MF DNES

Soudkyně vynášela. Dál obléká talár

- — Adam Pluhař

Esq. By: Joseph A. Baker Attorney for JOHN JAN CALKOVSKY 4801 E. Independen­ce Blvd. Suite 605 Charlotte, NC 28212 State Bar Number 45362. 11353074 6/9, 6/16, 6/23

Soudkyně jablonecké­ho soudu Lucie Treglerová čelí obvinění z přečinu zneužití pravomoci úřední osoby. Údajně varovala svoji dceru před akcí policie, která se týkala známých dívky. Jako první to uvedl server iRozhlas.cz.

„Bylo zahájeno trestní stíhání. Je stíhána pro jeden skutek, ale v tuto chvíli vám nemohu říci další podrobnost­i, případ se vyšetřuje. Je to věc, která navazuje i na další kauzy,“uvedla pro MF DNES náměstkyně Okresního státního zastupitel­ství v Děčíně Růžena Mašatová.

Soudkyni stíhá Národní centrála

Nyní už exnáměstko­vi Ondřeji Závodskému totiž ministryně hned po svém nástupu řekla, že už ho na svém úřadě nechce.

Právník Závodský, člen KDU-ČSL, upoutal pozornost mimo jiné jako první náměstek, který nastoupil na ministerst­vo se slepeckým psem.

Především úspěšně dotáhl do konce novelu zákona omezující hazard. A nedávno také nařídil vyšetřit podezřele nízké nájmy služebních bytů. Zrovna Schillerov­á, tehdy ještě náměstkyně ministra, za bydlení v centru Prahy platila pět tisíc korun měsíčně.

Závodský tvrdí, že se chtěl výběrového řízení zúčastnit. „V době, kdy jsem na ministerst­vu připravova­l předání své agendy, jsem opravdu během pár dní nestihl připravit vše potřebné, abych se přihlásil,“říká s tím, že dokonce neúspěšně žádal o prodloužen­í lhůty.

Teď se prý plánuje proti svému propuštění odvolat a pomalu připravuje na ministerst­vo žalobu.

„Aby takto vláda, navíc bez důvěry, postupoval­a, považuji za nezákonné,“zdůvodňuje.

Závodský teď muže podat správní žalobu nebo se obrátit na Ústavní soud.

Ministerst­vo se ale prý žaloby nebojí. proti organizova­nému zločinu. Hrozí jí rok až pět let vězení.

„Necítím se vinna, nic jsem neprovedla, je to celé nesmysl. I proto jsem proti tomu podala stížnost,“řekla ke svému stíhání Treglerová.

Obviněná soudkyně dál obléká talár. Pracuje v netrestním úseku soudu, kde má na starosti například případy opatrovnic­tví. „Detaily neznám, ale obvinění se nijak netýká agendy, kterou projednává paní soudkyně. Nejsme ani oprávněni činit žádné kroky vůči paní soudkyni. Rozhodnout o dočasném zproštění výkonu funkce je ze zákona oprávněno ministerst­vo spravedlno­sti,“řekl mluvčí Okresního soudu v Jablonci nad Nisou Jaroslav Kneř.

Jenže ministerst­vo případ komentovat nyní nechce.

Soudkyně je v této věci stíhána už podruhé. Na podzim 2016 policie soudkyni obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby a zločinu ohrožení utajované informace. Policie nakonec obvinění stáhla. Soudkyně uspěla se stížností.

Přesto vyšetřovat­elé případ neodložili. Čin překvalifi­kovali, kauza se také přesunula od libereckýc­h žalobců do Děčína.

Údajně varovala svoji dceru před akcí policie, která se týkala známých dívky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia