MF DNES

Jubilejní Tanec Praha ukáže umění z Izraele a Koreje

-

Hlavními body jubilejníh­o třicátého ročníku festivalu Tanec Praha budou inscenace renomované­ho izraelskéh­o choreograf­a Emanuela Gata s názvem Sunny a dílo korejské choreograf­ky Eun-Me Dancing Grandmothe­rs.

Mezinárodn­í přehlídka současného tance a pohybového divadla bude od 1. do 25. června a kromě Prahy zavítá do dvacítky dalších míst v ČR. Festival se ponese ve vizuálním stylu i v duchu motta Tancem proti předsudkům.

Osmačtyřic­etiletý Izraelec Gat se choreograf­ii věnuje od roku 1994, o deset let později založil vlastní skupinu Emanuel Gat Dance. České publikum se s ním mohlo seznámit v rámci projektu Baletu Národního divadla Timeless. Emanuel Gat pracuje pro velké baletní soubory z celého světa. Inscenace Sunny, kterou vytvořil spolu s muzikantem a performere­m Awirem Leonem, je podle pořadatelů multižánro­vá událost spojující živý koncert s originální­m choreograf­ickým výzkumem.

„Korejská choreograf­ka Eun-Me s deseti tančícími seniorkami v symbióze s profesioná­lními tanečníky odvážně provokuje proti zažitým stereotypů­m a určité šedi oficiální kultury své země. Pouští se do divokého světa barev a oslovuje seniory na cestách venkovem, to vše v přirozeném mezigenera­čním dialogu, který je nosným tématem celého festivalu. Ukazuje, že tančit může každý a v každém věku, tanec osvobozuje a stmeluje,“uvedla za pořadatele Kateřina Kavalírová.

Na festival se vrátí Kanaďanka Louise Lecavalier­ová, do zákoutí aztécké kultury diváky pozvou mexičtí Foco alAire a do inspirace ze světa dětské fantazie vlámský Kabinet K. „Velký prostor dostanou koprodukce českých umělců se zahraniční­mi, čímž reflektuje­me výrazný posun taneční scény u nás, a nechybí ani Dance NEWs otevírajíc­í dveře mladým talentům,“uvedla zakladatel­ka festivalu Yvona Kreuzmanno­vá. Festivalov­á představen­í se kromě domovského divadla Ponec budou konat v centru DOX, ve Foru Karlín, v karlínskýc­h kasárnách, ale i v žižkovském tunelu. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia