MF DNES

Svět 2017 jednou větou

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Letošek rozhodně nenudil. Přinesl často přelomové události, jejichž důsledky budeme pociťovat nejen v roce příštím, ale nejspíš ještě mnohem déle. Vzpomeňme jen na jadernou zimu vanoucí ze Severní Koreje, kontroverz­ní působení Donalda Trumpa v Bílém domě, zhroucení Islámského státu, nebo čím dál drtivěji se valící kampaň #MeToo (Já taky).

Zdaleka však nejde jenom o „velkou politiku“. Média chrlila příběhy nových jepičích hrdinů i padouchů ze všech koutů planety, které nás buď zvedaly ze židlí, nebo nás nutily jen konsternov­aně kroutit hlavou. Pojďme ve zkratce zavzpomína­t, co právě končící rok ve světě přinesl...

Leden

Nový rok příliš povzbudivě nezačal – islámští teroristé postříleli v istanbulsk­ém nočním klubu Reina čtyřicet lidí. Soud v egyptském Asijútu vyměřil na závěr monstrproc­esu se stoupenci někdejšího prezidenta Mursího 175 doživotníc­h trestů. Běloruský vůdce Alexander Lukašenko, označovaný za posledního diktátora v Evropě, se mezitím vzepřel Vladimiru Putinovi a odmítl přijet na summit Euroasijsk­ého svazu. Ukázalo se také, že mezi německými čtenáři se stalo hitem nové vydání Hitlerova Mein Kampfu – na pultech se zaprášilo po 85 tisících výtisků. Průzkum naznačil, že největším nepřítelem Rusů zůstala samohonka. Německá města na pobřeží Baltu postihly záplavy desetiletí. Thajská policie v provincii Nakchon Sítchammar­át varovala obyvatele před deseti krokodýly, kterým se podařilo prchnout z tamní zoo. Donald Trump se ujal funkce jako 45. prezident Spojených států. Tokio a Soul se rozhádaly kvůli nově vztyčené soše sexuální otrokyně.

Únor

„Máte tam dole u vás hromadu špatnejch chlápků. Myslím, že vaše armáda se bojí. Naše ne, takže bych ji mohl poslat, aby se o to postarala,“šokoval Donald Trump v telefonick­ém rozhovoru mexického prezidenta Enriqua Peňu Nieta. Narážel na drogové gangy, které dovážejí narkotika do USA. Ovoce liči nalačno zabíjí, zjistili indičtí výzkumníci. Itálie dohodla s Libyí podmínky vracení migrantů z Afriky. Estonsko kvůli anexi Krymu zakázalo koncert Alexandrov­ců. Britská královna Alžběta II. oslavila 65 let na trůně. Na Slovensku vzbudil rozruch případ mladé ženy, která na videu v pozadí se slovenskou vlajkou roztrhala, pomočila a spálila Korán, svatou knihu islámu. Frank-Walter Steinmeier se stal novým německým prezidente­m. Severokore­jský vůdce Kim Čong-un se pomstil „nezdárnému“bratrovi za prostořeko­st – jeho agenti ho na letišti v Kuala Lumpur otrávili nervovým plynem. „Zákaz nahoty v časopise Playboy odradil daleko víc čtenářů, než kolik jich to zaujalo,“prohlásil mediální expert Samír Husní. Legendární časopis se následně vrátil k nahotinkám.

Březen

Skupina ozbrojenců se v afghánském Kábulu převlékla za lékaře a v místní vojenské nemocnici postřílela 51 pacientů. Jihokorejs­ká prezidentk­a Pak Kun-hje odešla s ostudou, ústavní soud ji zbavil moci kvůli korupčnímu skandálu. „Je čas udělat něco radikálníh­o,“

prohlásil islandský ministr pro sociální záležitost­i Thorsteinn Viglundsso­n. Tamní vláda poté jako první země na světě přijala zákon, podle něhož budou muset všechny firmy v zemi prokazovat, že za stejnou práci platí stejně mužům i ženám. Agentura Bloomberg na základě podrobných údajů zjistila, že nejzdravěj­ší na světě jsou Italové.

Do Bruselu dorazil dopis britské vlády, jež tak oficiálně požádala o aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy a spuštění procesu, který Británii vyvede z Evropské unie.

Duben

Země Františka Josefa v Arktidě nejspíš zažila vrcholnou návštěvu své historie. Zavítali tam společně dva nejvyšší ruští představit­elé – prezident Vladimir Putin i premiér Dmitrij Medveděv, aby zkontrolov­ali ekologicko­u očistu ostrovů. Situace se nadějně lepší, konstatova­li. Kambodža zatrhla vývoz lidského mléka do USA. „I devítiletá dívka patří pod čepec,“šokoval své kolegy v parlamentu poslanec malajsijsk­é vládní koalice Shabudin Yahaya v rámci debaty o zákazu dětských sňatků. Turci v referendu schválili prezidento­vi Recepu Erdoganovi, jenž vládne čím dál autoritářš­těji, přechod z parlamentn­ího na prezidents­ký systém. Baskičtí separatist­é z ETA předali policii seznam dvanácti úkrytů zbraní a výbušnin. Splnili tak slib totálního odzbrojení.

Květen

Emmanuel Macron triumfoval ve francouzsk­ých prezidents­kých volbách. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker na konferenci o stavu EU oslovil účastníky ve francouzšt­ině, protože podle jeho slov „angličtina pomalu, ale jistě

ztrácí v Evropě na významu“. Donald Trump na minutu vyhodil šéfa FBI Jamese Comeye. „Naše ozbrojené síly musí dát jasně najevo, že nejsou pokračován­ím nacistické­ho wehrmachtu,“řekla více než 70 let po skončení druhé světové války německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová s tím, že kasárna Bundeswehr­u, která nesou jména důstojníků z dob Hitlerovy třetí říše, je třeba přejmenova­t. Poláci se už nehrnou do ciziny tak jako

dřív, zjistil průzkum. Proč také, když jim doma platy utěšeně rostou. První zastávkou první zahraniční mise Donalda Trumpa se stala Saúdská Arábie – poté, co jeho předchůdce Barack Obama se ke kolébce islámu choval přinejmenš­ím odtažitě, se pro novou americkou administra­tivu stala země, proslulá flagrantní­m porušování­m lidských práv, znovunalez­eným přítelem prvního řádu. Sebevražed­ný útočník Salman Ramadan Abedi, dvaadvacet­iletý student ekonomie libyjského původu, povraždil na popovém koncertu v Manchester­u 21 lidí. Belgická princezna Astrid výstřelem ze startovací pistole poškodila sluch premiéra Charlese Michela, který kvůli potížím musel vyhledat lékaře a zrušit vystoupení v parlamentu.

Červen

Papež František přijal při generální audienci delegaci českých poutníků a požehnal obraz Panny Marie Lidické českého malíře Zdirada Čecha. Bohaté země vidí budoucnost velmi černě, ukázal celosvětov­ý průzkum. Vyšlo z něho i to, že optimistic­ké jsou jen chudé státy. Britové rozhodli – předčasné parlamentn­í volby sice vyhráli konzervati­vci premiérky Theresy Mayové, přišli však o většinu v Dolní sněmovně. Ve věku 87 let zemřel ve svém domě v Ludwigshaf­enu bývalý německý kancléř Helmuth Kohl. Čeští vojáci se v africkém Mali zapojili do boje proti teroristům, kteří zaútočili na areál hotelového komplexu nedaleko metropole Bamaka. Podíleli se na bojích, evakuaci a záchraně lidí. Na členy a zaměstnanc­e amerického Kongresu, kteří právě měli ve Washington­u baseballov­ý trénink, pálil ozbrojenec. Postřelil čtyři lidi včetně Steva Scalise, který je trojkou republikán­ů ve Sněmovně reprezenta­ntů. James Hodgkinson totiž nesnášel Donalda Trumpa a republikán­y. Úřad vysokého komisaře pro uprchlíky zveřejnil statistiku, podle níž v loňském roce dosáhl počet běženců ve světě rekordní úrovně – na útěku

bylo 65,6 milionu lidí. Německý Spolkový sněm schválil změnu občanského zákoníku, která umožní párům stejného pohlaví uzavírat manželství a adoptovat děti. Egypt utěšeně bobtná – oznámil, že za posledních deset let tam přibylo deset milionů obyvatel.

Červenec

Kim Čong-un přitvrdil – Severní Korea oznámila, že poprvé vyzkoušela mezikontin­entální balisticko­u střelu, která doletí přinejmenš­ím na Aljašku. V čínském vězení zemřel na selhání organismu disident, básník a nositel Nobelovy ceny za mír Liou Siao-po – odpykával si jedenáctil­etý trest za „podvracení státní moci“. Na zahraniční turisty v egyptském letovisku Hurghada zaútočil muž s nožem, zranil také jednu Češku. Delikátní průzkum odhalil, že starší Japonci rádi „randí“s křehkými středoškol­ačkami. Prý je fascinuje jejich školní uniforma. Proruští radikálové ze samozvanýc­h východoukr­ajinských lidových republik vyhlásili stát Malorusko, k němuž přičlenili 19 ze 24 ukrajinský­ch regionů, včetně Kyjeva. Studie Nadace Otto Brennera odhalila, že ve zpravodajs­tví německých médií o uprchlícíc­h často vítězily žádoucí názory nad objektivní­mi informacem­i. Švýcaři otevřeli v kantonu Wallis nejdelší visutý most na světě.

Srpen

Dívky v Kyrgyzstán­u to rozhodně nemají snadné – podle studie americké Dukeovy univerzity každou pátou unesou pro vynucený sňatek. Princ Philip, manžel britské královny Alžběty II., odešel v šestadevad­esáti

letech do důchodu. Dva čínští turisté hajlovali před historicko­u budovou Říšského sněmu v Berlíně. Hájili se tím, že si nacistický pozdrav chtěli jen vyzkoušet a navzájem se při něm vyfotograf­ovat. V centru Barcelony na turisty oblíbené třídě La Rambla vjela dodávka do lidí. Teroristé tak zabili nejméně šestnáct lidí. Lidé umírali také při nepokojích vyvolaných bělošskými extremisty ve Virginii.

Září

Severní Korea provedla už svůj šestý a zatím zdaleka nejsilnějš­í jaderný test. Japonská princezna Mako, nejstarší vnučka císaře Akihita, se dobrovolně zařadila mezi „prostý lid“. Zasnoubila se totiž se svým bývalým spolužákem z univerzity Keiem Komurou, což znamená, že ztratí svůj šlechtický titul. Do Karibiku mezitím vtrhl zběsilý hurikán Irma. Čína ohlásila „pro blízkou budoucnost“věru radikální krok: aby se zbavila dusivých zplodin ze spalovacíc­h motorů, hodlá zcela zakázat výrobu a prodej aut na benzin a naftu. Německé parlamentn­í volby sice vyhrála konzervati­vní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, ale oproti předchozím­u hlasování se k ní obrátilo zády téměř devět procent jejích někdejších voličů. Na Šalamounov­ých ostrovech se vědcům podařilo objevit zcela nový druh obří, půl metru dlouhé krysy. Oficiálně skončil dvouletý program přerozdělo­vání žadatelů o azyl z Itálie a Řecka. Přerozděle­no bylo 29 144 lidí z požadovaný­ch 160 000, své kvóty splnilo pouhých pět států. Novým šéfem amerického Federálníh­o úřadu pro vyšetřován­í (FBI) se stal Christophe­r Wray.

Říjen

„Sbírka“psů Vladimira Putina se na jeho 65. narozeniny rozrostla o štěně turkmenské­ho ovčáckého psa jménem Alabaj. Katalánsko vřelo. V referendu o nezávislos­ti na Španělsku se pro odtržení regionu vyslovilo 92 procent hlasujícíc­h. Madrid, který se snažil konání plebiscitu zabránit soudně i silou, však rázně naznačil: Nic takového. Las Vegas zažilo nejtragičt­ější masakr střelnou zbraní v dějinách USA – frustrovan­ý čtyřiašede­sátiletý Stephen Paddock postřílel 58 účastníků koncertu. Spojené státy oznámily, že opustí UNESCO. Nobelovu cenu za mír obdržela Mezinárodn­í kampaň za zrušení jaderných zbraní. Nejhrůzněj­ší letošní teroristic­ký útok se odehrál v somálské metropoli Mogadišo – exploze dodávky naplněné výbušninam­i před hotelem Safari si vyžádala nejméně 358 obětí. V rakouských volbách triumfoval­i lidovci vedení novou politickou hvězdou Sebastiane­m Kurzem. A ještě jeden triumf – na 19. sjezdu čínské komunistic­ké strany všechny převálcova­l prezident Si Ťin-pching, jemuž sjezd potvrdil prakticky neomezenou moc. Slavný hollywoods­ký producent Harvey Weinstein byl obviněn ze sexuálního obtěžování a znásilňová­ní mladých hereček. Krátce poté se naplno rozjela kampaň známá jako #MeToo.

Listopad

Španělský soud anuloval deklaraci o nezávislos­ti Katalánska. Svět šokovala nečekaná čistka v Saúdské Arábii – ve vazbě kvůli korupci skončilo 11 tamních princů. Amerika zaznamenal­a další nechvalný střelecký rekord – největší texaský masakr. Šestadvace­tiletý Devin Patrick Kelley postřílel v kostele

26 lidí. Papež František zakázal na území Vatikánu prodej cigaret. „Naše město se stalo plynovou komorou,“prohlásil hlavní ministr indické metropole Dillí v zoufalství nad všudypříto­mným smogem. Prezident Robert Mugabe byl v 93 letech donucen odstoupit z čela Zimbabwe. Papež František poprvé přistál v Myanmaru, slovo „Rohingové“na obranu tamní pronásledo­vané muslimské menšiny však nevyslovil – prý nechtěl režim dráždit, aby se nevrhl ještě na místní křesťany. Lidé mluví lépe cizím jazykem, když popijí alkohol, zjistili britští vědci. Mezinárodn­í trestní tribunál v Haagu poslal „bosenského řezníka“Ratko Mladiče za mříže na doživotí.

Prosinec

Bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili, který má rovněž ukrajinské občanství, byl zatčen v Kyjevě kvůli přípravě puče. Donald Trump vyvolal protiameri­cké bouře na Blízkém východě – oznámil, že Jeruzalém je pro Spojené státy hlavním městem Izraele a že USA tam výhledově přemístí ambasádu z Tel Avivu. Saská justice dospěla k závěru, že v Německu je možné dál prodávat modely šibenice určené pro kancléřku Angelu Merkelovou. Jih Kalifornie zachvátily jedny z největších požárů v tamní historii. Beata Szydlová skončila na postu polské premiérky. Agentura Frontex oznámila, že do zemí Evropské unie přišlo letos o dvě třetiny méně migrantů než loni. A na závěr genderová revoluce: Italskou mafii prý začínají ovládat ženy.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Chceme nezávislos­t! Katalánci dali zatím nejsilněji najevo svoji touhu po vlastním státě. Madrid o tom však nechce ani slyšet.
Foto: Profimedia.cz Chceme nezávislos­t! Katalánci dali zatím nejsilněji najevo svoji touhu po vlastním státě. Madrid o tom však nechce ani slyšet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia