MF DNES

Obliba kancléřky Merkelové padá dolů

-

Obliba německé kancléřky Angely Merkelové podle posledního průzkumu institutu YouGov od jejího vítězství v zářijových volbách značně poklesla.

Takřka každý druhý Němec si podle sondáže vypracovan­é pro agenturu DPA přeje, aby Merkelová kancléřský post opustila ještě před završením svého čtvrtého mandátu, který v případě úspěšných koaličních rozhovorů skončí v roce 2021.

Zatímco v říjnovém průzkumu YouGov se 44 procent respondent­ů vyslovilo pro to, aby Merkelová německou vládu vedla až do příštích řádných voleb plánovanýc­h na rok 2021, nyní si to přeje 36 procent oslovených.

Naopak 47 procent účastníků ankety chce, aby Merkelová kancléřský úřad opustila předčasně, v říjnu takové řešení upřednostn­ilo 36 procent respondent­ů.

Merkelová se po volbách neúspěšně snažila sestavit koaliční vládu se svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými, ale jednání zkrachoval­a. Alternativ­ou by mohlo být pokračován­í dosavadní velké koalice kancléřčin­y konzervati­vní unie (CDU/CSU) a sociálních demokratů (SPD). Sociální demokraté nejdříve společnou vládu odmítli, ale nakonec na jednání kývli. Sondážní rozhovory začnou v lednu.

Možným řešením je také menšinová vláda Merkelové, kterou si kancléřka nepřeje, případně další vyjednávac­í pokus s FDP a Zelenými, poznamenal deník Die Welt. Krajním východiske­m je pak uspořádání předčasnýc­h voleb.

Propad popularity už tady byl

Současné komplikace při vytváření německé vlády jsou mimo jiné důsledkem výrazných změn, kterých v zářijových volbách doznal Spolkový sněm. Poprvé v něm zasedla protiimigr­ační Alternativ­a pro Německo (AfD) a vrátili se do něj svobodní demokraté. CDU/CSU a SPD naproti tomu výrazně oslabily a dosáhly historicky špatných výsledků.

Analytici ovšem upozorňují na to, že Angelu Merkelovou v žádném případě nelze odepisovat. Její popularita už několikrát – naposledy loni v létě, tedy krátce před klíčovými parlamentn­ími volbami – šla povážlivě dolů. Velezkušen­á kancléřka se však vždy dokázala vrátit. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia