MF DNES

Pražané slavili polévkou i koupelí

-

Vánoční svátky oslavili Pražané v tradičním duchu. Již den před Štědrým večerem se nadělovaly dárky v trojské zoo. Tamní tygři ussurijští dostali nadílku v krabici s nápisem Veselé Vánoce, masitý vnitřek však rychle zmizel. Dárky k snědku pro ostatní zvířata návštěvníc­i přinášeli i 24. prosince. Podle ředitele zoo Miroslava Bobka lidé přinesli přes dvě tuny jablek a přinášeli i mrkve nebo pečivo.

Jídlem oslavili svátky nejen zvířata. Dobrovolní­ci rozdali bezdomovců­m na Boží hod 250 porcí guláše. Stánky postavilo Sociální družstvo Střecha a Studentské hnutí za solidaritu na hlavním nádraží, Florenci či Strossmaye­rově náměstí. „Loni jsme měli stánek na náměstí Jiřího z Poděbrad, ale ukázalo se, že to nebyl dobrý nápad. Jídlo nám tam zbylo,“řekl jeden z organizáto­rů Filip Hausknecht.

Mnohem větší bylo rozlévání rybí polévky na Staroměsts­kém a Václavském náměstí. Na tři tisíce porcí čekali Pražané v dlouhých frontách, primátorka Adriana Krnáčová (ANO) se u výdejního pultu řádně zapotila. „Náš recept je zjemněný smetanou a zakápnutý koňakem. Polévka je pak taková jemnější, než si dělají lidé doma,“popsala za organizáto­ry Hana Tietze.

Naopak ochlazení čekalo otužilce na tradičním memoriálu Alfréda Nikodéma. Rekordních 369 plavců se ponořilo u Žofína do Vltavy, jejíž teplota byla 4,5 stupně. Věk nebyl pro nikoho překážkou, nejstarší účastnici závodu Boženě Černé bylo 87 let, od nejmladšíh­o účastníka Martina Chytila ji dělilo 79 let. „Plavalo se dobře, ale voda mi připadala na dva stupně,“okomentova­l akci Martinův o rok starší bratr Jakub. (ČTK, et) ● Nejstarší byla Vojenská plovárna, která se z Františku přesunula ke Karlovu mostu. Nejoblíben­ější byla jejíž budova se nachází nedaleko Strakovy akademie. Do památkově chráněného objektu pod Letnou chodil plavat mimo jiné i známý spisovatel Nyní už místo vodním radovánkám neslouží. Po sametové revoluci zde sídlilo kasino, nyní je v objektu restaurace. ● Plovoucí lázně by nemusely být v budoucnu jen na Rašínově nábřeží. Primátorka Adriana Krnáčová dříve uvedla, že se nabízí i

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Zima nevadí Rekordní množství otužilců naskákalo včera do Vltavy. Tratě o 100, 300 a 750 metrech přilákaly 369 plavců. Kromě Čechů dorazili plavci z Belgie, Ruska, Argentiny či Angoly.
Foto: František Vlček, MAFRA Zima nevadí Rekordní množství otužilců naskákalo včera do Vltavy. Tratě o 100, 300 a 750 metrech přilákaly 369 plavců. Kromě Čechů dorazili plavci z Belgie, Ruska, Argentiny či Angoly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia