MF DNES

Novou prodejnu chceme otevřít v první polovině letošního roku a teď hledáme místo.

-

Obrat jsme za posledních pět let zvýšili o 33 procent. Předloňský rok byl však pro nás trochu zklamáním, rostli jsme jen o tři procenta. Průměrná útrata stoupla, ale ubylo zákazníků. Ti přijeli za většími nákupy, například za nábytkem, ale zaznamenal­i jsme pokles v prodeji doplňků. Lidé si rozmýšleli, zda vážit cestu pro svíčku, ubrousek nebo hrnec. Tomu by měly pomoci on-line prodeje.

Jak se vám daří v prodeji kuchyní?

Pokud bereme v úvahu nabídku jedné značky, jsme lídrem trhu. Kuchyně pro nás představuj­í už 15 procent celkového obratu. Ročně jich v Česku prodáme asi 22 tisíc zhruba za 1,2 miliardy korun. Předloni rostly rychleji než jiný sortiment, odhadem o šest procent.

Loni jste rovněž spustili bazar. Je to záležitost image, nebo má sám o sobě nějaký ekonomický přínos?

Důvodem je spíš ochrana životního prostředí. Zákazník nám náš nábytek může prodat, my jej za výkupní cenu prodáváme dál, takže na tom samozřejmě tratíme. Ukazujeme tím na ekologické aspekty a možnost opětovného použití nepotřebný­ch věcí.

Má česká Ikea možnost ovlivnit, jaký nábytek se bude vyrábět v Česku, nebo je to řízeno ze švédské centrály?

Podnikáme na základě franšízové smlouvy. Něco je určováno globálně, ale máme poměrně dost prostoru. Výrobu nábytku však neovlivním­e, protože plně spadá pod společnost Inter Ikea Systems, která je vlastníkem konceptu a veškerých práv. Můžeme ovlivnit, které ze zhruba 12 tisíc výrobků se budou v tuzemsku prodávat. Nabízíme přibližně 9,5 tisíce položek zboží, některé povinně. Můžeme také iniciovat výrobu produktu, který je pro daný trh vhodný a prozatím chyběl v nabídce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia