MF DNES

Poker o hry se má odehrát v proslavené­m Panmundžon­u

- — Tomáš Macek

Sedmadvacá­tého července 1953 usedli ve vesnici Panmundžon k jednání představit­elé vojsk OSN, Čínské lidové armády a Severokore­jské lidové armády a dohodli zde příměří, končící korejskou válku.

Příměří, nikoliv mír. KLDR a Jižní Korea jsou od té doby fakticky stále ve válce. A tento stav dopadá i na olympiádu v Pchjongčch­angu.

Právě v demilitari­zované zóně v Panmundžon­u by se však 9. ledna mohly sejít delegace obou zemí rozdělenéh­o poloostrov­a, pokud KLDR přistoupí na včerejší jihokorejs­ký návrh, přednesený Čo Mjong-kjonem, ministrem pro sjednocení.

Téma je nasnadě: účast Severní Koreje na hrách v Pchjongčch­angu.

Při novoročním projevu severokore­jský vládce Kim Čong-un uvedl, že jeho země je připravena učinit kroky ke startu na hrách. Což však „v překladu“znamená: Ano, za určitých podmínek start zvážíme.

Vysokou kartou v této partii je společné jihokorejs­ko-americké vojenské cvičení, jehož se každoročně v únoru účastní 300 tisíc jihokorejs­kých a 17 tisíc amerických vojáků. Kim označil toto cvičení za zkoušku případného útoku na KLDR – a požaduje jeho zrušení. To bude ta podmínka. Jižní Korea naznačuje, že je možné cvičení odložit. Americký ministr obrany James Mattis je proti. Přesto i ve Washington­u sílí hlasy po zvážení této možnosti. Robert Manning, vedoucí pracovník Atlantické rady, podotkl: „Pokud by byl termín cvičení posunut, Kim Čong-un by měl méně důvodů k provokacím během her. Šlo by o naše gesto dobré vůle.“

Naopak Bruce Bennett ze společnost­i RAND, zpracováva­jící analýzy pro americkou armádu, varuje: „Odložení cvičení by otevřelo okno zranitelno­sti.“Zvlášť v době, kdy Kim i ve svém posledním projevu varoval, že KLDR se stala plnohodnot­nou nukleární mocností.

Nyní se čeká na vyjádření Kim Čong-una, zda jeho země 9. ledna k jednacímu stolu usedne.

Paradoxně celá tato akce „dostaňme sportovce KLDR na hry“, je vlastně o jediné krasobrusl­ařské dvojici, nikdo další se z KLDR nekvalifik­oval. Thomas Bach, šéf Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru, věří, že start KLDR by přispěl k většímu pocitu bezpečnost­i účastníků her. Proto je i MOV ochoten přihazovat v olympijské­m pokeru v demilitari­zované zóně a vábí na přidělení divokých karet dalším sportovcům KLDR.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia