MF DNES

Sparta jde dál po italské cestě. Tak pravil boss

Co se v zimě změní ve fotbalové Spartě? Trenér ne. Andrea Stramaccio­ni zůstává.

-

David Čermák fotbalový reportér MF DNES

estává se často, že předstoupí před kamery a promluví. Musí k tomu být opravdu vážný důvod: jako třeba tisková konference k příchodu Tomáše Rosického před rokem a půl.

Od té doby Daniel Křetínský, majitel fotbalové Sparty, před veřejností o dění v klubu nemluvil. Až včera.

Den poté, co Rosický oznámil, že končí kariéru, se sparťanští fanoušci dočkali dalších zásadních zpráv.

Ta první se týká právě legendy, která ještě před pár dny oblékala dres s desítkou – po Novém roce dorazí Rosický na Letnou už jako člen sportovníh­o vedení. Bude k ruce Zdeňkovi Ščasnému, který nastupuje jako nový sportovní ředitel. A dál? Křetínský se v obleku a tmavém svetru posadil hluboko do pohodlného křesla a v rozhovoru pro klubovou televizi oznámil to hlavní: Trenér Stramaccio­ni zůstává!

Sám musí vědět, že minimálně část fanoušků by si k Vánocům přála opačné sdělení. Přesto se rozhodl podržet italského kouče, pod jehož vedením se Sparta podzimem protrápila na pátém místě a vypadla z Evropské ligy i z poháru.

„Zásadní bylo, že jsme se s trenérem shodli na popisu příčin problémů, a jsme přesvědčen­i, že víme, jak situaci zlepšit,“prohlásil sparťanský šéf chvíli po poledni.

Přeloženo: Stramaccio­ni předložil analýzu zpackané půlsezony, v patnácti bodech objasnil příčiny krachu a navrhl řešení. Šéfy tím přesvědčil, jeho pozice navíc ani nijak neoslabí – dál se bude výrazně podílet na výběru posil, ve kterém přitom v létě fatálně selhal.

Křetínský trenéra, kterého vybral, vytrvale hájí. A to natolik, že mu během půlhodinov­ého videorozho­voru neadresova­l jedinou přímou výtku. Chyby přiznal – ale mluvil obecně a v množném čísle.

„Můžeme říct, že jsme při výběru posil odvedli špatnou, amatérskou práci. Je to pravda,“nasypal sobě i podřízeným popel na hlavu.

Kdo by si tahle slova vyložil tak, že lovit většinu posil v zahraničí je příliš riskantní, mýlil by se.

Sparta se sice v létě z jedenácti nových tváří trefila jen do brankáře Dúbravky a stopera Štetiny, kteří už v Česku hráli, ale v zimě se bude znovu rozhlížet za hranicemi.

I když to části fanoušků nevoní, Křetínský je pevně rozhodnutý dál pokračovat cestou, kterou v Česku Sparta pročesává jako první.

„Chceme pokračovat v internacio­nalizaci Sparty, se zahraniční­m trenérem. Aby klub měl schopnost přivádět zahraniční hráče,“zdůraznil.

Domácí trh je mu malý. Když teď týmu chybí tvůrce hry, skauti pročesávaj­í celou Evropu, aby našli toho pravého.

Ale logicky vás musí napadnout: jak Křetínský zaručí, že nedoporučí dalšího Biabianyho, Ben Chaima nebo Janka? I ty přece měla podle jeho slov Sparta důkladně zmapované, věděla o nich všechno, investoval­a do nich velké peníze. A včera už boss naznačil, že se dvěma z nich se klub v zimě rozloučí.

„Chyběla nám praktická zkušenost,“povzdechl si během rozhovoru několikrát.

Jenže ta bude u posil ze zahraničí chybět vždy. Těžko se odhaduje, jak si zvyknou na novou zemi, na úplně jiný styl fotbalu i života.

Jistě, vybudovat v Evropě konkurence­schopný tým jen z odchovanců nebo hráčů české ligy je skoro nereálné. A cesta osvědčenýc­h jmen, kterou úspěšně razí Plzeň, nemusí fungovat dlouhodobě.

Jenže Křetínský volí opačný extrém, čímž se už na podzim vydal na mimořádně tenký led. Ten mu křupal pod nohama, přesto se na něj chystá vkročit znovu. Tak pevně věří tomu, že projekt, který mu Stramaccio­ni představil, bude dříve či později úspěšný.

„Věděli jsme, že změny mohou být spojené s problémy. Jen jsme nečekali, že začneme tak špatně,“uznal Křetínský. „Když už se to stalo, chtěli jsme podzim využít, abychom se připravili na budoucnost.“

Takže: první část sezony měl Stramaccio­ni

Shodli jsme se na popisu příčin problémů. A víme, jak situaci zlepšit.

na to, aby si ozkoušel a vyhodnotil, s kým počítat a s kým ne. V zimě bude muset kádr pročistit a na jaře ukázat, že si důvěru zaslouží.

Velká část fanoušků ji dávno ztratila a teď se hrozí toho, co přinesou další zápasy. Křetínský se nediví.

„Na zklamání mají právo,“uznal. Výsledky špatné, hra nebyla dobrá. Musím se jim omluvit.“

Otázka je, jestli to bude na zklidnění dusné atmosféry stačit.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia