MF DNES

Milion různých bot z jedné továrny

Založit holding, stát se lídrem trhu a ze zákazníků udělat designéry. Česká obuvnická značka Snaha má velké plány.

-

Filip Horáček redaktor MF DNES

ýrobce bot Snaha řeší problém, který by si jiné firmy přály mít. Zakázek je víc, než fabrika v Jaroměři na Náchodsku stíhá vyrábět. „Ve značce vidíme na trhu neskutečný potenciál,“říká majitel a ředitel Radim Dvořák.

V letošním roce společnost vyrobí řádově desítky tisíc párů páskové obuvi, ale za pět let by to podle šéfa mohlo být kolem 200 tisíc. Od roku 2015, kdy začal retro značku z poválečnýc­h dob oživovat, výroba narostla na čtyřnásobe­k. „Zájem obchodů o naše nové kolekce obuvi nás natolik nadchl, že v příštím roce chceme zařadit další převodový stupeň a otevřít se pro nové partnery a investory,“popsal majitel. Plánuje založit holding, v rámci něhož do nově vzniklé firmy vyčlení všechny aktivity spojené s výrobou obuvi této retro značky. Výrobní prostory, právo k užívání značky Snaha, stroje a technologi­e, lidský i finanční kapitál, tradici značky a know-how. Stranou v holdingu zůstanou další aktivity – výroba ochranných pomůcek proti pádu značky Up One a výroba pro automobilk­y.

Příležitos­t pro investory

Účast na novém projektu zatím potvrdili čtyři investoři z vedení českých firem. Snaha dosud financoval­a svůj rozvoj z provozní činnosti, ale teď vidí příležitos­t k rychlému růstu, který se však neobejde bez větších investic. Ze zhruba milionu eur, tedy 26 milionů korun, který v rámci vstupu dalších akcionářů hodlá získat, plánuje vedle zrychlení výroby financovat i masivní marketingo­vou kampaň včetně posílení své pozice v on-line prostředí.

Současný vlastník nevylučuje ani prodej většinovéh­o podílu ve výrobci obuvi. „V budoucnu nemusíme držet majoritu, není to naše priorita,“uvedl Dvořák, pro kterého se stala obuv srdcovou záležitost­í. Rozhodujíc­í proto nejsou peníze od investorů, ale i jejich zkušenosti z obuvnictví nebo prodeje na internetu, kterými má nový partner přispět.

Přestože jádrem byznysu Snahy zůstává 140 smluvních kamenných prodejen, on-line má v budoucnu sehrát důležitějš­í roli. „Umět vyrobit hezkou botu je docela kumšt, ale ještě větší kumšt je botu prodat,“podotkl podnikatel, který byl v minulosti předsedou dozorčí rady hokejového klubu HC Sparta Praha.

Snaha sází na to, že lidé budou čím dál víc kupovat boty na internetu. Snaží se proto navázat spojenectv­í s velkými e-shopy. Zároveň však na nich nechce být závislá. Prodejcům totiž dodává za cenu, která je až třetinová oproti pultové ceně pro zákazníka. Půjde proto i vlastní cestou. Zainvestov­at chce do nového e-shopu s konfigurát­orem, který je v tuzemské obuvnické branži unikátní.

Na chystaném portálu si zákazník sestaví vlastní unikátní model obuvi z částí, které bude mít firma na skladě. Vybere si z desítek druhů podešví, podpatků, stélek, vrchů, materiálů, tvarů, doplňků nebo barev. Také díky laserovému tisku se zákazník ocitne v roli designéra a bude moci boty zkrášlit vlastními grafickými prvky. Ředitel Snahy věří, že s nápadem zaboduje zejména u teenagerek.

„V konfigurát­oru půjde vytvořit asi jeden milion unikátních kombinací modelů. Je hodně malá pravděpodo­bnost, že holka potká kamarádku se stejnou botou,“říká Dvořák. Každá bota je sestavena ze zhruba dvaceti různých částí. Obavy z toho, že v tomto oboru revoluční prodejní model paralyzuje výrobu, nemá. Na zakázkovou výrobu se Snaha zaměřovala i v minulosti, považuje ji za součást svého DNA.

„Vím, že nebude legrace nastavit logistiku, když bude každý pár jiný. Budeme potřebovat jednoho až dva lidi navíc na vychystává­ní komponent,“dodal Dvořák. Připouští však, že obuv z konfigurát­oru bude muset být dražší, a to až o desítky procent. Nyní je obuv Snaha v obchodě k dostání za 1 200 až 1 500 korun.

 ?? Foto: David Neff, MAFRA ?? V retro stylu Majitel a ředitel Snahy Radim Dvořák věří, že jeho společnost by za pět let mohla vyrábět na dvě stě tisíc kusů párů obuvi.
Foto: David Neff, MAFRA V retro stylu Majitel a ředitel Snahy Radim Dvořák věří, že jeho společnost by za pět let mohla vyrábět na dvě stě tisíc kusů párů obuvi.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia