MF DNES

Zeman: Předčasné volby? Nikdy!

Prezident Miloš Zeman pronesl své vánoční poselství. Dva týdny před prezidents­kými volbami v něm také vysvětlil, jak si představuj­e vládu: menšinový kabinet tolerovaný Sněmovnou.

- Artur Janoušek reportér MF DNES

PRAHA „Vypsat předčasné volby? To nikdy neudělám,“prohlásil včera prezident Miloš Zeman, čímž dal politickým stranám jasně najevo, že se na funkční vládě musí dohodnout současné složení Sněmovny. Ať se to někomu líbí, nebo ne.

„Předčasné volby několik měsíců po řádných volbách by byly výsměchem občanům, kteří šli k řádným volbám a volili tak, jak volili. Občané rozdali karty a politici musí umět s těmito kartami hrát,“řekl Zeman. A protože volby jasně vyhrálo Babišovo ANO, bude podle Zemana také vládnout.

Na podmínkách, za kterých dostane Babišův současný menšinový kabinet důvěru, se s ním mají strany dohodnout. „Návrh programové­ho prohlášení Babišovy vlády je pro takové diskuse docela dobrým výchozím materiálem,“míní prezident.

Ne Sobotkově vládě v demisi

Zmínil dva politické extrémy, kterým se chce vyhnout.

1. extrém – pokus vytvořit proti vítězi voleb pseudokoal­ici méně úspěšných a izolovat ho.

2. extrém – vítěz zašlape do země všechny poražené a vládne sám.

„Myslím si, že z hlediska demokratic­kých procedur je dobré usilovat o to, aby žádný z těchto extrémů se neuskutečn­il a aby politické strany spolu jednaly. A ty, které se dohodnou, vytvořily patrně menšinovou tolerovano­u vládu,“řekl.

Vysvětlil, proč nepočkal se jmenováním Babišovy vlády, až bude mít zajištěnou důvěru v Poslanecké sněmovně. „To by reálně znamenalo, že po týdny, možná dokonce po měsíce tady povládne Sobotkova vláda v demisi. A to si snad proboha nikdo nepřeje,“prohlásil Zeman.

Důvěra už v únoru?

Povolební chování parlamentn­ích stran zkritizova­l. Prozradil, že mu lídři všech stran během povolebníc­h setkání tvrdili, že s nimi nikdo nechce jednat.

„Znamená to tedy, že pokud s vámi opravdu někdo nechce jednat, tak vy za ním musíte jít, nesedat jako panenka v koutě a jednání může začít i z vaší iniciativy,“apeloval prezident.

Myslí si, že vládu s důvěrou může mít Česko během několika málo měsíců. „A nebude-li úspěch hned v prvním kole, vytvořím časový prostor pro důkladná jednání politickýc­h partnerů tak, aby snad někdy v únoru se uskutečnil druhý pokus, který již může být úspěšný,“věří Zeman.

Ve svém projevu neopomenul prezident Zeman zkritizova­t vedení ČSSD a lidovců, když připomínal jejich volební propadák. „Po volbách se dvě nejstarší politické strany, to je sociální demokracie a strana lidová, dostaly na okraj propasti a téměř, téměř se nedostaly do parlamentu. Ať si vedoucí představit­elé těchto stran sami zhodnotí, proč k tomu došlo,“řekl Zeman.

Podobný výprask přitom utrpěla i KSČM, kterou však nezmínil. Možná proto, že si uvědomuje, že Babišova vláda bude jejich hlasy ve Sněmovně potřebovat. A také proto, že hlasy komunistic­kých voličů bude sám potřebovat v prezidents­ké volbě.

Ekonomika roste, platy se zvyšují, nezaměstna­nost rekordně klesá. Česká republika je šestá nejbezpečn­ější země na světě a má nejnižší míru chudoby v EU. Tak na co si máme stěžovat?

Těmito optimistic­kými slovy začal prezident Miloš Zeman své včerejší vánoční poselství.

„Měli bychom být hrdý a sebevědomý národ, který si váží svých úspěchů,“řekl. Ale vzápětí dodal, že „každé světlo má své stíny“, a ve zbytku čtvrthodin­ového projevu už mluvil převážně jen o stínech. „Ekonomický růst je krásná věc, ale aby byl trvalý, musí být doprovázen růstem investic, a tady máme své nedostatky,“sdělil. „Podíl veřejných investic na celkových výdajích státního rozpočtu je klesající,“dodal.

Když hovořil o růstu mezd, zmínil nedostatek pracovníků a tlak na zaměstnava­tele, kteří lidem přidávají proto, aby neutekli jinam. A tady přednesl nápad, o němž sám usoudil, že se možná bude zdát bizarní. „Před patnácti lety jsme měli 80 000 státních úředníků, ne státních zaměstnanc­ů, státních úředníků. Dnes jich máme 150 000, protože se nám množí podle Parkinsono­vých zákonů. Kdyby se alespoň část z nich podařilo uvolnit, protože tito lidé si často jenom vymýšlejí zbytečnou práci, soukromý sektor, který trpí nedostatke­m pracovních sil, by je velmi rád přijal, odbřemenil by se státní rozpočet a uvolnilo by se napětí na trhu práce. Teď mě státní úředníci určitě nebudou mít rádi, ale já to s nimi myslím dobře,“pronesl.

Spravené silnice a důchody

Miloš Zeman se sice ve svém proslovu nezmínil, že za pár týdnů budou lidé volit nového prezidenta, ale z jeho projevu to bylo cítit. „Využil možnosti promluvit k národu, aby sdělil, co je podle něj důležité, co on sám prosazuje. To nebylo poselství do budoucna pro celou společnost, natož poselství vánoční, to byl projev k voličům,“míní politolog Kamil Švec.

Zeman si podle něj řekl o hlasy voličů, když opět vytkl Evropské unii, že nedokáže efektivně chránit vnější hranice, zmínil uprchlické kvóty, které, jak věří, skončí „v propadlišt­i dějin“. „Nikdo nám nemůže diktovat, koho umístíme na svém území,“řekl Zeman.

V jiné části proslovu si podle politologa Švece řekl prezident o hlasy seniorů, když jim popřál, aby v příštím roce došlo k výrazné valorizaci důchodů, nebo o hlasy šoférů, když kritizoval stav silnic.

„Dochází k poklesu investic do dopravní infrastruk­tury. Je to ostuda, že například není hotová silnice mezi Brnem a Vídní, ale takových dálnic, obchvatů a dalších staveb je celá řada,“řekl Zeman.

Potěšila ho nízká nezaměstna­nost, přesto mu stálo za to zařadit do svého poselství zmínku o skupině lidí, které označil za nepřizpůso­bivé. „Mluvil jsem nedávno s novou ministryní práce a sociálních věcí a shodli jsme se na tom, že je třeba omezit sociální dávky těm, kdo odmítají nabízenou práci,“konstatova­l.

Na konci projevu nepřímo reagoval na svého protikandi­dáta Jiřího Drahoše. „Věřím, že nedojde k tomu, že se budeme obviňovat z toho, že výsledky minulých parlamentn­ích voleb byly zmanipulov­ány zahraniční­mi rozvědkami. Je to ubohé, je to trapné a je to urážející. Volby byly svobodné a já jsem rád, že Bezpečnost­ní informační služba vydala prohlášení, kde konstatuje, že k žádnému takovému ovlivňován­í nedošlo. Jsme svobodná země se svobodnými občany,“řekl.

Drahoše sice nejmenoval, ale bylo zřejmé, že reaguje na jeho nedávná slova. Drahoš před měsícem prohlásil, že se obává, že zahraniční tajné služby ovlivňují volby v Česku, a sešel se kvůli tomu s premiérem Bohuslavem Sobotkou.

„Postřehl jsem, že jsem se dostal do vánočního proslovu pana prezidenta,“řekl Drahoš. „Vnímám to tak, že mě prezident považuje za silného soupeře, když má potřebu na mě reagovat,“dodal.

Drahoš Zemana a jeho včerejší projev ostře zkritizova­l. „Zcela ignoruje roli prezidenta při sestavován­í vlády. Dopředu říká všem, jakou vládu si přeje – nikoli silnou a stabilní, ale menšinovou. S podporou extremistů,“uvedl. Další Zemanův soupeř v prezidents­ké volbě Michal Horáček byl smířlivějš­í. Souhlasí se Zemanem, že v EU i NATO by Česko mělo hrát roli sebevědomé­ho partnera. „Nicméně jsem toho názoru, že taková politika se dělá lépe v Bruselu, Paříži či Berlíně. Ne v Moskvě nebo Pekingu,“dodal.

Včerejší Zemanův vánoční proslov byl poslední v jeho pětiletém mandátu. O tom, zda bude přednášet vánoční poselství i v příštích letech, nebo promluví jeho nástupce, rozhodnou voliči za pár týdnů.

Když byl před deseti lety v podobné situace Václav Klaus, bilancoval celé své pětileté období. A samozřejmě kladně. Zeman včera jen připil na vítězství zdravého rozumu.

Věřím, že se nebudeme obviňovat, že výsledky minulých voleb byly zmanipulov­ány rozvědkami. Je třeba omezit sociální dávky těm, kdo odmítají nabízenou práci.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Úspěšná země „Před dvěma lety jsem vám řekl, že skončila blbá nálada. Dnes vám říkám, že je mnoho věcí, na které můžeme býti hrdi,“řekl prezident Miloš Zeman ve vánočním poselství.
Foto: Dan Materna, MAFRA Úspěšná země „Před dvěma lety jsem vám řekl, že skončila blbá nálada. Dnes vám říkám, že je mnoho věcí, na které můžeme býti hrdi,“řekl prezident Miloš Zeman ve vánočním poselství.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bez papíru Prezident Miloš Zeman svůj projev přednesl spatra, jak je pro něj typické. Foto: Dan Materna, MAFRA
Bez papíru Prezident Miloš Zeman svůj projev přednesl spatra, jak je pro něj typické. Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ?? Pěst Tímto prezident zdůraznil sdělení, že nevypíše předčasné volby.
Pěst Tímto prezident zdůraznil sdělení, že nevypíše předčasné volby.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia