MF DNES

MS 20: Češi zaskočili Rusy

Na medaili z juniorskéh­o MS čekají 13 let. Co letos? Češi na úvod zdolali Rusy 5:4

-

Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Před startem turnaje si vysnil: „Zaskočit Rusy v prvním zápase? To by se mi moc líbilo.“

A přání kouče Filipa Pešána jeho hokejoví podřízení dokonale vyplnili. Čeští reprezenta­nti do 20 let slibně zahájili světový šampionát, Rusy přetlačili 5:4. I když hokejový gigant v závěru mocně dotahoval, jako by čeští junioři z Buffala vzkazovali: Slova o medaili nebyla jen vzletná prohlášení. Počítejte s námi! „Dát pět gólů Rusům, to je něco neskutečné­ho,“vyznával se na oficiálním webu turnaje obránce Vojtěch Budík. „Trenéři nás výborně připravili.“

Pešánův výběr hrál koncentrov­aně. Zvládal oslabení, naopak trestal ruskou laxnost. Solidně chytal brankář Kořenář, jenž trochu překvapivě dostal přednost před zkušenější­m Škarkem. Trefily se všechny ofenzivní trumfy – Filipové Chytil i Zadina a také Martin Nečas, který otevřel v páté minutě skóre a radostně pumpoval pravačkou. Jen to ilustroval­o český entuziasmu­s. Juniorům se včera dalo prominout, že v úvodní třetině po zmatcích ve vlastním pásmu dvakrát ztratili náskok. I to, že z pohodového vedení 5:2 se v samém závěru stalo drama. „Byli jsme nervózní. Ale výhra se počítá,“lebedil si Budík.

Dvacítka podala výkon, který dodává naději. Naději, která možná české fandy opouštěla už před startem turnaje. Vždyť Pešánův výběr v přípravě – byť nastoupil bez opor – schytal debakl 0:9 od Kanady, Finům po rozpačitém rozjezdu zase podlehl 2:4. Včera tým ukázal zcela jinou tvář. Sejmout tíživý tlak možná pomohl i improvizov­aný štědroveče­rní program. Tradičního kapra nahradily těstoviny s kuřecím masem. „Nebylo to ono, ale aspoň bylo cukroví,“křenil se útočník Martin Kaut pro hokej.cz. Hokejisté se navzájem obdarovali. Komu koupí dárek, si vylosovali po posledním tréninku před Štědrým dnem. Proto Kaut dostal bílé slipy. Kristianu Reichelovi „Ježíšek“nadělil koště. „V přesilovká­ch to tam budu zametat,“hihňal se potomek naganského šampiona Roberta Reichela. Filip Chytil dostal čepici s logem New York Islanders – městských konkurentů Rangers, kteří v létě 18letého centra draftovali. „Povedený vtípek,“glosoval Chytil.

Právě pohoda a týmová chemie, kterou Pešán zdůrazňova­l, může hrát klíčovou roli. Češi po úspěšném vstupu do turnaje zítra vyzvou Švédy (22.00, přímý přenos vysílá ČT sport), poté je ještě ve skupině čekají Bělorusové a Švýcaři. „Základním cílem ale zůstává postup ze skupiny,“opakoval Pešán.

Zároveň je nutné podotknout, že není lhostejné, z jaké pozice by Češi do čtvrtfinál­e pronikli. Ve druhé skupině se ukrývají velmoci Kanada a USA nebo Finové. Po úspěšném startu reprezenta­nti přiživili naději, že se hokejovým mocnostem lze v klíčovém zápase turnaje vyhnout.

Česko Rusko

 ??  ??
 ?? Foto: Getty Images ?? Je tam! Martin Nečas slaví úvodní trefu. Zdařilý start předvedli Češi i loni, kdy zdolali Finy. Zbytkem turnaje se však spíš protrápili. Napíšou letos mladíci jiný příběh? Česko získalo medaili naposledy v roce 2005.
Foto: Getty Images Je tam! Martin Nečas slaví úvodní trefu. Zdařilý start předvedli Češi i loni, kdy zdolali Finy. Zbytkem turnaje se však spíš protrápili. Napíšou letos mladíci jiný příběh? Česko získalo medaili naposledy v roce 2005.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia