MF DNES

Metr a tužka na stavbě a v dílně, rtuťový teploměr za oknem, omylem provrtané potrubí. Díky moderním měřidlům to vše patří minulosti. Při správném použití jsou přesnější, údaje mohou i zaznamenáv­at a přenášet do počítače nebo mobilu.

- Text foto

se smartphony zatím lze jen vybrané modely. „Nejmoderně­jší přístroje dokážou pomocí Bluetooth 4.0 nebo wi-fi zasílat naměřená data do mobilního zařízení. Díky aplikaci se dají nastavit alarmy například na velký srážkový úhrn, pokles teploty, zobrazit grafy naměřených hodnot,“uvádí jako příklad Daša Sláviková z Bauhausu.

I když jsou stále nejrozšíře­nější jednoduché meteostani­ce měřící jen teplotu, případně vlhkost a tlak, přibývají i typy s dalšími funkcemi. „Nové modely umožňují měřit úroveň hluku nebo koncentrac­i CO2,“říká Zdeněk Pospíšil z obchodu Euronics. „V případě, že je nutné vyvětrat či snížit hlasitost hudby, vás upozorní na telefon či tablet,“upřesňuje Iva Pavlouskov­á, mluvčí Datartu. Některé změří i rychlost a směr větru a intenzitu UV záření.

Z naměřených hodnot umí řada přístrojů určit předpověď počasí. Kdo víc věří profesioná­lní předpovědi, potřebuje přístroj s připojením k počítači, jenž čerpá údaje z internetu. Nebo typ se systémem Meteotime od švýcarskýc­h meteorolog­ů, který informace o počasí přijímá rádiově spolu s úpravou přesného času.

„U meteostani­c se čím dál tím častěji prosazují barevné displeje,“informuje Bohdan Roule z e-shopu Conrad.cz. Na čím dál tím větších displejích se graficky ukazují i fáze měsíce nebo čas východu a západu slunce.

S mobilem se už umějí spojit i některé z laserových měřičů úspěšně nahrazujíc­ích metr, vodováhu, pravítko a tužku či ruční psaní údajů do počítače. Přesně změří vzdálenost­i, při malování či obkládání promítnou linku na zeď a podlahu. Podle Bohdana Rouleho si poradí i s nerovnou plochou, protože laser měří bodově.„Mohou mít přesnost i ± 1,5 mm a měřit do vzdálenost­i až 80 metrů. Některé umějí přenést naměřené hodnoty do telefonu i vytvořit digitální půdorys a ten exportovat do telefonu či tabletu,“vysvětluje Zdeněk Pintera z obchodu Kasa.cz.

Laserové měřiče spočítají i plochu, objem či výšku, ačkoli nemohly změřit všechny údaje. „Většina běžných měřičů používá funkci Pythagoras či Dvojitý Pythagoras pro nepřímé měření v případě, že v cestě laserovému paprsku leží překážka,“říká Daša Sláviková. Profesioná­lní typy mají i funkci sklonoměru. Populární jsou také jednoduché malé přístroje s jedním tlačítkem a základními funkcemi, jako je laserová tužka. „Křížové lasery přenášejí dvě roviny – svislou a vodorovnou. Jsou ideální na montáž obkladů, lepení tapet nebo malování pruhů na zeď, vyrovnáván­í obrázků a vyměření polic na zeď,“hodnotí Zlatko Slebodník.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia