MF DNES

Agrofert si stěžuje na OLAF. Babiš prý zprávu číst nebude

- — Josef Kopecký, ČTK

Kauzou padesátimi­lionové dotace na farmu Čapí hnízdo, kvůli níž chce česká policie stíhat premiéra Andreje Babiše, se podle premiéra bude zabývat evropský soud.

„Byla podána žaloba Evropskému soudnímu dvoru ohledně vyšetřován­í OLAF,“řekl premiér Andrej Babiš. Zprávu OLAF, která už dorazila do České republiky, údajně nečetl a ani ji číst nehodlá.

Babiš po včerejším novoročním obědě s prezidente­m Milošem Zemanem v Lánech řekl, že společnost Agrofert, kterou loni převedl do svěřenskéh­o fondu kvůli novele zákona

● Centrální úložiště receptů zatím nepohlídá duplicity užívání léků ani nevhodné lékové kombinace. Tuto funkci by měl mít systém nejdříve za rok. o střetu zájmů, podala kvůli vyšetřován­í vedeným OLAF stížnost také k evropskému ombudsmano­vi.

Premiér včera řekl, že podle informací ze společnost­i Agrofert bylo vyšetřován­í ze strany OLAF nestandard­ní.

Babiše kvůli padesátimi­lionové dotaci pro Čapí hnízdo obvinila česká policie a žádá o jeho vydání Sněmovnu.

Den před hlasováním o důvěře vládě se žádostí policie bude příští týden zabývat mandátový a imunitní výbor dolní komory parlamentu.

Premiér Babiš prý předpoklád­á, že zprávu OLAF dostane také Agrofert, který se k ní následně vyjádří.

Městské státní zastupitel­ství v Praze včera zároveň nedoporuči­lo ministerst­vu financí zveřejnění zprávy, informoval server Aktuálně.cz.

Podle mluvčí žalobců Štěpánky Zenklové by zveřejnění dokumentu mohlo ohrozit trestní řízení.

„Státní zástupce zprávu nyní prostuduje a poté ji postoupí policejním­u orgánu. Bude zařazena do vyšetřovac­ího spisu, to znamená, že se k ní nebudeme nijak vyjadřovat,“uvedla Zenklová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia