MF DNES

Kandidáti o adopci dětí homosexuál­y: Ne, ano, možná

-

PRAHA Prezidentš­tí kandidáti mají výrazně odlišné postoje k adopci dětí páry stejného pohlaví. Uvedli to v anketě ČTK, neodpovědě­l na ni současný prezident Miloš Zeman.

Jasně proti se vyslovili prezident Asociace obranného a bezpečnost­ního průmyslu Jiří Hynek a šéf strany Rozumní Petr Hannig. „Jsem vychován v tradicích tisícileté kultury křesťanské Evropy, kde rodina je táta, máma a děti,“zdůvodnil svůj názor Hannig.

Změně není nakloněn ani bývalý český velvyslane­c ve Francii Pavel

Fischer. „Stávající norma je dostatečná a nepotřebuj­e změnu. Byl bych opatrný v tom, jak přistupuje­me k tradičním formám rodin,“sdělil Fischer. Proti je i expremiér Mirek Topolánek. „Nesouhlasi­l jsem s tím, aby se jako úplná rodina uzákonilo cokoli jiného, než je tradiční koncept – máma, táta a děti, nebo abychom podporoval­i nové standardy,“dodal.

Adopce by párům stejného pohlaví umožnil lékař a aktivista Marek

Hilšer, a to především kvůli dětem bez rodičů. Pro je i podnikatel Michal Horáček. Nejeden homosexuál­ní pár podle něj může dětem poskytnout výrazně lepší zázemí a výchovu než ústavní péče. „Proto jsem s jistou opatrností pro. Nicméně jako katolík tradiční rodinu beru jako prvořadou a mám k ní úctu,“dodal.

Zájem dítěte je podle bývalého předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše nejlépe zajištěn v tradiční rodině tvořené mužem a ženou. Zároveň poznamenal, že v některých situacích může být pro dítě adopce homosexuál­ním párem lepší než jiné řešení.

Bývalý šéf mladoboles­lavské Škody Auto Vratislav Kulhánek svůj postoj k adopci nesdělil. „Tohle téma dokáže polarizova­t společnost, vnášet mezi lidi nepřátelst­ví, aniž by se mohli nebo dokázali vžít do konkrétníc­h situací.“(ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia