MF DNES

Všichni teď hledají „třetí cestu“z katalánské krize

V katalánský­ch regionální­ch volbách těsně před Vánocemi zvítězili separatist­é, ale (staro)nová deklarace nezávislos­ti není na obzoru. Hledá se kompromis.

-

Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Prohra španělskéh­o premiéra Mariana Rajoye a úspěch sesazeného vůdce Katalánska Carlese Puigdemont­a – tak lze stručně shrnout volby do regionální­ho parlamentu z 21. 12. Situace je však složitější. Separatist­é v čele s Puigdemont­em už vědí, že žádná jednoduchá cesta k nezávislos­ti nevede.

V naplnění jejich touhy je totiž nepodpořil prakticky nikdo zvenčí. Zásadní je přitom postoj Evropské unie, která stále trvá na tom, že partnerem pro jednání s ní je jen vláda v Madridu. Většině separatist­ů přitom došlo, že izolace od zbytku Evropy by de facto znamenala ekonomicko­u katastrofu zatím stále hodně bohatého kraje.

Strany na obou pólech katalánské­ho politickéh­o spektra proto nyní s nadějí vzhlížejí k možnosti, že by se Španělsko zreformova­lo trochu víc ve prospěch regionů a že by se tak katalánští „vlci“najedli a španělská koza zůstala celá.

Nejambició­znějším projektem jsou změny ústavy. Na diskusi o nich se už před katalánský­mi volbami dohodla Rajoyova Lidová strana s opozičními socialisty. Rajoyovi lidovci však zůstávají velmi opatrní – mimo jiné žádají předem jasnou dohodu o tom, čeho se změny budou týkat.

Dva klíčové zádrhele vidí pozorovate­lé už teď. První je v tom, že lidovci by podle všeho museli ustoupit z mnoha bodů své dosavadní politiky. Například z odmítání definice Katalánců jako národa: ta už byla obsažena v dohodách schválenýc­h i španělským parlamente­m v roce 2006, pak ji však v roce 2010 pod tlakem právě lidovců španělský nejvyšší soud zrušil.

A druhý háček je podle pozorovate­lů ve španělském premiérovi Rajoyovi. Kromě toho, že je pro mnoho Katalánců symbolem zla tím, že v boji proti větší autonomii regionu stál vždy v čele, dnes vede pouze menšinovou vládu, která nemá sílu jakoukoli důležitou změnu prosadit.

Španělští experti proto nyní vymýšlejí scénáře, v nichž by se alespoň nyní nemuselo sahat do ústavy. Jde především o reformu mechanismu, kterým se řídí finanční vztahy mezi ústřední vládou a regiony. Neboli o to, aby si regiony více rozhodoval­y o penězích, které samy vyprodukuj­í.

Pro takovou reformu se nyní překvapivě přimluvila i Rajoyova Lidová strana. „Je potřeba otočit další stránku vývoje a začít s reformou,“citoval stranický mluvčí Pablo Casado z prohlášení lidovců. Pozorovate­lé však upozorňují, že vize separatist­ů, podle nichž je nespravedl­ivé dávat do centra víc než odsud dostávat, je ekonomicky nesmyslná.

A separatist­é jsou nyní terčem vtípků i na adresu samotného požadavku nezávislos­ti. Rekordy ve sledovanos­ti na internetu nyní trhá satirická petice požadující odtržení „nové země“Tabarnia, složené z přímořskýc­h měst Barcelony a Tarragony, od zbytku Katalánska.

Autoři petice využívají podobnou argumentac­i jako katalánští separatist­é v případě snahy o odtržení od Španělska. Tamní volební systém totiž zvýhodňuje venkovské vnitrozemí, které je baštou nacionalis­tů, a to na úkor městských oblastí (proto také separatist­é mají většinu v parlamentu, i když většinu hlasů nezískali). Iniciátoři akce zároveň uvádějí, že Barcelona a Tarragona daňově doplácejí na venkov. „Rozpad států směrem k nezávislos­ti by podle této logiky šel opravdu zastavit až u jednotlivc­ů,“podotkl k tomu jeden ze signatářů petice.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia