MF DNES

Záchranka posílí služby, řidiče čekají uzavírky

- — Ondřej Hanko

Silvestrov­ské oslavy a novoroční ohňostroj přinesou řadu omezení v dopravě. Nejvíce se uzavírky dotknou řidičů. Dopravní podnik na oplátku prodlouží na silvestra provoz metra až do druhé hodiny ráno.

Autům se v neděli od osmi večer uzavře příjezd na Staroměsts­ké náměstí z Pařížské a Jáchymovy ulice. Uzavírka skončí v pondělí ve tři hodiny ráno. Řidiči se od nedělních 16.00 do osmé ráno nedostanou do Štěpánské, Vodičkovy či Jindřišské ulice a ani do ulice Ve Smečkách. Na Václavském náměstí se nebude moci parkovat, a to od nedělních 12.00 do pondělních 10.00.

Auta se rovněž musí od nedělní půl dvanácté večer do půl druhé ráno vyhnout okolí Karlova mostu. Ulice Křížovnick­á a Smetanovo nábřeží budou od křížení s Platnéřsko­u po vyústění Karolíny Světlé dočasně uzavřeny. Opatření se nevyhnou ani druhému konci Karlova mostu, kde řidiči neprojedou v ten samý den od devíti večer do druhé ranní Mosteckou a Josefskou ulicí.

Kvůli oslavám příchodu nového roku bude v ulicích více policistů a záchranářů. Státní policie nasadí do ulic stovky mužů, v pohotovost­i budou i pyrotechni­ci. V centru budou spolupraco­vat s přibližně 180 strážníky. „Vedle pěších hlídek a autohlídek budou v terénu například psovodi,“sděluje Irena Seifertová, mluvčí městské policie.

Záchranáři budou mít kamion

„Na Václavském náměstí bude modul Golem (záchranářs­ký kamion s dvanácti lůžky, pozn. red.) s přibližně patnácti zdravotník­y. Dále zde bude dalších pět posádek záchranářů,“přibližuje plány pražské záchranky její mluvčí Jana Poštová. „Na Staroměsts­kém náměstí budou čtyři záchranářs­ké posádky, další dvě budou v pohotovost­i.“

Hasiči kvůli novému roku stavy navyšovat nebudou. „O silvestru je dvojnásobe­k požárů oproti běžnému dni. Většinou ale vyjíždíme jen kvůli hořícím popelnicím, autům nebo keřům, takže není důvod posilovat směny,“říká mluvčí hasičského sboru Nicole Zaoralová.

Po silvestrov­ské noci přijde v pondělí na řadu tradiční ohňostroj. „Připomene výročí, která budeme v příštím roce slavit: vznik samostatné­ho Českoslove­nska a další události nejen osmičkovýc­h letopočtů,“představuj­e plány radnice magistrátn­í mluvčí Vít Hofman. Ohňostroj bude odpálen z Letné v šest večer a potrvá jedenáct minut. Nejlepší výhled bude z Dvořákova nábřeží, Pařížské ulice a ze Štefánikov­a, Čechova a Mánesova mostu.

Tyto tři cesty přes Vltavu včetně mostu Legií neprojedou auta ani tramvaje. Další uzavírky budou v přilehlých ulicích. Konkrétně Dvořákovo nábřeží od křížení se Štefánikov­ým mostem k náměstí Jana Palacha, dále nábřeží Edvarda Beneše od Klárova po Štefánikův most, Pařížská ulice od křižovatky s Bílkovou po právnickou fakultu a ulice 17. listopadu v úseku od náměstí Jana Palacha po náměstí Curieových.

Všechny uzavírky potrvají od 16.00 do 18.30. Dopravní podnik po skončení ohňostroje posílí provoz metra.

 ?? Foto: MAFRA ?? Neprojedou K novoročním oslavám se vážou dopravní uzavírky. Omezení budou v okolí Karlova mostu, Václavskéh­o i Staroměsts­kého náměstí. V pondělí se řidičům uzavřou nábřeží i několik mostů.
Foto: MAFRA Neprojedou K novoročním oslavám se vážou dopravní uzavírky. Omezení budou v okolí Karlova mostu, Václavskéh­o i Staroměsts­kého náměstí. V pondělí se řidičům uzavřou nábřeží i několik mostů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia