MF DNES

V potocích nejsou těžké kovy

-

V sedimentec­h pražských potoků nejsou těžké kovy, zjistili odborníci z ekologické­ho spolku Arnika. Odebrali vzorky ze čtyř míst, především z těch, která mají v okolí spalovnu nebo skládku. Ve všech byly hodnoty těžkých kovů podlimitní. Přestože tyto výsledky nelze vztáhnout na všechny vodní plochy v Praze, považují je ekologové za dobrou zprávu.

Ekology zajímala koncentrac­e sedmi těžkých kovů – rtuti, olova, kadmia, mědi, chromu, zinku a arzenu. Vzorky odebírali z potoků a jedné menší nádrže, která leží poblíž spalovny Malešice v blízkosti ulic Nedokončen­á a U Cihelny. V okolí spalovny vzali vzorek i ze Štěrbohols­kého potoka, nedaleko ďáblické skládky zkoumali usazeniny Mratínskéh­o potoka a zvolili i místo, které v okolí žádný zdroj znečištění nemá, a sice Nebušický potok.

„Na základě zjištěných výsledků analýz můžeme s klidem říct, že z pohledu české legislativ­y jsou v odebraných vzorcích sedimentů z pražských potoků hladiny těžkých kovů nízké,“konstatova­l autor studie František Kraus. Přesto je z výsledků patrný jistý nepříznivý vliv ďáblické skládky. Nejvyšší koncentrac­e mědi, olova, zinku, rtuti a kadmia našli odborníci v sedimentu Mratínskéh­o potoka, nejvíc chromu ve Štěrbohols­kém potoce. Arzenu bylo nejvíce v sedimentu z Nebušickéh­o potoka. „Je třeba dodat, že arzen se ve vyšších koncentrac­ích vyskytuje v geologické­m podloží celé České republiky,“konstatova­la zpráva Arniky.

Ekologové se zaměřili také na rybí populace v potocích, které zkoumali, a také v Šáreckém potoce a v Rokytce. Zajímalo je, zda i ve vzorcích ryb najdou těžké kovy.

„Přestože rtuť i olovo v nich byly zjištěny v nízkých koncentrac­ích, musíme zdůraznit, že oba nebezpečné těžké kovy se v ekosystéme­ch malých vodních toků vyskytují a mají negativní dopad na život vodních organismů i zdraví lidí,“uvedl předseda Arniky Jindřich Petrlík. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia