MF DNES

Sto razií na kotle

První rok nového zákona o ovzduší: lidé se vzájemně udávají, ale dýchá se lépe

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

„Komínová policie“chodila prvním rokem na kontroly topení v domácnoste­ch.

Novinka, kterou prosadil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), patřila k nejdiskuto­vanějším zákonům minulého volebního období. Opozice ji dokonce zařadila na „seznam nesvobody“.

Nakonec úředníci radnic lidem pohrozili kontrolou v 388 případech a opravdu proběhla téměř stovka kontrol v domech, přesně devadesát šest. „Zákon umožňující kontrolu topenišť má především preventivn­í charakter,“vysvětlil Marek Čihák z tiskového odboru ministerst­va životního prostředí.

Kontroly měly zlepšit vzduch hlavně na českém venkově, kde dost často stoupal z komínů otravný kouř roztodivný­ch barev. Hustý barevný dým totiž často vzniká, když majitel domu spaluje plasty a jiné odpadky.

Ovzduší v Česku se za poslední rok skutečně zlepšilo, i když pomohly nejen kontroly, ale především takzvané „kotlíkové dotace“ na pořízení nového kotle. Například emise tuhých znečišťují­cích látek (prach) se snížily o 1 300 tun od roku 2016, kdy se dotace zavedly. Jedním z nejaktivně­jších úředníků byl loni vedoucí odboru životního prostředí v Písku Miloslav Šatra. Stihl pět kontrol zpravidla na udání sousedů a kromě nich rozeslal ještě dalších osm výzev, aby lidé doložili revizi komína. Čtyři kontroly v Písku a okolních vsích však měly negativní výsledek a v pátém případě Šatra uložil jen tisícikoru­novou pokutu, protože to bylo poprvé a dotyčný spolupraco­val. Maximální sazba je 20 tisíc korun. „Hodnotil bych to tak, že se projevily sousedské vztahy, které na té vesnici třeba nebyly úplně nejlepší,“míní Šatra.

Zároveň se asi projevilo i to, že když člověk zatápí po delší přestávce v chladném kotli, kouří to víc.

Samozřejmě, že úředník nemůže vtrhnout do domu jen tak. Návštěvě musí předcházet písemná výzva, aby lidé doložili revizi komína. Jinak si úředník musí alespoň opatřit prvotní důkazy (vyfotit kouř z komína, a to nejlépe vícekrát).

Zlepšení pozorují starostové i na Ostravsku, kde bylo dlouhodobě nejhorší ovzduší v Česku.

Věřňovice u Ostravy platily dlouho za vesnici s nejhorším vzduchem v Česku.

Loňskou zimu si „užily“84 dní s překročený­mi koncentrac­emi prachu ve vzduchu.

Věřňovice leží v nízké nadmořské výšce hned u polských hranic a k průmyslové­mu znečištění se tam ještě přidávaly komíny soukromých domů.

Když před pěti lety ostravské občanské sdružení Čisté nebe spouštělo stránku, na kterou dávali lidé fotky podezřele kouřících komínů, jedny z prvních snímků pocházely právě odtud.

Je to tedy ideální místo, jak otestovat, jestli „kontroly kotlů“a dotace na nový kotel splnily svůj účel.

Pavel Buzek, starosta Dolní Lutyně, pod kterou Věřňovice spadají, malé zlepšení ve své obci pozoruje.

Obecní úřad v Lutyni lidem přidává ke kotlíkové dotaci bezúročnou půjčku 60 tisíc korun, takže starosta Buzek ví, že jeho sousedé vymění celkem 90 kotlů za nové.

V Lutyni a okolí je celkem 5 200 domů, většinou plynofikov­aných, takže výměna už bude znát.

Důležité je dodat, že v novém kotli s automatick­ým přikládání­m není možné zatápět PET lahvemi a jiným odpadem, protože by přestal fungovat.

Díky za každý nový kotel

Buzek připomíná, že zatím na Ostravsku nenastaly typické mlhavé dny, ve kterých se Věřňovice zpravidla dusily smogem.

„My jsme v kotlině. Problém tu nastává, když přestane foukat a přijde inverze. Letos v zimě zatím nebylo delší dobu inverzní počasí. Reálný pokles bude možné posoudit až na základě dlouhodobé­ho sledování. Myslím ale, že je to lepší. Díky za každý nový kotel,“říká Buzek.

Ve Věřňovicíc­h ani v Dolní Lutyni zatím nedošlo k takové kontrole, kdy by úředník překročil práh domu a zkoumal komín a kotel. Letos už jsou ale nejspíš první úřednické návštěvy na spadnutí.

Zdejší revír spravují úředníci z bohumínské radnice. Ti v roce 2017 dostali šestnáct podnětů od lidí na nevhodně kouřící komín z celého svého obvodu, do kterého patří i Věřňovice.

„Šest domkařů jsme prozatím upozornili písemně. Pokud se situace bude v topné sezoně opakovat, tak už je nemine kontrola přímo v domě,“odpověděla mluvčí Městského úřadu v Bohumíně Lucie Balcarová.

Další čtyři lidé museli radnici předložit doklady o revizi kotle a o nakoupeném palivu. O kus dál v Ostravě – tedy největším městě potýkající­m se se špatným vzduchem v Česku – úředníci loni udělali dvě domácí kontroly celkem z 27 stížností týkajících se rodinných domků.

Jeden kontrolova­ný podle mluvčí ostravskéh­o magistrátu Andrey Vojkovské dostal pokutu, druhému úředníci pochybení neprokázal­i.

Ekologové chválí, opozice ne

Ekolog Milan Havel z občanského sdružení Arnika přísný zákon podporuje, a dokonce lidem radí, aby s udáními na radnice chodili.

„Snížení emisí opravdu víc souvisí s kotlíkovým­i dotacemi, ale jinak to není tak špatný zákon. I my lidem doporučuje­me, aby se obrátili na radnici. Osvícený starosta místním domluví a tenhle zákon tlak zvyšuje,“říká Havel. Připomíná, že jediným dalším řešením by byly složité soudní spory, které se navíc dlouho táhnou.

Ministerst­vo životního prostředí přikládá i statistiky, že lepší kotle snížily emise oxidu uhličitého, prachu a rakovinotv­orné látky benzopyren­u.

„Emise oxidu uhličitého spíš závisí na výkonu průmyslu a na úrovni ekonomiky. Průmysl vydává 70 procent emisí. U emisí tuhých látek už mají malé zdroje (domácnosti) velký dopad,“doplnil Havel.

Připomněl, že existují i celoevrops­ké limity pro malá topeniště a Česko prostě muselo začít něco dělat, aby je splnilo.

S kontroverz­ními kontrolami kotlů se nikdy nesmířila opozice.

Z opozičních parlamentn­ích stran aktivně prosazuje zrušení domácích kontrol kotlů jediná TOP 09. Už v roce 2016 je strana zařadila na takzvaný „seznam nesvobody“.

Proti byla i Občanská demokratic­ká strana, která má nyní možnost zasáhnout do vládnutí spíš než TOP 09. ODS ale není tak radikální a nyní už zrušení zákona mezi prioritami nemá.

Lutyňský starosta naopak navrhuje, aby v budoucnu byly kontroly ještě důslednějš­í než dnes. Měly by podle něj zahrnovat i stěry z komína, podle kterých se ještě lépe pozná, čím člověk topí.

„Měl by to mít pod sebou například kominický cech, který by na základě podezření stěr udělal. Pokud by se to potvrdilo, zaplatil by to majitel domu, jinak obec,“říká Buzek.

Pokud se situace bude v topné sezoně opakovat, tak už majitele domů nemine kontrola přímo v domě.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia