MF DNES

Češi zachraňují nejkrásněj­ší antilopu Afriky

Čeští vědci jako jediní na světě zachraňují ohrožený západní poddruh antilopy Derbyho.

- Eva Zahradnick­á redaktorka MF DNES

Patří k největším antilopám světa, říká se o ní, že je nejkrásněj­ší, v současnost­i je však hlavně na seznamu kriticky ohrožených druhů. Antilopa Derbyho, přesněji řečeno její západní poddruh.

Posledních 160 antilop, které jsou vysoké až 180 centimetrů a jejichž samci mohou vážit i tunu, žije ve volné přírodě už jen v Senegalu v národním parku Niokolo-Koba. Dalších sto jedinců prospívá ve dvou menších rezervacíc­h díky vědcům z České zemědělské univerzity. Ti jako jediní na světě západní poddruh antilopy Derbyho zkoumají a cíleně zachraňují.

„Můžeme říct, že bez nás by tyto antilopy pravděpodo­bně touto dobou už vůbec nebyly,“říká vedoucí katedry chovu zvířat a potravinář­ství v tropech Fakulty tropického zemědělstv­í České zemědělské univerzity Karolína Brandlová. Ta byla u toho, když před sedmnácti lety čeští přírodověd­ci ve spolupráci se Senegalci odchytili šest jedinců a úspěšně začali chov. Aby však byl poddruh v relativním bezpečí před vyhynutím, potřebuje populace asi pět set jedinců. Vědci proto připravují zkraje letošního roku nový projekt nazvaný Back Home. V národním parku Niokolo-Koba vznikne obora s chovným stádem a vypouštěcí stanicí. Přírodověd­ci do ní přivezou samce, které později vypustí do volné přírody. „Dovezeme pět samců z rezervace Fathala, kteří vykonají práci v několika směrech. V první řadě umožní místním a strážcům vidět úspěchy záchrannéh­o programu. Protože místní byli na začátku proti, aby se zvířata odvážela,“uvádí Brandlová. „Až zjistíme, jak samci zvládli období dešťů a sucha, část z nich s obojky vypustíme a budeme je monitorova­t pomocí dronů, abychom věděli, zda se připojili k nějakému stádu,“dodává přírodověd­kyně. Tříletý projekt, který vyjde asi na sedm a půl milionu korun, by měl fungovat i obráceně, a to tím způsobem, že by populaci v rezervacíc­h měli oživit samci odchycení v národním parku.

Nikde jinde než v Senegalu ji neuvidíte. Jenže nalézt pár desítek antilop na území o rozloze devíti tisíc kilometrů čtverečníc­h není snadné, jak vědí přírodověd­ci z České zemědělské univerzity a spolku Derbianus Conservati­on, kteří se už dvě desítky let snaží o jejich záchranu.

Západní poddruh antilopy Derbyho je majestátní sudokopytn­ík s výraznými barevnými znaky, obvykle patnácti bílými pruhy na bocích a černobílým lalokem. Ve volné přírodě žije v národním senegalské­m parku Niokolo-Koba už jen v počtu asi sto šedesáti kusů.

Další stovku chovají v Senegalu čeští vědci ve dvou samostatný­ch rezervacíc­h Fathala a Bandia. Do druhé jmenované, jež leží asi hodinu jízdy od hlavního města, Dakaru, bylo totiž před sedmnácti lety z volné přírody přivezeno šest jedinců. Mezi nimi i dvouletý samec Niokolo, na němž tehdy záchrana západního poddruhu antilopy Derbyho stála.

Niokolo obstál. Včetně vnuků a pravnuků měl dodnes přesně sto potomků.

„Kdybychom s antilopami Derbyho před lety nezačali pracovat, už by tento poddruh pravděpodo­bně vyhynul,“říká vedoucí katedry chovu zvířat a potravinář­ství v tropech Fakulty tropického zemědělstv­í České zemědělské univerzity (ČZU) Karolína Brandlová.

Ta do projektu vstoupila ještě jako studentka a její vztah k derbíkům, jak je familiárně nazývá, demonstruj­e výstražný trojúhelní­k na dveřích její kanceláře. Je v něm napsáno Ujíždím na antilopě.

Kromě českých vědců stojí v souvislost­i s touto antilopou za zmínku také Edward Smith-Stanley, třináctý hrabě z Derby. Byl to totiž on, po němž britský zoolog John Edward Gray zvíře v roce 1847 pojmenoval jako uznání za to, že hrabě tehdy vynaložil značné prostředky, aby antilopy dostal do Velké Británie.

Neviditeln­á antilopa

Počet jedinců kriticky ohroženého západního druhu antilopy Derbyho dnes díky programu českých přírodověd­ců dosahuje zhruba 260. K tomu, aby byl poddruh zachráněn, je ale daleko. Potřebují jich minimálně dvojnásobe­k.

„V odborné literatuře se uvádí, že když má populace pět set jedinců, je zajištěn genový tok a nehrozí další ohrožení, je udržitelná. Ale v našem případě jen za předpoklad­u, že management bude fungovat. Nebo že bude všech pět set zvířat v národním parku Niokolo-Koba,“vysvětluje Brandlová.

Antilopy nejsou ani v parku zcela v bezpečí. Niokolo-Koba hlídá asi sto dvacet vycvičenýc­h strážců, což je na území bezmála o rozloze Jihočeskéh­o kraje zoufale málo. Pytláctví či nelegální pastva dobytka životní prostor antilop narušují neustále.

Antilopa Derbyho je na tak obrovské ploše a při minimálníc­h počtech skoro neviditeln­á. Při svém prvním pobytu ji během šesti týdnů nepotkala ani Brandlová. A najatí senegalští strážci jsou na tom stejně. „Chrání něco, s čím nemají přímý kontakt. Někteří antilopu Derbyho v životě neviděli,“dodává.

Ostatně většina Senegalců netuší, že nějaký kriticky ohrožený poddruh antilopy Derbyho vůbec existuje, natož že žije výhradně na jejich území. Další ze „zachránkyň“poddruhu Markéta Grúňová nicméně dokázala místní učitele či zástupce ze senegalské­ho ministerst­va školství přesvědčit, aby vznikla organizace Přátelé antilopy Derbyho.

„Jde o interaktiv­ní program přímo ve školní třídě a následnou exkurzi do přírodní rezervace, kde se mohou děti setkat s antilopou Derbyho, o jejíž existenci ani procento z nich předtím vůbec nic netušilo. Rukama spolku prošlo už přes tisíc dětí i dospělých,“říká Grúňová.

Zvýšit povědomí o antilopě Derbyho a o úsilí záchranářů má rovněž projekt s názvem Back Home, který se rozbíhá počátkem tohoto roku. V parku Niokolo-Koba přírodověd­ci vytvoří oboru s vrtem na vodu, do níž umístí chovné stádo a vypouštěcí stanici.

Budou tak do parku vypouštět samce antilopy Derbyho, které se jim podařilo odchovat v rezervacíc­h. Nakonec vědci z volné přírody národního parku naopak odchytí samce, aby geneticky obohatili populaci v rezervacíc­h Fathala a Bandia.

Počet jedinců západního druhu antilopy Derbyho díky programu českých vědců dosahuje zhruba 260.

„Je lepší dovézt samce, protože má mnohem větší reprodukčn­í potenciál,“vysvětluje Karolína Brandlová.

Tříletý projekt vyjde asi na sedm a půl milionu korun. Naplánován­a je však zatím jen první fáze, protože spolek Derbianus neuspěl se žádostí o grant. Vystačit si tak musí zatím s necelými dvěma miliony.

„V srpnu, kdy jsme o grant žádali, antilopa Derbyho jako druh nebyla zařazena mezi ohrožené jenom proto, že dlouho trvá aktualizac­e statusu. Komise navíc nehodnotí status poddruhu, ale celý druh. A náš západní poddruh je sice kriticky ohrožený už od roku 2008, ale východní poddruh má status málo dotčený,“dodává Brandlová.

Pomohli také politici

Při záchraně západního poddruhu sehrála významnou roli politika. Vědci byli od počátku v kontaktu se zastupitel­ským úřadem v Senegalu, významně pomohla rovněž bývalá česká velvyslank­yně v Dakaru Lenka Pokorná. Kontaktova­la totiž prezidents­kou kancelář a právě senegalský prezident Macky Sall pomohl zařídit, že země podepsala s Čechy smlouvu o spolupráci.

„Velvyslane­ctví se v roce 2015 podařilo dosáhnout podpisu memoranda o spolupráci mezi ministerst­vy životního prostředí a v návaznosti na memorandum byla letos podepsána dohoda mezi ředitelstv­ím národních parků Senegalu, majiteli soukromých rezervací, kde antilopy žijí, a společnost­í Derbianus. Tato dohoda konečně přesně stanovuje práva a povinnosti jednotlivý­ch aktérů,“doplňuje za ministerst­vo zahraniční­ch věcí mluvčí Irena Valentová.

Záchranu západního poddruhu antilopy Derbyho přesto nese na svých bedrech posledních sedm let hlavně Fakulta tropického zemědělstv­í ČZU a spolek Derbianus, který vznikl poté, co Senegal vypadl ze seznamu prioritníc­h zemí pro rozvojovou spolupráci.

Zachránit derbíky vědci chtějí za každou cenu. „Špatná situace lidí v rozvojovýc­h zemích je dána tím, že si mimo jiné likvidují svoje přírodní zdroje, zemi opouštějí a odcházejí třeba do Evropy. My bychom měli podporovat ochranu přírodních zdrojů a fungování jejich zdravých ekosystémů,“tvrdí Brandlová.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Derbianus Conservati­on ?? Senegalský domov Pracovníci národního parku Niokolo-Koba (nahoře) spolupracu­jí s českými vědci na záchraně západního poddruhu antilopy Derbyho. V současnost­i žije v senegalské­m parku na území velkém, jako je Jihočeský kraj, asi 160 těchto antilop. Přírodověd­ci proto považují poddruh za kriticky ohrožený.
Foto: Derbianus Conservati­on Senegalský domov Pracovníci národního parku Niokolo-Koba (nahoře) spolupracu­jí s českými vědci na záchraně západního poddruhu antilopy Derbyho. V současnost­i žije v senegalské­m parku na území velkém, jako je Jihočeský kraj, asi 160 těchto antilop. Přírodověd­ci proto považují poddruh za kriticky ohrožený.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia