MF DNES

Přichází sezona dlouhých víkendů Z

-

ačíná dokonalý rok, co se týče „ekonomie svátků“, respektive svátečního volna. Všechny volné dny totiž buď přímo přiléhají k víkendu, nebo mezi nimi a víkendem visí jen jeden den. Na sobotu či neděli připadají jen dva svátky, což je nejméně za posledních pár let.

Oba květnové svátky letos vyjdou na úterý, takže ke čtyřdenním­u volnu bude stačit vybrat jen den dovolené. Ještě příznivěji vycházejí červencové svátky věrozvěstů a Jana Husa. Připadají na čtvrtek a pátek, takže čtyřdenní víkend zaručí automatick­y.

Kalendář podobně potěší zaměstnanc­e v září, protože také svatý Václav, respektive Den české státnosti, vychází na pátek.

Sté výročí založení Českoslove­nska už tak příjemné nebude. Ač bude letos 28. říjen mimořádně slavnostní, volno či kompenzaci za svátek dostanou jen zaměstnanc­i zvyklí pracovat o nedělích.

Smutná podzimní minisérie bude pokračovat v sobotu 17. listopadu.

Jsou to však jediné dva letošní svátky, kdy Češi přijdou o volno. Loni bylo víkendovýc­h svátků o jeden více, předloni o dva.

Vánoce budou naproti tomu příjemně dlouhé. Štědrý den připadne na pondělí, Boží hod na úterý, Štěpán na středu. Po pětidenním volnu následují jen dva pracovní dny, dvoudenní víkend, po něm „pracovní“Silvestr a v úterý sváteční Nový rok.

Nejbližším letošním svátkem po včerejšku bude Velký pátek. Velikonoce, jejichž termín se pohybuje, přijdou o dva týdny dříve než loni, volno tedy bude v pátek 30. března a v pondělí 2. dubna. (red)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia