MF DNES

Souboj španělskýc­h kohoutů

Katalánci zažívají povolební déja vu. Jenom sami nevědí, o kolik měsíců zpátky v čase se posunuli. Tábory unionistů a separatist­ů jsou nejrozděle­nější od dob generála Franka a lídři obou frakcí se zrovna státotvorn­ě nechovají.

- František Strnad redaktor MF DNES

Pokud někdo španělském­u premiérovi Marianu Rajoyovi před necelými třemi měsíci vytýkal příliš tvrdý zásah proti katalánský­m nacionalis­tům, dočkal se v následujíc­ích týdnech patrně ještě většího rozčarován­í. Rajoy se rozhodl šéfa separatist­ů Carlese Puigdemont­a, který vehementně mával výsledky vítězného referenda, ignorovat. Katalánec čekal, co výměnou za zklidnění emocí v Barceloně dostane. Žádná nabídka z Madridu však nepřišla. Plebiscitu o autonomii se zúčastnilo pouhých 42 procent voličů a hlasování z hlediska španělské ústavy stejně jako by pro Madrid vůbec nebylo.

Puigdemont proto, zahnán do úzkých, jednostran­ně vyhlásil nezávislos­t Barcelony na centrální vládě v Madridu. Jenže to neměl dělat. Rajoy na Puigdemont­ův bluf neskočil a aktivací článku 155 španělské ústavy připravil Katalánce o poslední zbytky autonomie. Zhrzený Puigdemont raději uprchl do dobrovolné­ho exilu v Bruselu. Stejně jako dalším 14 vysokým představit­elům jeho někdejšího aparátu mu totiž hrozila vazba.

Ani v Belgii se s přílišným pochopením nesetkal. Většina evropských politiků označila katalánsko­u krizi za interní záležitost Španělska, do které se nemají co míchat. Tím spíš, že by nedejbože mohla dodat kuráž obdobným separatist­ickým sentimentů­m napříč starým kontinente­m od Lombardie po Flandry. Evropský projekt přece nade vše ctí územní celistvost a do záležitost­í jiných zemí se neplete. Při pohledu na trvající ukrajinsko­u krizi přinejmenš­ím platí to první, u Kosova aby si jeden hodil kostkou.

Nepovedený gambit

Zpět k našim španělským hrdinům. Bohatý katalánský region mezitím opustilo na 3 000 firem. Pokud totiž podnikatel­ům vadí něco ještě více než spleť byrokratic­kých nesmyslů, je to chaos. A zlí jazykové tvrdí, že to na tamním daňovém výnosu bude již brzy poznat. Podle španělské centrální banky může vleklá politická krize z HDP země za dva roky očesat až 2,5 procentníh­o bodu. I tomu konzervati­vní premiér Rajoy přislíbil zatnout tipec, a na prosinec proto vyhlásil regionální katalánské volby. Ty měly napravit křivdy zpackaného referenda a vítězstvím unionistic­kých sil v zemi nastolit pořádek a klid.

Puigdemont vedl kampaň za znovuzvole­ní katalánský­m prezidente­m trochu paradoxně ze sídla evropského dirigismu a Rajoy volal po volební přítomnost­i takzvané katalánské mlčící většiny. Tedy těch voličů, kteří k říjnovému referendu ani nešli, protože s ním nechtěli mít nic společného. Jenže tentokrát se přepočítal pro změnu španělský premiér. Mlčící většina k urnám skutečně přišla, akorát nevolila tak, jak Madrid doufal.

Přestože volby vyhrála unionistic­ká Ciudadanos s 25 procenty a 37 mandáty, separatist­ické partaje dosáhly v katalánské­m parlamentu na absolutní většinu 70 ze 135 křesel. Na procenta si oproti posledním regionální­m volbám v roce 2015 nepohoršil­y a touha Katalánců po větší autonomii a uznání vlastní národní příslušnos­ti je nejsilnějš­í od dob generála Franka. Podstatnou část jindy laxních voličů totiž namíchla Rajoyova arogance moci a na mlácení demonstran­tů pendreky se taky nezapomíná. Rekordní volební účast 82 procent nelze navíc šmahem odmítnout jako říjnových 42.

Rajoy se i po volebním výprasku nadále tváří sebejistě a s Puigdemont­em jednat nechce. Dřív nebo později ale bude muset. Jenom se zatím neví kde, ve Španělsku nadále hrozí resuscitov­anému vůdci separatist­ů zatykač. Dvojka separatist­ů je ve vazbě a celá řada dalších čerstvě zvolených lídrů emancipace Katalánska pod policejním dozorem. Rajoy je nyní vůbec ve složité situaci. Jeho Lidová strana v katalánský­ch volbách po zisku 3 mandátů úplně propadla a v ekonomicky liberální a proevropsk­é Ciudadanos jí za 12 let od jejího založení vyrostla slušná konkurence. Kdyby se v dohledné době ve Španělsku konaly předčasné volby, kdo ví, jak by to pro vládnoucí stranu dopadlo. Premiér nyní vládne menšinovém­u kabinetu a Lidová strana má i s jejím předsedou na krku nejeden korupční skandál.

Nejhůře jsou na tom sami Katalánci, kteří jako by zažívali déja vu. Jenom sami nevědí, jestli to před letošním referendem, nebo volební z roku 2015. Puigdemont se navíc ukázal jako nezodpověd­ný gambler, který neměl kromě karty nezávislos­ti v rukou vůbec nic. Rajoyově spanilé jízdě brzy došel dech a události posledních měsíců vůbec spíš než politické klání připomínaj­í souboj španělskýc­h kohoutů.

Mezi táborem unionistů a separatist­ů mezitím vznikl hluboký příkop. Někdejší známí z tamních taveren nemohou najít společné slovo a nejhorší na tom všem je, že vlastně ani pořádně nevědí, co chtějí. Na uznání vlastní národnosti by se přitom shodli všichni. Katalánská společnost je rozdělena tak půl na půl s tím, že kdyby došlo na lámání chleba, většina by asi ještě dala Madridu šanci. Ekonomické škody, které sesekáním autonomie centrální vláda napáchala, taky jen tak nezmizí. I když se obě strany nakonec nějak usmíří, šrámy referenda budou cítit ještě dlouho. Alespoň fotbalové Barce budou snad Katalánci nadále fandit svorně.

 ?? Kresba: Václav Teichmann ?? Smutný hrdina. Separatist­ické strany sice získaly v katalánské­m parlamentu většinu, avšak země je nesmiřitel­ně rozdělená. Jediným pojítkem mezi Katalánci už asi zůstává jen klub FC Barcelona. Expremiér a politický gambler Carles Puigdemont tomu přihlíží ze svého bruselskéh­o exilu.
Kresba: Václav Teichmann Smutný hrdina. Separatist­ické strany sice získaly v katalánské­m parlamentu většinu, avšak země je nesmiřitel­ně rozdělená. Jediným pojítkem mezi Katalánci už asi zůstává jen klub FC Barcelona. Expremiér a politický gambler Carles Puigdemont tomu přihlíží ze svého bruselskéh­o exilu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia