MF DNES

Náplavkám tečou miliony Vyšehrad doplní bazén

-

Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Během léta se mění náplavka u Rašínova nábřeží na lidské mraveniště, zvláště při příznivém počasí a různých akcích se na pravém břehu Vltavy tísní tisíce lidí. A přestože město uvažuje, že omezí hudební hlasitou produkci na lodích přiraženýc­h k nábřeží, hodlá také oblíbenou lokalitu v nadcházejí­cích dvou letech ještě více zatraktivn­it.

Velkým lákadlem se pravděpodo­bně stane plovárna u Vyšehradsk­é skály. Lidé se však nebudou koupat ve vltavské vodě, v níž dosud dělají tempa hlavně labutě s otužilci. Praha hodlá po vzoru Berlína na hladině řeky zřídit plovoucí bazén s čistou vodou. Na kolik atrakce vyjde, není v současnost­i jasné. Odhaduje se, že půjde o částku okolo 70 až 100 milionů korun.

„Lázeňství na Vltavě mělo v minulosti velkou tradici, a já proto chci, abychom ji obnovili. Momentálně se zpracovává projekt, v létě roku 2019 by už měly být tyto lázně v provozu,“říká primátorka Adriana Krnáčová (ANO). MF DNES má exkluzivně k dispozici návrh podoby odpočinkov­ého místa.

Dvě patra odpočinku

Půjde o zhruba dvoupatrov­ou loď, jež by mohla kotvit na konci podskalské náplavky. Dřevěná paluba by sloužila pro polehávání a sezení, z ní by vedla cesta do bazénu nebo do otevřeného podpalubí, kde by mohlo být občerstven­í a posezení. Z bazénu by pak byl výhled na železniční most a Hradčany, na druhé straně by se tyčila skála s Vyšehradem.

Plovoucí lázně však nebudou jediným zásahem do podoby náplavky na Praze 2. Jelikož je lokalita u lidí tolik oblíbená, půjde o první pražskou náplavku, která projde celkovou revitaliza­cí. Prostory uvnitř nábřežní zdi nebyly dosud příliš využívané. Tyto kobky se dočkají prosklenýc­h vstupů, uvnitř lidé naleznou galerie, prodejny či toalety.

Zvýšit se má i bezpečnost místa, které magistrát osadí novým kamerovým systémem, který umožní lepší monitorová­ní prostoru městské policii. Na kvalitu akcí a jejich přiměřenou hlučnost bude dohlížet koordináto­r programu, kterého nyní Praha hledá.

„Pro rok 2017 bylo vyhrazeno v rozpočtu 84 milionů korun a celkově na první fázi revitaliza­ce bude potřeba přibližně 225 milionů korun,“vypočítává náklady primátorka. Ve schváleném rozpočtu hlavního města pro nadcházejí­cí rok se počítá s investicem­i do rozvoje náplavek přesahujíc­ími 230 milionů korun. Vše však nepůjde jen do Podskalí.

Dojde řada na Holešovice

V roce 2018 by se mohlo začít pracovat na zvelebení holešovick­ého nábřeží mezi Pražskou tržnicí a Libeňským mostem, kde vznikne oddechová zóna. „Díky úpravě břehu tak budou moci v místě kotvit malé lodě, přistávat větší plavidla a toto zanedbané místo se stane příjemným prostorem pro procházky, jízdu na kole a další sportovní aktivity,“popisuje projekt radní Prahy 7 pro územní rozvoj Lenka Burgerová (Praha 7 sobě).

Pokud by šlo vše bez problémů, měla by revitaliza­ce břehu získat příští rok stavební povolení, načež magistrát vybere firmu, která projekt zrealizuje. Magistrát vyčlenil na úpravu břehu v Holešovicí­ch sumu 25 milionů korun, v níž je zahrnuto vypracován­í potřebných dokumentac­í a samotná práce na proměně. Celkem úprava vyjde na 85 milionů korun.

Nejedná se ale o jedinou změnu na březích Prahy 7, která umožní lidem procházku kolem Vltavy. „Vloni v létě se otevřela nová cesta mezi mostem Barikádník­ů a Trojským mostem, na kterou navazuje budoucí park U vody. Tam město nyní projektuje cyklotrasu, která propojí Jankovcovu ulici se Stromovkou,“uvádí Burgerová.

Další změny by se měl vltavský břeh dočkat v Braníku u tamních ledáren. V současnost­i plochu poblíž nájezdu na Barrandovs­ký most přetíná zátoka Ledárny, kterou musí lidé obcházet.

Praha proto plánuje vodní plochu přemostit a na propojené lokalitě vybudovat kotevní molo, promenádu s plání na odpočinek a úpravu stávajícíc­h stromů, aby se místo více podobalo parku. Proti záměru se však staví urbanisté z Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy. „Projekt není v souladu s Koncepcí pražských břehů, na což jsme upozornili už v roce 2014 a žádali předělání projektu,“vysvětluje mluvčí institutu Marek Vácha.

Ve zmíněné koncepci je uvedeno, že prostor u řeky by měl sloužit k odpočinku, což by jezdící cyklisté narušovali. Podél řeky doporučuje cestu jen pro pěší. „Pro cyklodopra­vu navrhujeme logické vedení ulicí Vltavanů a její následné pokračován­í podél tramvajové tratě směrem k zastávce tramvají Pobřežní cesta,“stojí v dokumentu.

K úpravě projektu pravděpodo­bně nedojde, město už totiž na zisk stavebního povolení, vybrání firmy a realizaci projektu uvolnilo pro příští rok 15 milionů korun. Celkem investice vyjde ještě o tři miliony dráž.

„Lázeňství na Vltavě mělo velkou tradici, a já proto chci, abychom ji obnovili.

 ??  ?? Idylka na Vltavě Za dva roky by se mohly poblíž Vyšehradsk­é skály objevit veřejné plovoucí lázně, jejichž součástí bude i bazén a paluba určená pro odpočinek, z níž bude vidět na Hradčany. Vizualizac­e: 2x Magistrát hl. m. Prahy
Idylka na Vltavě Za dva roky by se mohly poblíž Vyšehradsk­é skály objevit veřejné plovoucí lázně, jejichž součástí bude i bazén a paluba určená pro odpočinek, z níž bude vidět na Hradčany. Vizualizac­e: 2x Magistrát hl. m. Prahy
 ??  ?? Místo za miliony V podpalubí lázní bude místo pro posezení. Celý projekt vyjde na desítky milionů korun.
Místo za miliony V podpalubí lázní bude místo pro posezení. Celý projekt vyjde na desítky milionů korun.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia