MF DNES

Lidé a slova. To je největší bohatství, jaké má církev

- Veronika Valíková češtinářka, blogerka, spisovatel­ka

Učím čtrnáctý rok češtinu na katolické církevní škole a pozoruji odtud všechny spory o restituce, státní dotace, katedrály, lesy, pozemky i rozpadajíc­í se nemovitost­i. O všechno to, co bude nutné dát do pořádku, aby bylo z čeho platit kněze a dotovat instituce, které si na sebe nevydělají. Katolická církev restituova­la velký majetek, ale jeho spravování bude v dnešní úřednické době náročný ořech. Chápu, že nemůže rozmazlova­t zaměstnanc­e svých institucí – vždyť kněží mají platy nižší než učitelé církevních škol. Opatrnosti finanční rozumím.

Co ovšem nechápu, je postoj katolické církve k devastaci literárníh­o povědomí na českých školách včetně škol církevních. To začala výrazně nahlodávat nová maturita svým systémem dvaceti rozborů vybraných literárníc­h děl.

Vysvětlím. Dříve si moji studenti vybírali knihy podle vkusu, podle doporučení i podle širokých seznamů četby a věděli, že cokoli mohou zúročit při zkoušení i při maturitě. Nyní maturují z rozboru jediné knihy, losují ji ze svého výběru dvaceti děl a ta si volí ze seznamu školního, který čítá minimálně šedesát děl. Seznamy mají jistá pravidla, přesto se student může vyhnout literární historii i pokladům, které formovaly generace před ním.

Lidé a jejich slova – to je skutečné bohatství církve. Příběhy, které přetrvaly tisíce let včetně toho kristovské­ho. Ale jsou tu i díla a osudy napsané v totalitách 20. století – nespoutano­st a odvaha Hašlera či Poláčka; čistota jazyka Čepa, Durycha a Schulze; tragický osud i prorocké Zahradníčk­ovy verše; zpěvná Popelka nazaretská, za jejíž napsání dostal Renč v Leopoldově rok samotky; jedenáct let v uranových lágrech, o nichž Pecka napsal Motáky nezvěstném­u, i Magorův drcený zpěv Labutích písní. To všechno jsou příběhy lidí, kteří nežili napůl, kteří svými slovy i svými postoji uchovávali paměť národa.

Většina z těchto autorů pomalu mizí z maturitníc­h seznamů četby i hodin literatury. Zjednodušu­jící systém je požírá a opět vyzdvihuje jména těch, kteří reprezentu­jí nějaký ismus či revoluční směr. A já se ptám našich biskupů a katolickýc­h hodnostářů: Co dělat, aby je nové pořádky nevyhnaly i z myslí studentů a učitelů? Jak církev ochrání své příběhy?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia