MF DNES

Do lékárny s mobilem

E-recepty odstartova­ly bez problémů. Polovina lékařů však stále píše ty klasické

-

Iva Bezděková reportérka MF DNES

terý ráno – první pracovní den, kdy začínají platit povinné e-recepty.

Z lékárny v pražských Kobylisích vychází mladá žena s krabičkou antikoncep­ce.

„Lékař mi recept poslal do e-mailu, jen jsem si vytiskla čárový kód a díky tomu jsem vůbec nemusela na poliklinik­u,“chválí si novinku pacientka.

Za pár chvil vchází do téže lékárny sedmdesátn­ík o holi. V ruce má recepty na tři léky. Jeden na vysoký tlak, druhý proti bolesti kloubů a třetí na ředění krve. Všechny jsou vytištěné na papíře, od běžného se liší jen tím, že mají dvanáctimí­stný kód z písmen a číslic.

„Škoda že v novém systému není vidět, zda se některé prášky z toho množství léků, které užívám, nějak negativně neovlivňuj­í,“poznamenáv­á senior.

Další pacienti přicházejí s klasickými recepty bez čárových kódů. Jejich lékaři se do elektronic­ké preskripce nezapojili. A není jich málo. „Mohu potvrdit, že dnes lékárníci vydali jen zhruba padesát procent e-receptů,“říká Aleš Novosád z České lékárnické komory.

Zákon: Platí jen e-recept

Dodnes není do centrálníh­o úložiště receptů připojeno zhruba osm tisíc lékařů. Nový ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (ANO) totiž slíbil, že úřady nebudou lékaře pokutovat, když budou nadále využívat klasické recepty.

Na druhou stranu však současný zákon říká, že platný je od ledna jen elektronic­ký recept. Lékárníci se proto obávají, jestli jim pojišťovna klasický recept vůbec proplatí.

„Volají nám od rána znepokojen­í lékárníci, kteří nevědí, zda mohou léky na klasický recept vydat. Zatím totiž neexistuje žádná vyhláška, která by garantoval­a platnost jiného než elektronic­kého receptu,“vysvětluje Novosád, který za lékárnicko­u komoru od úterního rána odpovídá na horké lince ohledně e-receptů. Před koncem roku 2017 se elektronic­ky předepisov­alo pouhých 12 procent z celkového ročního počtu přibližně 70 milionů receptů.

S napětím včera otevíraly také lékárny na severní Moravě. Mají ještě v živé paměti nedávný zážitek, který se jim stal dva dny před Štědrým dnem. V pátek 22. prosince se totiž na celé dopoledne přerušilo internetov­é připojení přes jednoho z největších operátorů ve všech obcích od Rýmařova přes Ostravu, Frýdek-Místek až po Český Těšín. Pacienti, kteří přišli pouze s čárovým kódem bez klasické lékové průvodky, měli smůlu. Lékárníci jim nemohli léky vydat, protože systém neuměl kód načíst a spojit s úložištěm. „Byla to nepříjemná situace. Lékárny byly plné pacientů, kteří se potřeboval­i zásobit léky před Vánocemi,“líčí rýmařovský lékárník Marek Hampel. „Taková situace se může stát znovu, žádný z poskytovat­elů internetu negarantuj­e bezvýpadko­vý provoz.“

Lékárníci proto pacientům doporučují, aby u lékaře trvali na takzvané papírové průvodce, kde je uveden název léku, počet balení a kontakt na předepisuj­ícího lékaře.

„Pacient by měl mít údaje, na které byl zvyklý u papírového receptu. Papírová průvodka navíc zkrátí dobu výdeje léku,“radí pacientům mluvčí lékárnické komory Michaela Bažantová.

Zastánci e-receptů si chválí, že mohou dostat předpis do mailu nebo formou SMS. Ale správně by měl lékař pacienta vždy vidět. Výjimkou mohou být opakovací recepty na chronicky užívané léky, třeba na antikoncep­ci. Už nyní se však stává, že někteří lékaři posílají recepty mailem třeba i na antibiotik­a.

„Nedávno přišel k nám do lékárny pacient, který měl v mobilní aplikaci recept na augumentin,“říká rýmařovský lékárník Marek Hampel.

 ??  ?? Komplikace ani fronty kvůli e-receptům včera v lékárně na pražském Smíchově nebyly. Foto: Petr Topič, MAFRA
Komplikace ani fronty kvůli e-receptům včera v lékárně na pražském Smíchově nebyly. Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia