MF DNES

Strážníci dostanou nová auta i zbraně

Městská policie bude letos nakupovat další část vozového parku, zbraně nebo balistické vesty. Ty mají chránit proti teroristům.

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Úspora peněz a ochrana strážníků i občanů. To jsou důvody, proč pražská městská policie hodlá i letos v rámci milionovýc­h zakázek doplňovat vybavení.

V roce 2015 zahájila pražská městská policie velkou obměnu vozového parku. Ten byl zastaralý, a navíc stál kvůli špatnému technickém­u stavu vozů servis zbytečně vysoké částky. Za poslední tři roky proto obměnila městská policie celkem 149 vozidel z 260 a letos bude dokupovat další. Naposledy strážníci kupovali 66 nových aut za 28 milionů korun. Mezi nimi i šestnáct SUV Hyundai Tucson, za což městská policie sklidila kritiku v souvislost­i s magistrátn­í kampaní bojující proti SUV v ulicích Prahy.

Nyní se připravuje další zakázka, po jejímž dokončení budou mít strážníci už většinu svých aut nových. „Aktuálně připravuje­me zakázku na dalších třiapadesá­t vozidel, takže se dostaneme do stavu, že v příštím roce budeme mít obměněno něco přes dvě stovky automobilů,“říká ředitel pražských strážníků Eduard Šuster. Podle něj je již zakázka téměř připravena a v nejbližší době ji budou schvalovat pražští radní.

Městská policie bude v rámci této zakázky nakupovat auta za zhruba třicet milionů korun bez daně. Půjde o sedmadvace­t vozidel pro výkon služby, deset referentsk­ých vozidel, jedenáct mikrobusů a čtyři speciální vozy pro převoz „botiček“a údržbu. „Vůbec poprvé navíc chceme automobily zkusit poptávat jako policejní speciály, tedy rovnou s polepy v barvách městské policie, majáky a radiostani­cemi,“dodává Šuster. Doteď totiž městská policie kupovala automobily jako civilní a až poté si dodatečně nechávala dělat úpravy.

„Měli jsme s tím poměrně dost starostí, a navíc tu byl jen jeden výrobce, který policejní speciály poskytoval. Dnes jich je už více, takže můžeme vypsat veřejnou zakázku a vybrat si nejnižší cenu,“vysvětluje Šuster. Podle něj chce městská policie dosáhnout stavu, kdy bude každý rok obměňovat v průměru zhruba čtyřicet vozidel.

„Naším cílem je, abychom nemuseli tak jako v minulosti investovat vysoké prostředky do oprav. Za servis se v minulosti platilo okolo pětatřicet­i milionů, dnes jsme na deseti. A samozřejmě se stářím vozů souvisí také bezpečnost posádky i občanů,“říká ředitel.

Podobné výhody vidí v pravidelné obměně vozového parku také radní hlavního města pro bezpečnost Libor Hadrava (ANO). „Je potřeba, aby strážníci měli auta v naprostém pořádku. Pravidelno­u obměnou navíc eliminujem­e jednorázov­é velké náklady,“tvrdí radní.

V průběhu ledna navíc pražští strážníci dostanou také 44 nových motocyklů, které budou připravené na jarní sezonu. V tomto případě chtěla městská policie především snížit množství typů a kubatur strojů, aby bylo možné sladit jejich servisován­í.

Zbraně a pancíř

Podobně jako u motocyklů chce městská policie sjednotit také zbraně. Těch má nyní devět typů, což přináší určité obtíže. „Máme i více než dvacet let staré zbraně, které jsou poruchové, a navíc nejsou kompatibil­ní v rámci oprav, výcviku nebo ovládání,“popisuje Šuster. Podle něj za současného stavu například hrozí, že pokud budou muset strážníci při nějaké situaci použít zbraň, může se stát, že si v rámci hlídky nebudou schopni půjčit ani zásobník. Každý typ zbraně totiž používá jiný. Městská policie má nyní 2 261 zbraní, z nichž 1 314 tvoří pistole CZ 75 D Compact. Právě ty si chtějí strážníci ponechat a dokoupit k nim stejný model od České zbrojovky nebo jeho novější verzi, která se ovládá stejně a stejná je i její údržba.

Vedení městské policie uvažuje také o tom, že by letos pro strážníky nakoupilo balistické podkošilov­é vesty. V předchozíc­h letech už strážníci dostali 520 těžkých balistický­ch vest pro vnější nošení. Ty jsou k dispozici ve všech autech linky 156 a pro strážníky, kteří jsou ten den ve službě. Mají je chránit před střelnými zbraněmi i při napadení nožem.

„Ve světle aktuálních hrozeb ve světě bychom chtěli, aby každý ze strážníků měl stále na sobě ještě vlastní podkošilov­ou vestu při běžném výkonu služby,“uvádí Šuster.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia