MF DNES

Už zítra v Magazínu DNES+TV

Co nám hvězda showbyznys­u přeje? Ministerst­vo se zbavuje nepohodlný­ch. Konkurz na náměstka běžel přes Vánoce

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

jednou věcí rozhodně nová ministryně financí Alena Schillerov­á čas neztrácí – s propouštěn­ím úředníků na svém úřadě. Jenže spěch, s nímž vypsala výběrové řízení na velmi důležitý post náměstka, působí spíš jako ten nejlepší návod, jak obejít zákon o státní službě. Ministerst­vu financí hrozí kvůli tomu teď žaloba.

Ten se zaváděl mimo jiné jako nástroj na profesiona­lizaci státní správy. Měl proto zabránit novým ministrům, aby pokaždé propouštěl­i nepohodlné úředníky a dosazovali na jejich místa své lidi. Zákon jde ale například systemizac­í služebních míst obejít.

A právě do té se Babišova vláda pustila, ještě než vůbec požádala o důvěru od Poslanecké sněmovny.

V poslední pracovní den před Vánocemi zrušila místa několika desítek úředníků, další se budou muset znovu přihlásit do výběrového řízení. Podle analýzy protikorup­ční organizace Oživení takto místo ztratilo 24 ze 79 odborných náměstků na ministerst­vech.

Nejrychlej­ší při vypisování výběrových řízení bylo ministerst­vo financí Aleny Schillerov­é. Ještě v pátek 22. prosince jich stihlo vypsat šest. Do jednoho z nich – navíc na náměstkovs­ký post – však měli adepti čas se přihlásit pouze do včerejška.

Svým postupem ministerst­vo neporušilo pravidla daná zákonem. Ten určuje minimální lhůtu pro podávání přihlášek do výběrových řízení na 10 dní a nespecifik­uje, jestli pracovních, nebo včetně víkendu, nebo jako v tomto případě i svátku.

Pokud si případní zájemci výběrového řízení vůbec všimli, měli na podání přihlášky pouze tři pracovní dny připadajíc­í na období mezi vánočními svátky. Uchazeči o ostatní pozice přitom mají čas do konce ledna a déle. Mnohem delší čas podání přihlášek do výběrových řízení nechala také jiná ministerst­va.

Schillerov­é úřad krátkou lhůtu zdůvodňuje tím, že se jedná o důležitý post. „Proto je nutné jej obsadit co nejdříve,“vysvětluje mluvčí ministerst­va Michaela Tesařová.

Největší šanci získat významnou funkci by za normálních okolností měla mít dvojice dosavadníc­h náměstků, jejichž dvě sekce Schillerov­á sloučila do jedné.

Oba jsou právníci, kompetentn­í úředníci, oba už jednou výběrovým řízením prošli. Jenže každý z nich má jiný vztah s ministryní Schillerov­ou.

Dosavadní šéf právní sekce ministerst­va Ondřej Landa má mezi pražskými advokáty pověst schopného právníka, u vedení hnutí ANO pak platí za úředníka, na nějž je spolehnutí.

Za poslední rok a půl ostatně za hnutí ANO nastoupil na post místopředs­edy dozorčí rady polostátní­ho gigantu ČEZ a také do dozorčí rady Českého Aeroholdin­gu.

Lidé z ministerst­va financí také často připomínaj­í Landova otce – někdejšího manažera v holdingu Agrofert spadajícíh­o do svěřenskéh­o fondu premiéra Babiše. Ten je dnes státním tajemníkem na ministerst­vu životního prostředí.

Sám Landa se k výběrovému řízení vyjadřovat nechce. Přesto se dá tušit, že od začátku má lepší startovní pozici než druhý adept na odbornou pozici.

Prvky svévole

 ??  ?? Alena Schillerov­á dříve působila na ministerst­vu financí na postu náměstkyně pro daně. Foto: Michal Sváček, MAFRA
Alena Schillerov­á dříve působila na ministerst­vu financí na postu náměstkyně pro daně. Foto: Michal Sváček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia