MF DNES

Trumpovy marné výhrůžky

Vojtěcha Srnky, reportéra MF DNES

-

Příští týden se velvyslanc­i několika desítek zemí při OSN sejdou na velmi speciálním večírku, kam je pozvala jejich americká kolegyně Nikki Halleyová. Jenže budou-li při hodnocení uplynulého roku hledat také nejméně prozřeteln­ý diplomatic­ký počin uplynulého roku, bavit se budou i o šéfovi Halleyové, americkém prezidento­vi Donaldu Trumpovi a o tom, co je na večírek vlastně přivedlo. To znamená Trumpův neomalený a neúspěšný nátlak na velkou většinu světa, která odsoudila jeho uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele.

Celkem 128 států ve Valném shromážděn­í OSN totiž minulý týden hlasovalo o rezoluci, která jeho krok odsoudila. Těm, které Trumpa podpořily, uspořádala Halleyová alespoň večírek. Jenže byla by to smutná sešlost, kdyby nepozvala i ty, co se zdržely. Proti rezoluci totiž hlasovalo jen 9 zemí. Mezi nimi samozřejmě Izrael a USA a s nimi čtveřice ostrovních států dohromady asi s dvěma sty tisíci obyvateli, jeden africký diktátor a dvě země Střední Ameriky.

Třeba Kanada, která při podobných hlasováníc­h v OSN stojí při USA a Izraeli, se zdržela. Podle izraelskýc­h médií se tak rozhodla v návaznosti na Trumpovo počínání. Ten totiž pohrozil, že vezme americkou zahraniční pomoc těm, co jeho krok odsoudí. Výsledky hlasování ukazují, že mu výhrůžky nebyly nic platné. Američané každý rok pošlou desítce největších příjemců jejich zahraniční pomoci deset miliard dolarů. Proti odsouzení Trumpova kroku z nich hlasoval pouze právě Izrael.

Trumpův debakl není překvapivý. Uznáním Jeruzaléma dal najevo, že pokud nějaký stát zabere území, které mu podle mezinárodn­ího práva nepatří, může počítat s tím, že USA jeho krok po nějaké době uznají. Odsoudit to tak může být v životním zájmu většiny zemí světa.

Tohle Trump nepochopil a začal se chovat, jako by Američané chudším zemím pomáhali jen proto, aby si koupili jejich absolutní poslušnost. Tím dosáhl jediného. Opět poškodil americkou pověst ve světě a hlavně na Blízkém východě, čímž udělal radost vládcům Číny, Ruska, Turecka či Íránu. Ti totiž uvolňující se americké pozice rádi zaplňují.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia