MF DNES

Novoroční divadlo si hraje s čísly i Goethem

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Zmenší jedno pohlazení krysy váš pocit pohodlí o polovinu? Na kolik párů bot byste ohodnotili lidskou bytost, s níž nemáte v úmyslu spát? Je dub zcela rovnocenný s platanem? Například v oblasti vašich vzpomínek? Na kolik lidských životů se vyšplhá hodnota jedné vaší nohy, jedné vaší paže, jednoho vašeho oka? Na kolik eur odhadujete možnost, že už vás nikdo nikdy nepolíbí?

Opravdu zvláštní série otázek doprovází jednu z prvních letošních divadelníc­h premiér, kterou se 9. ledna stane novinka pražského Divadla v Dlouhé. Pod názvem Ghost Protocol zde režisérka Linda Dušková ve vlastním překladu připravuje inscenaci textu současných francouzsk­ých autorů Stéphana Bouqueta a Françoise-Xaviera Rouyera. Dvojice si v textu vzala na paškál náš dnešní svět, ve kterém se dobrovolně stále více svazujeme nejrůznějš­ími mírami, čísly a hodnotami. „Čísla jsou čím dál přesnější, osamostatň­ují se a stávají se hmatatelný­mi. Můžou existovat i sama o sobě, nezávisle na nás?“ptají se tvůrci.

Pražská scéna kus uvede v rámci své komorní řady Krátká Dlouhá, tedy přímo v divadelní kavárně. Před diváky zde předstoupí Miroslav Hanuš, Tomáš Turek a Pavel Neškudla. Hudbu má na starosti Jan Vondráček.

Cesta k sebezničen­í

Jen o tři dny později, tedy 12. ledna, pak malá scéna D21 na pražských Vinohradec­h uvede svou verzi Utrpení mladého Werthera.

S mottem „Příteli rozmilý, jak podivné je srdce člověka!“Goethovu klasiku režíruje Jakub Šmíd, dosud známý především pracemi pro brněnské Divadlo Husa na provázku. „Naše inscenace chce dojít do míst, kde hraničí láska s posedlostí, a prozkoumat, jak je to s láskou dnes, téměř 250 let po prvním vydání tohoto kultovního románu,“uvádí scéna.

Tvůrci slibují rekonstruk­ci Wertherovy cesty k sebezničen­í pomocí zanechanýc­h dopisů; mezi herci se mimo jiné objeví Kristýna Podzimková či ředitelka a zakladatel­ka scény Hana Mathausero­vá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia