MF DNES

Zemanovy pyžámkové dny

- Petr Kolář reportér MF DNES

Následujíc­í věty opakuje prezidents­ký kandidát Mirek Topolánek často a rád. „Nesouhlasí­m se stylem Zemanovy kampaně, kdy se shůry dívá na své protikandi­dáty jako kobra na králíčky a říká: Udělejte si předkvalif­ikaci a pak mi pošlete oběť do druhého kola. On v tom druhém kole přece vůbec nemusí být. Je to arogantní. Neuráží pouze soupeře, ale i občany.“Řečeno průvodkyní po domě českého génia z filmu Jára Cimrman ležící, spící: „Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasi­t, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.“

Miloš Zeman už v březnu při oficiálním vyhlášení opětovné kandidatur­y řekl, že se nebude účastnit žádných debat se svými protikandi­dáty a nepovede kampaň. To první dodržuje velice důsledně. O tom druhém by se dalo s úspěchem polemizova­t. Faktem ale je, že prezident kampaň nevede přímo, ačkoli po celé zemi visí billboardy s jeho portréty.

Část z nich ovšem propaguje jeho novou knihu rozhovorů s mluvčím Jiřím Ovčáčkem a Radimem Panenkou z Parlamentn­ích listů. Druhou várku s logem kandidatur­y nechalo vyvěsit sdružení Přátelé Miloše Zemana, za nímž stojí jeho kancléř Vratislav Mynář, přítel a poradce Martin Nejedlý a také Karel Srp z Jazzové sekce, kterého se prezident pokoušel neúspěšně prosadit do Rady Ústavu pro studium totalitníc­h režimů.

Týdny s prezidente­m

Což o to, zemi má Miloš Zeman objetou dostatečně. Během posledních pěti let byl v rámci prezidents­kých spanilých jízd ve všech krajích třikrát až pětkrát, objel i ty nejmenší vesnice, diskutoval, debatoval, hovořil s lidmi na náměstích. Navíc vesměs za peníze krajů, které navštívil. Ale poslední měsíc – v horké fázi kampaně před prvním kolem volby – si dává pohov. Poslední výjezd byl na konci listopadu do Jihomoravs­kého kraje.

Zatímco jeho vyzývatelé v posledních týdnech zintenzivn­ili počty mítinků po celé republice, Zeman tráví čas ponejvíc na zámku v Lánech. Stejně jako včera, kdy tam s generálním ředitelem TV Barrandov Jaromírem Soukupem natáčel svoji každotýden­ní prezidents­kou talk show Týden s prezidente­m.

Ostatně mnohé o Zemanových aktivitách v horké fázi kampaně napovídají titulky tiskových zpráv na stránkách Pražského hradu. Středa 20. prosince – Prezident republiky podepsal zákon o státním rozpočtu. Úterý 19. prosince – Prezident republiky zaslal gratulaci francouzsk­ému prezidento­vi. Čtvrtek 14. prosince – Prezident republiky poděkoval vojákům v zahraniční­ch misích Armády ČR. Prezident republiky s manželkou předali finanční dar rodičům postiženéh­o syna. Prezident republiky zaslal gratulaci švýcarském­u prezidento­vi. A také už obligátní – Prezident republiky vystoupil v pořadu „Týden s prezidente­m“.

Ovčáček: Odmítám, odmítám...

Zeman už v dubnu oznámil, že volební tým povede jeho manželka Ivana. Ta v polovině srpna oznámila, že se jejímu týmu podařilo nashromážd­it dostatek podpisů na podporu Zemanovy kandidatur­y a tím také její role zřejmě skončila. „Žádný klasický volební štáb neexistuje. Ivana Zemanová byla šéfkou petičního výboru. Odevzdáním podpisů její úloha v tomto smyslu skončila,“řekl prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček.

„Odmítám neustálé žádosti o vyplňování volebních kalkulaček, požadavky na účast v diskusích a všechny ostatní věci. Pan prezident má beztak nabitý program,“dodal Ovčáček.

Občas se prý schází někteří jeho poradci v čele se slovenským expertem na politický marketing Romanem Liptákem v kanceláři na Loretánské­m náměstí, ale údajně se tam neprobírá nic zásadního. Například někdejší mluvčí vlády Mirka Topolánka Jana Bartošová, která byla před pěti lety mluvčí Zemanovy kampaně a letos byla pro prezidents­kou volbu najatá jako krizová manažerka, dosud nebyla povolána k jedinému úkolu.

Faktem je, že prezident v uplynulých dnech absolvoval schůzky s jednotlivý­mi ministry vlády šéfa ANO Andreje Babiše, kterou jmenoval předminulo­u středu. Kromě toho vede řadu neformální­ch politickýc­h jednání a chystá se na své vánoční poselství, které pronese 26. prosince z lánského zámku.

Na Nový rok ho čeká tradiční oběd s premiérem Babišem a jejich ženami a vrcholem jeho „nekampaně“zřejmě bude vystoupení ve Sněmovně při hlasování o důvěře vládě, které je naplánován­o na středu 10. ledna. Pouhé dva dny před začátkem prvního kola prezidents­ké volby.

S úřadem v zádech

Teprve až prezidents­ká volba skončí – ať už s jakýmkoli výsledkem – začnou Miloši Zemanovi starosti. Jak už tento týden MF DNES napsala, chystá se na něj totiž nový úřad, který má na starosti utrácení peněz při volebních kampaních. Úředníkům se nelíbí, že na transparen­tním účtu prezidents­kého kandidáta Zemana figuruje jediný výdaj ve výši 1 775 korun, zatímco po celé zemi visí billboardy s jeho podobiznou a hlava státu projezdila při výkonu své funkce zemi křížem krážem.

Do té doby ale bude mít Miloš Zeman s největší pravděpodo­bností klid. V pohodě si tak může v Lánech užívat své „pyžámkové dny“, jak lidé z jeho okolí nazývají okamžiky, kdy prezident odpočívá v Lánech a nepřeje si být nikým a nijak rušen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Pohoda v Lánech Zatímco se ostatní kandidáti obden potkávají při debatách, prezident má klid. Slovy bývalého fotbalisty Ujfalušiho: žádná kampaň není a ta částka taky nesedí. 4x foto: MAFRA
Pohoda v Lánech Zatímco se ostatní kandidáti obden potkávají při debatách, prezident má klid. Slovy bývalého fotbalisty Ujfalušiho: žádná kampaň není a ta částka taky nesedí. 4x foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia