vat... Přebukováv­ali si letenky, líbila se jim atmosféra v týmu.“

Ofenzivě by měli velet Martin Nečas s Filipem Chytilem, kteří se letos mihli už ve slavné NHL. Server nhl.com mezi desítku nadějí, které by mohly být draftovány v prvním kole, zařadil i útočníka Filipa Zadinu. Nejen tohle trio chce Pešán nasadit do zítřejší generálky s Finy.

„Kvalitní soupeře vítáme, pro sebevědomí týmu by bylo dobré, kdybychom si v přípravě připsali vítězství,“sděluje Pešán, jehož tým ve skupině postupně vyzve Rusy, Švédy, Bělorusy a Švýcary. „Máme reálnou šanci dostat se ze skupiny na výborném místě,“tvrdí Hrdinka. Jde o zbožné přání a medaile ze šampionátu bude spíš iluzí? I to už napoví finská prověrka.

 ?? Foto: ČTK ?? Devítigólo­vá facka Češi ladí formu na MS do 20 let, proti Kanadě však vyhořeli. Gólman Jakub Škarek mnohdy jen bezmocně zíral.
Foto: ČTK Devítigólo­vá facka Češi ladí formu na MS do 20 let, proti Kanadě však vyhořeli. Gólman Jakub Škarek mnohdy jen bezmocně zíral.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia