MF DNES

Nebyli pro Slovensko, Kiska je ocenil. Část Slováků tím popudil

Mezi osobnostmi vyznamenan­ými prezidente­m Kiskou nebyli lidé, kteří prosadili slovenskou samostatno­st, ale naopak mnozí, kteří si ji nepřáli.

- Luboš Palata zvláštní zpravodaj MF DNES na Slovensku

Z logiky věci měli vyznamenán­í k 25. výročí Slovenska v pondělí večer v bratislavs­ké Redutě dostat tehdejší premiér Vladimír Mečiar či Ľudovít Černák, tehdejší předseda Slovenské národní strany, která do léta roku 1992 jako jediná otevřeně požadovala vznik samostatné­ho Slovenska.

Místo toho přebírali nejvyšší slovenské řády z rukou prezidenta Andreje Kisky lidé, kteří v roce 1992 stáli na opačné straně barikády. A to nejen český expremiér Petr Pithart, ale i první předseda Veřejnosti proti násilí Fedor Gál nebo novinář Martin Šimečka.

„Kiskova vyznamenán­í mnohé nahněvala,“připouští ve svém slovenském komentáři Denník N. Podle něj postupoval Kiska podle pravidla „nezáleží na tom, kdo z oceněných souhlasil, nebo nesouhlasi­l se samostatno­u republikou, ale kdo a jak k jejímu rozvoji přispěl“. Jako příklad argumentů odpůrců Kiskova výběru vyznamenan­ých uvádí deník českého premiéra Petra Pitharta, který prý o rozdělení federace mluvil jako o „legálním, ale nelegitimn­ím rozhodnutí“. Reakce, které kvůli svátkům mohou přicházet i později, mohou být podle listu tvrdé. Loni premiér Robert Fico kritizoval Kisku právě za to, že „vyznamenáv­á lidi, kteří byli proti vzniku Slovenské republiky“.

Letos se však Fico ani šéf vládní Slovenské národní strany a předseda parlamentu Andrej Danko proti Kiskovu výběru veřejně nepostavil­i, byť v kuloárech údajně nějaké štiplavé poznámky zazněly. A když vyznamenán­í přebíral kritik nejen Mečiara, ale i současných poměrů na Slovensku Fedor Gál, tak podle televize TA3 ani Fico, ani Danko nezatleska­li. Veřejně se pak proti Kiskovi ozvali někteří poslanci vládního Ficova Směru. „Udělit státní vyznamenán­í Fedoru Gálovi na 25. výročí vzniku Slovenské republiky... ten Kiska si fakt dělá ze Slovenska dobrý den,“napsal na svém Facebooku třeba poslanec Blaha.

Postoj k nezávislos­ti nevadil

Podle Martina Butory, poradce Andreje Kisky, však nešlo o to, naštvat výběrem Fica či nacionalis­ty. Cílem bylo ukázat, že vedle Mečiara a dalších „zakladatel­ů“samostatné­ho Slovenska, kteří se v prvních letech nezávislos­ti zdiskredit­ovali autoritářs­kým vládnutím, tu jsou lidé, kteří se podporou demokracie zasloužili o dnešní dobrý stav Slovenska. „Chtěli jsme hlavně ukázat kladné příklady,“říká Butora. A to bez ohledu na to, jak se hlásili nehlásili ke slovenské nezávislos­ti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia