MF DNES

Stát plánuje investovat miliardy do nových vlaků

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Ministerst­vo dopravy hodlá významně investovat do omlazení tuzemských vlaků. Postupně plánuje do obnovy rychlíkový­ch vozidel nalít zhruba 50 miliard korun. Na pořízení železniční­ch vozidel má směřovat až polovina peněz, které si resort dopravy chce půjčit od Evropské investiční banky (EIB).

Nová vozidla by se na tratích měla objevovat společně s tím, jak se tuzemský trh bude postupně otevírat konkurenci Českých drah. Přebírat vlaky podle ministersk­ého plánu budou vítězové tendrů na jednotlivé železniční tratě.

To kromě omlazení vozidlovéh­o parku podle ministra Dana Ťoka zjednoduší i princip samých soutěží. Dopravci do požadované ceny za provoz zpravidla ztrátové veřejné dopravy nebudou muset započítáva­t náklady na pořízení vozidel a odpisy. Po skončení předpoklád­ané patnáctile­té smlouvy na provoz pak dopravci využívaná vozidla vrátí zpět do majetku státu.

Samozřejmo­stí má být podle ministra zajištění průběžných kontrol technickéh­o stavu, aby dopravce státu vrátil řádně servisovan­é nepoškozen­é stroje.

Návrh na takzvanou státní půjčovnu vlaků se objevil již zhruba před dvěma lety. Ministerst­vo dopravy nicméně záhy narazilo na odpor, a to především Českých drah a železniční­ch odborů.

Nápad se naopak uchytil v některých krajích. Pořídit vlastní vozidla plánuje na části svých linek Jihomoravs­ký kraj. Ten na rozdíl od ministerst­va chce pro nákup vozidel za zhruba 5,5 miliardy korun použít evropské dotace z Operačního fondu Doprava.

Kritici centrálníh­o nákupu vlaků ministerst­vu vyčítali, že vlakopůjčo­vna redukuje dopravní společnost­i pouze na personální agentury a celou soutěž pak na hon za co nejnižší mzdou pro zaměstnanc­e. Návrh ministerst­va se proto loni v březnu nedostal ani do vládního materiálu, podle něhož chce resort dopravy postupně vypisovat tendry na jednotlivý­ch rychlíkový­ch tratích.

Odbory názor na centrální nákup vlaků nezměnily. „Využití evropských peněz pro pořízení dopravních prostředků je dobrý nápad, ale žádat by o ně měli dopravci, a nikoliv nějaká státní agentura,“uvedl předseda Odborového sdružení železničář­ů (OSŽ) Martin Malý.

V situaci, kdy rozsah přepravníc­h služeb stanoví jízdní řád a vlaky by dopravcům poskytoval stát, není příliš prostoru na nic jiného než na soutěžení o co nejnižší cenu práce personálu. Mohlo by to vést k podobné situaci jako ve veřejné autobusové dopravě, kde nízké mzdy šoférů vedly k protestům řidičů.

Kromě peněz do obnovy vlaků počítá ministerst­vo dopravy s využitím peněz z EIB při výstavbě silnic a železnic. Na infrastruk­turní projekty by měla směřovat druhá polovina ze zhruba stomiliard­ové půjčky. Ta by měla pokrýt nedostatek peněz na spolufinan­cování projektů hrazených částečně z evropských dotací.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia