MF DNES

Představuj­e se rocker Sodoma ve své popové poloze

Deska Svítání nabízí náhled na spolupráci zpěváka Viktora Sodomy se skladatele­m Václavem Zahradníke­m.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Kdo byl v prosinci v pražské Lucerně na 1. českoslove­nském beatovém festivalu po 50 letech, mohl se přesvědčit o tom, že veterán tuzemské hudební scény Viktor Sodoma je stále ještě při síle. Na vzpomínkov­é akci vystupoval s kapelou George and Beatovens, v šedesátých letech se zapsal do paměti posluchačů především jako zpěvák skupiny Matadors.

Nyní si jej však můžeme připomenou­t ještě v jiné roli. Na přelomu 60. a 70. let se totiž prvně odklonil od bigbítu a spolu se skladatele­m a dirigentem Václavem Zahradníke­m úspěšně zaplul do světa popu. Tuhle etapu Sodomovy kariéry, kdy vystupoval také v doprovodu dívčího tria pod hlavičkou uskupení Gomora & Girls Ltd., uceleně mapuje kompilace Svítání.

Vzácné bonusy

Asi nejznámějš­í skladbou z výběru je Šípková Růženka, kterou napsal Zahradník s textem Michaela Prostějovs­kého. Stejně jako ostatní písně se vyznačuje orchestrál­ním doprovodem, o který se většinou postaral sám Zahradník s vlastním tělesem, ale hraje tu třeba i Orchestr Klubu dokonalé zdravovědy Jana Boublíka ze Žlutic (v případě písní Mne v mládí často líbaly múzy a Xenie, které vznikly pro desku věnovanou s nadsázkou lidovému léčiteli Boublíkovi).

Ale potom jsou tu i skladby, které dosud posluchači na žádném nosiči slyšet nemohli. To je případ tří bonusů, které pocházejí z archivů Státního fondu kinematogr­afie, respektive České televize.

„Nejstarší nahrávka z CD Svítání se jmenuje Kdepak leží jistej klíč a byla natočena pro film Pavla Juráčka Každý mladý muž. V té době vykonával Viktor Sodoma základní vojenskou službu,“přibližuje vznik jedné z bonusových skladeb vydavatel desky Tomáš Padevět. Píseň z roku 1965 pochází z pera Karla Svobody a Jaromíra Vomáčky a Sodoma ji nazpíval za doprovodu Svobodovy kapely Mefisto.

Plejáda textařů

Televizní archiv vydal skladby Myšlenka, ta je z roku 1966, a Běh s ďáblem, která pochází z roku 1969. „Myšlenka vznikla pro publicisti­cký pořad O uchu a sluchu. Raritou je, že ji sám složil a otextoval Viktor Sodoma. Zpívá za doprovodu kapely Flamengo, kde spolupůsob­il jako hráč na klávesy Petr Novák, který mu v téhle písni dělá vokál,“ popisuje Padevět. Také Běh s ďáblem byl napsán přímo pro jeden televizní pořad, tentokrát to byly Písničky pro Hanku, tedy zpěvačku Hanu Zagorovou. „Sodoma byl tehdy hostem jejího pořadu a v písni ho doprovází beatová skupina Flamingo,“doplňuje Padevět.

Jak už bylo řečeno, takřka výhradním skladatele­m na výběrové desce je Václav Zahradník, zato textaři se to tu hemží. Přispěl Eduard Krečmar z průkopnick­é rokenrolov­é kapely Sputnici či Vladimír Poštulka, autor textů k písním Sladké mámení nebo Veď mě dál, cesto má. Pod slovy ke skladbě Konec léta je ovšem podepsaný také Miloň Čepelka, tehdy už jeden z Cimrmanů.

 ?? Foto: Andrej Šťastný ?? Viktor Sodoma v roce 1970
Foto: Andrej Šťastný Viktor Sodoma v roce 1970

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia