MF DNES

Co velí ostře sledované rameno

Eva Samková a její zdravotní trable: „Už to bylo i horší.“

-

Miroslav Němý reportér MF DNES

lovy klasika se v reprezenta­ci snowboardk­rosařů rozmohl takový nešvar. „Jsem pro ně idol a všichni se po mně opičí,“culí se Eva Samková. Nejprve ona, pak její dva kolegové olympionic­i – ti všichni si v pár dnech poranili rameno.

„To už si říkáte: Proč tam vlastně jsem?“popisuje trenér Marek Jelínek svoji chandru z prosincové „apokalypsy“týmu. „Ale zpětně najdete mnohem víc pozitivníh­o.“

Což se týká hlavně prominentn­í pacientky Samkové. V únoru má v Koreji obhajovat olympijské zlato a její rameno se řadí mezi tři nejsledova­nější zranění české zimy. Lýtka Gabriely Koukalové jsou na tom patrně nejhůř, záda Martiny Sáblíkové si žádají extra trénink – a u ní?

„Prostě ramena to na mne zkouší. Ale jsem zvyklá jezdit s nimi i v horším stavu,“říká dívka, která si před čtyřmi lety získala fanoušky odvážnou jízdou, rošťáckým namalovaný­m knírkem i tím, že si jako šampionka na stupních vítězů obrátila bundu, aby vynikla zlatá podšívka.

Ach, ta její ramena! U biatlonist­ky a čerstvé Sportovkyn­ě roku přišly trable s lýtky nečekaně, bedra rychlobrus­lařské triumfátor­ky Sáblíkové jsou zatížena roky a roky dřiny. U Samkové jde o něco prostšího. „Ramena má špatná dispozičně, má nízké kloubní jamky. Pravděpodo­bnost toho, že jí vyskočí, je větší než u jiných,“vysvětluje Jakub Flejšar, další z koučů Samkové.

Někdy jsou to výjevy jako ze špatného

vtipu. „Teď se jí třeba stalo, že jí to vypadlo při spaní – blbě se pohnula a rameno povyskočil­o,“vybaví si Flejšar. „Ale vyhozené nezůstane, vždycky se vrátí samo. Do druhého dnu je pak pod prášky schopná fungovat.“

Opakované úrazy pochopitel­ně dávají zabrat tkáním v okolí kloubu. Jednu operaci má Samková za sebou, druhá se jí patrně nevyhne. Tyhle potíže jsou vlastně kolorit. „Bereme to s rezervou. V Soči jí rameno vypadlo při tréninku a normálně byla schopná nastoupit do závodů,“věří Flejšar ve zlatý příklad. „Ideální to nebude nikdy. Musíme se s tím naučit žít a fungovat.“Ústřední přikázání je jasné. „Nesmí spadnout,“říká Jelínek a jeho kolega Flejšar dodává. „A budeme doufat, že nespadne. Teď se nám sešla neuvěřitel­ná náhoda, když blbě přistáli všichni tři – a všichni si zranili ramena. U Evky je to ale o dost pravděpodo­bnější.“

Samková rozhodně nešidí speciální cvičení, ta v jejím případě však bohužel nejsou spásná. Vazy se uvolňují, stabilizuj­e je až případný operační zákrok. „V klidu to nebolí vůbec. Jen když rameno přetížím – třeba si řeknu, že je skvělý nápad jít na běžky – tak pak večer trochu kňučím,“usmívá se Samková.

Ne, výraz v tváři ji ani předolympi­jské trable změnit nemají. Ba naopak věří, že zranění pomůže zmírnit tlak. „Odpočinula si od toho šíleného shonu,“říká kouč Jelínek.

Tedy medaile dvě? Problémy tu jsou, víra přesto nemizí.

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Optimistka v rámci možností „Samozřejmě, že jsem se bála. Ale funguju normálně, jen je rameno nestabilní,“říká Eva Samková o svých předolympi­jských potížích. V tom není mezi hvězdami výpravy sama.
Foto: MAFRA Optimistka v rámci možností „Samozřejmě, že jsem se bála. Ale funguju normálně, jen je rameno nestabilní,“říká Eva Samková o svých předolympi­jských potížích. V tom není mezi hvězdami výpravy sama.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia