MF DNES

Prezident a premiér

Novoroční oběd v Lánech

- Foto: Michal Šula, MAFRA

Dobře se najíst, a do boje Premiér Andrej Babiš v úterý přijel se svou ženou Monikou do Lán na tradiční novoroční oběd za prezidente­m Milošem Zemanem a jeho chotí Ivanou. Podle Babiše se bavili více o rodinách než o politice, nicméně příští dny budou pro oba politiky nesmírně důležité. Zeman se utká na konci příštího týdne s osmi soupeři o post prezidenta na příštích pět let. A Babiše čeká také už příští týden hlasování o důvěře pro jeho menšinovou vládu.

Den před volbou hlavy státu premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci oznámí, koho doporučuje lidem jako nového prezidenta.

Babiš to řekl po tradičním novoročním obědě v Lánech. Zatímco v poslední době panuje mezi oběma politiky až na výjimky harmonie, nebylo tomu tak vždy.

Nyní se oba potřebují, Zeman obhajuje post prezidenta, Babiš shání podporu pro vládu.

Zeman podle Babiše vtipkoval, že až přijde příští týden do Sněmovny, požádá poslance, aby vyslovili vládě nedůvěru.

Až do hlasování o důvěře premiér neplánuje jednání se zástupci ostatních stran. Jejich pozice je podle něj příliš kategorick­á, a nečeká proto žádnou změnu v jejich názoru.

Přesvědčit se je bude snažit projevem ve Sněmovně. Komunisté včera Babišovi poslali programové připomínky, které se podle premiéra týkají zejména zahraniční politiky.

Během tradičního novoročníh­o oběda prezidents­kého a premiérské­ho páru byla prý řeč hlavně o rodinách spíš než o politice.

Podávala se kachní paštika ve slaninovém přebalu se žampiony v portském víně, hovězí vývar s játrovými knedlíčky a domácími nudlemi, svíčková na smetaně a zmrzlinový pohár, prozradil na Twitteru Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zemanovi prý také přijali pozvání do podniku, který premiérova žena Monika nedávno otevřela v Průhonicíc­h.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia