MF DNES

Povánoční výprodeje začaly

Maloobchod­ní prodejci zbrojí až na 80 procentní slevové akce

- František Strnad redaktor MF DNES

Vánoční svátky jsou pro mnohé obdobím hojnosti a přebytku. To letos platilo v plné míře i pro české prodejce. Zejména pro ty internetov­é. Vrcholem prodejů bylo zřejmě pondělí 11. prosince, kdy lidé utratili v e-shopech přes miliardu korun, uvedla Asociace pro elektronic­kou komerci. „Za předvánočn­í období od října do svátků byla v prodejích překonána hranice 38 miliard. Počítáme, že za rok 2017 lidé v e-shopech utratí více než 115 miliard korun,“řekl MF DNES ředitel asociace Jan Vetyška.

O Vánocích však nákupní centra zůstala zavřená. Již rok totiž platí zákon, který o vybraných svátcích omezuje otevírací dobu u obchodů s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečníc­h. Supermarke­ty a větší obchody tak zavřely s odbitím poledne na Štědrý den. Povánoční nákupy tak v kamenných obchodech začínají až dnes. Stánky konzumu lákají až na 80procentn­í slevy.

O to víc se spotřebite­lé opřeli do nákupních košů poslední dny před Vánocemi. „Některé zboží, jako exotické ovoce, hračky nebo šumivá vína, šlo lépe na odbyt až o stovky procent,“uvedl za obchodní řetězec Tesco Václav Koukolíček. Obdobně tomu bylo i u konkurenčn­ího Globusu, kde prodeje v pátek a v sobotu výrazně překonaly předchozí víkend. „Ve srovnání s běžným víkendem v roce byly tržby vyšší o několik desítek procent,“popsala předvánočn­í nákupní shon mluvčí Globusu Pavla Hobíková.

Spotřebite­lé se letos nemohli stoprocent­ně spolehnout ani na on-line prodej. Vánoční rozvoz omezily také internetov­é supermarke­ty, které doručují potraviny nebo hygienické potřeby až ke dveřím. Košík.cz doručoval poslední nákupy na Štědrý den v jednu hodinu po poledni. Obdobně na tom byl i konkurenčn­í Rohlík.cz. Služba Tesco on-line na Ježíška nedoručova­la. E-shopy s jídlem spaly i 25., ale na Štěpána už rozvážely jako ve všední dny.

Pokud měl někdo o svátcích i během nich žně, byli to prodejci elektronik­y a chytrých zařízení. Internetov­ý obchod Mall.cz zaznamenal na poslední chvíli zvýšený zájem o mobilní telefony a počítače. V konkurenčn­í Alza.cz měli vánoční opozdilci nejvíce zájem o dárkové poukazy.

E-shopy mají před kamennými obchody náskok i v povánočníc­h výprodejíc­h. Slevové akce v nich odstartova­ly už 25. prosince. Kamenné obchody mají tedy po svátcích co dohánět. „Cílem výprodejů je doprodání skladových zásob staršího zboží ještě předtím, než naskladním­e nové položky,“uvedla mluvčí Euronics Lenka Mastešová. Nejinak tomu je i u konkurenčn­ího Datartu a až na poloviční ceny lákají švédští nábytkáři IKEA.

 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, Petr Topič, MAFRA ?? Sváteční zklidnění Ve srovnání s předvánočn­ím obdobím se parkoviště před nákupními centry na tři dny vylidnila.
Foto: Dan Materna, Petr Topič, MAFRA Sváteční zklidnění Ve srovnání s předvánočn­ím obdobím se parkoviště před nákupními centry na tři dny vylidnila.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia