MF DNES

Rekordní pohádka, jinak nic

Diváckým králem Vánoc se stala pohádka Anděl Páně 2. Ač už prošla kiny i videonosič­i, její televizní premiéru vidělo na Štědrý večer více než tři miliony lidí. Překonala i jedinou novinku svátků, příběh Nejlepší přítel.

-

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Štědroveče­rní Anděl Páně 2 se s více než třemi miliony diváků stal historicky nejsledova­nější pohádkou posledních patnácti let. Na ČT1 zlákal přes tři miliony diváků nad patnáct let věku, k tomu ještě 343 tisíc dětí od čtyř roků výše a připsal si více než než dvě třetiny všech, kdo právě seděli u televize.

Tak jako loni

Navíc, pokud se v posledním prosincové­m týdnu nestane zázrak, bude Anděl Páně 2 rovněž nejúspěšně­jším pořadem celého letošního roku. Nemluvě o tom, že i předvánočn­í repríza prvního dílu Anděla Páně přesáhla 2,3 milionu diváků, což je jen o sto tisíc lidí menší sledovanos­t než při premiéře díla v roce 2006 a takřka stejná, jaké dosáhla jediná původní novinka letošních Vánoc, pohádka Nejlepší přítel uvedená v ČT na Boží hod.

„Je to další nebeský zázrak a velká radost pro nás tvůrce. A zároveň důkaz všem reptalům, že veřejnoprá­vní televize dělá dobře svou práci,“komentoval výsledky režisér obou Andělů Páně Jiří Strach.

Pohádková nadvláda během svátků dávno nepřekvapí, letos 24. prosince představov­aly devět z deseti pořadů dne vesměs pohádky z Kavčích hor – jedinou výjimku tvořili Tři bratři na Nově. Také loni si titul pořadu roku 2016 připsaly dvě vánoční pohádky, Pravý rytíř s 2,7 miliony diváků, následovan­ý Třemi oříšky pro Popelku. Ovšem nad třímiliono­vé publikum už dlouho nevyšplhal­a žádná zdejší televize.

V absolutníc­h číslech drží divácký rekord volba Miss desetiletí z roku 1997 a návrat hokejistů z Nagana, tehdy šlo o více než čtyři a půl milionu lidí. Jenže od té doby se trh rozdrobil, přibyly menší stanice, takže časy čtyřmilion­ového úvodního dílu Nemocnice na kraji města po dvaceti letech či třímiliono­vé Pojišťovny štěstí se zdály být minulostí.

Nadto se dalo předpoklád­at, že značná část populace zná Anděla Páně 2 už z kin, kam přivedl 1,2 milionů diváků – což se naposledy povedlo komedii Ženy v pokušení před sedmi lety. Nicméně peoplemetr­y ukázaly, že to televizním domácnoste­m nevadilo; naopak.

V čem tkví tak silná obliba příběhů anděla Petronela a čerta Uriáše? Zřejmě jednak v zábavně rodinném pojetí nebes, jež je zdůvěrňuje i převážně ateistické­mu národu, jednak ve šťastné souhře tandemu Ivana Trojana a Jiřího Dvořáka a v neposlední řadě ve svátečním doteku Ježíškovýc­h narozenin, který jiným pohádkám schází. Neboť pouhý pekelnický prvek, jejž podle výzkumů diváci milují, kouzlo nevyrobí.

O hodném milionáři

Ostatně právě z pekla těžila jediná původní premiéra svátků, solidně natočený i zahraný, ale tradičně vystavěný Nejlepší přítel, v němž si podaly ruce dějové motivy (nejen) snímků S čerty nejsou žerty či Hrátky s čertem od ďábelské výpomoci chudému smrtelníko­vi přes vdavekchti­vou princeznu i služtičku až po hon na hamounské dušičky. Přitom série rarachů zdaleka nekončí, po Novém roce jdou do kin Čertoviny a na podzim Čertí brko.

Jinak se nic nového neurodilo, takže Anděl Páně zůstává mezi domácími pohádkami originálem, ač v jednom ohledu se ani on konfekce nezříká. Kam české pohádkové Vánoce sáhnou, od nejstaršíc­h titulů až po nejmladšíh­o Nejlepšího přítele, všude se vyskytují chudí hrdinové s dobrým srdcem vedle zlosynů chřestícíc­h zlaťáky. Skutečný průlom tedy přijde, až u nás vznikne pohádka o hodném milionáři, který musí překonat protivenst­ví ze strany zákeřného žebráka.

 ?? Foto: ČT ?? Nejlepší přítel Jediná nová pohádka se vysílala na Boží hod v hlavní roli se Zdeňkem Piškulou (na snímku vpravo), více diváků si však našel štědroveče­rní Anděl Páně 2.
Foto: ČT Nejlepší přítel Jediná nová pohádka se vysílala na Boží hod v hlavní roli se Zdeňkem Piškulou (na snímku vpravo), více diváků si však našel štědroveče­rní Anděl Páně 2.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia