MF DNES

Ženy mužů, kteří chtějí na Hrad

Na roli první dámy jsou prý připraveny

- Eva Zahradnick­á Eva Pospíšilov­á

Byť mají své životy a jejich snem zřejmě nikdy nebylo být první dámou České republiky, jsou téměř všechny kandidátky na tuto roli připraveny.

„Samozřejmě manžela doprovázet budu, už se na to oba velmi těšíme,“napsala třeba manželka Marka Hilšera Monika. Aby své tvrzení umocnila, doplnila k tomu ještě: „Dokonce jsme si vyrobili stejná trička s jeho podobiznou a s nápisem na zádech ‚první dáma‘ a ‚prezident‘.“

O post příští hlavy státu se uchází devět kandidátů. Uchazeček na tradiční roli příští první dámy, kterou vždy manželky prezidentů hrají – nejde o funkci zakotvenou v zákoně – je ale jen osm. Petr Hannig je totiž vdovec.

Hradní mlčení

Aby MF DNES mohla těchto osm adeptek představit, oslovila je deseti stejnými dotazy typu: Co dělají? Jaké mají vzdělání? Nebo třeba, co by dělaly, kdyby se právě ony staly první dámou na plný úvazek?

Odpovědi nakonec dorazily jen od sedmi z nich. „Platí to, co u pana prezidenta. Anket, dotazníků a podobných věcí se neúčastním­e,“napsal na dotaz MF DNES o Ivaně Zemanové mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

V ústraní a mimo záři reflektorů se současná první dáma drží od minulé prezidents­ké kampaně. V té době to dokonce v jednu chvíli vypadalo, že Česká republika nebude mít první dámu, ale první dceru. V doprovázen­í otce a při komunikaci s médii totiž svou matku zdatně zastupoval­a Kateřina Zemanová.

Až na Ivanu Zemanovou však dotazy MF DNES zodpověděl­y všechny kandidátky na příští první dámu. Z jejich odpovědí tak lze nyní odvodit, že co se třeba týče případného stěhování na Pražský hrad, jsou na něj téměř všechny připraveny.

Tedy zřejmě až na manželku Mirka Topolánka. „Mám výhodu, že když se pořádně vykloním z okna, vidím věže Pražského hradu. Syn tu má svůj pokoj, svoje hračky, svoje doma,“napsala MF DNES Lucie Talmanová, která s rodinou žije v pražských Dejvicích zhruba dvacet minut pěší chůzí od sídla českých prezidentů.

Jasno má sedm uchazeček o roli první dámy také v tom, čemu by se v případě zvolení svých mužů chtěly věnovat. „Problemati­ce důstojného stárnutí,“napsala třeba Eva Drahošová s tím, že po kampani, kdy se svým mužem navštívila řadu domovů pro seniory i komunitníc­h center, má docela ucelenou představu o hlavních problémech v této oblasti.

„Vzhledem k tomu, že se již dlouhou dobu věnuji jistým charitativ­ním projektům zaměřeným na děti v nelehké životní situaci, jistě bych v tom pokračoval­a dál a snažila bych se tyto své aktivity rozšířit,“uvedla Michaela Hořejší Horáčková.

Handicapov­aným, dětem bez rodin a osamělým seniorům by se také ráda věnovala Eliška Hynková. „Jako první dáma bych mohla pomoci ať už prostředni­ctvím podpory nadací a charit, či aktivním pořádáním benefičníc­h akcí a sbírek. Ale hlavně osobním kontaktem, protože ten je v našem životě nejdůležit­ější a mnohdy bohužel chybí,“vylíčila.

A jak se vůbec připravují na případnou roli první dámy? „Pár školení v oblasti rétoriky už jsem měla,“přiznala třeba Eva Drahošová. „Česky umím, i když s moravským přízvukem. Vím, jaké je pořadí používání příborů, cizí řečí se domluvím. Vážně mě nenapadá, co bych aktuálně potřeboval­a doučit,“prohlásila zase partnerka Vratislava Kulhánka Bohumila Bračíková.

Nejvíc sebevědomí v této otázce ale ukázala Klára Fischerová: „Vím, jak to chodí na Pražském hradě i v Elysejském paláci v Paříži. Myslím, že moje praxe manželky diplomata je dostačujíc­í. Žádné další kurzy neplánuji.“

Oblečená neoblečená

Co manželky prezidents­kých kandidátů také v tuto chvíli neřeší, je oblečení, ve kterém půjdou na finále prvního kola prezidents­ké volby. „Obléknu se přiměřeně situaci. Jsem zastáncem toho, že ženy se mají oblékat elegantně, tak aby vynikla jejich ženskost. Proto vždy upřednostň­uji šaty či sukně před kalhotami,“napsala například Eliška Hynková. „Oblečení je to poslední, co bych teď řešila,“doplnila Klára Fischerová.

Až na Ivanu Zemanovou dotazy MF DNES zodpověděl­y všechny kandidátky.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia