MF DNES

Symbióza SECESE A MODERNY

Majestátní Bönischovu vilu v Kopřivnici postavil v 80. letech 19. století významný stavitel Heinrich Czeike na objednávku lékaře Ignáce Bönische. Ten v ní poté působil 39 let.

- text Martina Kotrbová foto archiv

Patrová vila s podkrovím a podsklepen­ím, která v sobě spojuje prvky secesního ornamentu a anglické venkovské architektu­ry, byla po 2. světové válce zkonfiskov­ána. Od 50. let tu sídlila hudební škola, v 70. letech začalo budovu užívat loutkové divadlo. Po roce 2010 pak už byla v důsledku velmi špatného stavu opuštěná. O čtyři roky později vilu od města koupili manželé Machů z Kopřivnice. Tento krok vzbudil kontroverz­ní reakce – mnozí občané nesouhlasi­li s tím, že se město zbavilo cenného historické­ho objektu, a také se obávali o jeho další osud. Všechny pochybnost­i však rázně vyvrátila dvouletá kompletní rekonstruk­ce, která budově citlivě vdechla zcela nový život.

PODLE PŮVODNÍHO STAVU

Po odvodnění, izolaci základů budovy a položení drenáže začaly práce na střeše: byly odstraněny staré eternitové krytiny, vyměnilo se 30 % dřevěných prvků, položilo se plné bednění a nová kvalitní krytina. Poté přišla na řadu venkovní fasáda včetně rekonstruk­ce štukových prvků, výměna všech oken dle původní předlohy, všechny vnitřní rozvody sítí a spousta dalších stavebních úprav. Architekto­nické podoby se ujal tým designérů a architektů v čele s architekte­m Zdeňkem Tupým, který na základě tří historický­ch fotografií od počátku vycházel z období, kdy byla budova postavena.

MÍSTO SETKÁVÁNÍ

Výsledkem je dům s novým jménem Vila Machů, v němž sídlí penzion a kavárna s barem. Penzion může ubytovat 19 hostů, kapacita kavárny je 35 míst, zahrádka ji v létě navýší zhruba na dvojnásobe­k. V budově je k dispozici i sál, který nabízí pro různé výstavy, přednášky, koncerty a další kulturní akce kolem 60 míst. Návštěvníc­i všech prostor můžou obdivovat původní artefakty a prvky secese, které jsou důmyslně propojeny se současným moderním stylem.

 ??  ?? Stav před rekonstruk­cí.
Stav před rekonstruk­cí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia