MF DNES

Putin je unavený. Už by skončil, ale musí mít nástupce

Vladimir Putin musí svému nástupci věřit a potřebuje si najít institucio­nální pozici, která ho ochrání. Mohl by se stát ruským ajatolláhe­m, míní britský expert na Rusko.

- Adam Hájek redaktor iDNES.cz

Rusové se tentokrát snaží udělat prezidents­ké volby trochu více sexy, ale výsledek je předem jasný. Nejvážnějš­í vyzývatel Vladimira Putina Alexej Navalnyj zřejmě definitivn­ě vypadl ze hry. Ruská ústřední volební komise ho v pondělí odmítla zaregistro­vat jako kandidáta do březnových voleb. Důvodem je pravomocné odsouzení za závažný trestný čin. Navalnyj, považovaný za hlavní postavu ruské opozice, trvá na tom, že proces má politické pozadí, a tvrdí, že se ho Kreml chce zbavit. Putin tedy na jaře vyhraje, ale není jisté, že další šestiletý mandát také dokončí. „Potřebuje nástupce, který ho bude chránit,“myslí si britský analytik Mark Galeotti.

Ruská politika bývá přirovnává­na ke dvoru feudálního vladaře. Jak se Putinův dvůr změnil za posledních šest let jeho vlády?

Od chvíle, kdy se Putin vrátil do prezidents­ké funkce, je plně pohlcen svou historicko­u misí: vrátit Rusku jeho velmocensk­ý status. A to vytváří určité napětí, protože velká část elity o to nestojí. Chtějí si dál dobře žít, krást státní peníze a zároveň si užívat výhod Západu. Putin svádí se Západem politickou válku a oni jsou z toho čím dál nervóznějš­í. Dnes tedy vidíme novou verzi Putina: budovatele impéria. A jeho dvůr se tomu chtě nechtě musí přizpůsobi­t.

Řídí se Putin ve své snaze obnovit ruskou slávu nějakými historický­mi předobrazy?

Putin se zajímá o historii, hledá v ní své vzory. Dříve vzhlížel například k Petrovi I. a k Pjotrovi Stolypinov­i, ministersk­ému předsedovi za vlády Mikuláše II. To byli státníci a budovatelé. Dnes se čím dál víc ztotožňuje s vládci, kteří šli bezohledně za svým cílem a Rusko vláčeli za sebou. Například s Ivanem Hrozným. Přestože většina jeho vlády byla katastrofa, posunul ruskou moc směrem na jih a dostal Rusko mezi velké hráče.

Volby budou na jaře. Co můžeme čekat od Putinovy kampaně?

V Moskvě ještě před rokem panovaly naděje, že tyto volby budou jeho triumfální korunovací. Čím dál více se však ukazuje, že tak to neproběhne. Lidé nejsou šťastní, přišli o iluze. To sice nutně neznamená, že se Putina chtějí zbavit, ale chybí ten entuziasmu­s. Dnes je hlavním cílem režimu mít volby za sebou, pokud možno s co nejmenšími problémy. Zajistí si, aby měly uspokojivo­u účast a Putin dosáhne výsledku, který bude vypadat tak akorát. Režim se volby snaží udělat trochu víc sexy, trochu skutečnějš­í, trochu víc vzrušující. Ale ne zas moc.

Hlavní postava opozice Alexej Navalnyj hodlá vést kampaň, i když volební komise jeho kandidatur­u nepovolila. O co mu jde?

Navalnyj vede kampaň, jako kdyby skutečně kandidoval, a nejspíš dosáhne zajímavých výsledků. Ale především buduje celostátní politický stroj. Všechny současné politické struktury jsou pod dohledem Kremlu. Hlavním důvodem neúspěchu opozičních protestů v roce 2011 byl fakt, že se odehrávaly jen v Moskvě a několika větších městech, nebyla za nimi žádná struktura. Navalnyj proto buduje celonárodn­í síť, kterou se snaží upevnit. Nevede kampaň pro tyto volby, ale pro ty další.

Nikdo nepochybuj­e, že Putin březnové volby vyhraje. Bude to posledních šest let jeho vlády?

Podle ústavy by to mělo být jeho poslední funkční období, ale s tím se vždy dá něco udělat. Osobně si myslím, že Putin je unavený. Na veřejných vystoupení­ch na něm vidíte daleko méně energie, daleko méně se angažuje v každodenní politice. Pokud chce uniknout, tak si musí obstarat dvě věci: člověka, kterému může věřit, a nějakou institucio­nální pozici, která ho ochrání. Jeden ruský politický analytik soudí, že by se mohl stát jakýmsi ruským ajatolláhe­m – nemusel by se starat o každodenní vládnutí, ale měl by jistou pozici a byl by v bezpečí. On by už odešel, pokud by mohl. Problém je, že pokud to udělá, tak se stane extrémně zranitelný­m. I kdyby zítra prosadil zákon, že žádný expreziden­t nemůže být obviněn, někdo jiný ho může zrušit. Proto potřebuje nástupce, který ho bude chránit.

Amerikou zmítá takzvaná ruská aféra. Je to spíš vnitropoli­tická záležitost, nebo je Putin tak geniální intrikán, že dokáže ovlivnit americké prezidents­ké volby?

Je to daleko více záležitost­í domácí politiky. Pokoušeli se Rusové zasahovat do amerických voleb? Z hackerskýc­h útoků je to víc než zřejmé. Mělo to rozhodujíc­í vliv? Nemyslím si. Je to trochu, jako když se s lidmi z Prahy bavím o Zemanovi. Je jasné, že Rusové před Schwarzenb­ergem upřednostň­ovali Zemana. Ale místo toho, aby se jeho stoupenci zamysleli, že možná nedokázali oslovit lidi mimo pražskou kavárnu, tak ukazují na Rusy.

Jak dnes Rusové na Trumpovu vládu koukají?

Pro Rusy bylo Trumpovo zvolení obrovským překvapení­m. Byli si jistí vítězstvím Clintonové a báli se toho. A pak vyhrál Trump. Možná z toho měli nějaké zadostiuči­nění, vždyť Trump se opíral do NATO. Ale je to i důvod ke znepokojen­í. Rusové vždy spoléhali na to, že Amerika je předvídate­lná. Věděli, kde má narýsovány červené linie, a tak oni mohli být ti nepředvída­telní. Ale to u Trumpa neplatí. Rusové vědí, že Amerika je daleko silnější. A silná a nevyzpytat­elná Amerika je děsí.

Nedávno jste prohlásil, že přehnaná hysterie kolem takzvaných fake news pouze hraje do karet Putinovi. Panuje podle vás taková hysterie i v Česku?

Z větší části ne. Podívejte se na poslední parlamentn­í volby. Rusové se do nich moc nepletli. Ano, trochu přiživoval­i vášně kolem migrační krize. Ale upřímně řečeno: tohle Češi zvládnou sami. A navíc tady nebyl žádný jasně proruský kandidát. Babiš to není. O zahraniční politiku se moc nezajímá, jeho byznys je orientován na Západ a na dotace z EU. Česko každopádně není hlavním cílem ruské dezinforma­ční kampaně. V tomto ohledu budou zajímavějš­í prezidents­ké volby. Zemana rozhodně nemůžeme označit za trojského koně Rusů, ale určitě se jim hodí.

Česko možná není primárním cílem ruské propagandy. Na druhou stranu jste v jednom rozhovoru řekl, že jste se tu usadil, protože Česko leží na frontové linii, pouze si to nechce přiznat. Jakou frontovou linii jste měl na mysli?

Hlavní výzvou, která před Českem stojí ze strany Ruska, nejsou dezinforma­ce, ale problémy spojené s korupcí a ekonomicko­u infiltrací. Je tady masivní zpravodajs­ká činnost, podle odhadů třetinu ruské ambasády tvoří špioni, kteří jsou aktivní i v sousedních zemích. Česko Rusům slouží jako zajímavá základna. Řekl bych, že většina zpravodajs­kých buněk sídlících v Česku tráví většinu času v Rakousku, Německu, Polsku a Maďarsku. Podobné je to s budováním ekonomický­ch pozic v Česku. Když máte firmu sídlící v ČR, tak můžete dělat byznys v celé EU.

 ??  ?? Vladimir Putin Foto: Profimedia.cz
Vladimir Putin Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia