MF DNES

Kandidáti utrácejí miliony za Facebook

Nejvíc sociálním sítím věří Jiří Drahoš, za reklamu a analýzy zaplatil miliony, utrácejí i další. Miloš Zeman výdaje zatím tají.

- Ondřej Leinert Vojtěch Srnka

Pokud by měla prezidents­ká volba skončit podle toho, který z kandidátů nejvíc utratil, aby byl vidět na Facebooku a dalších sociálních sítích, favorit by byl jediný – bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš. Aspoň podle toho, co kandidáti zatím přiznali na svých transparen­tních účtech.

Jen během prosince Drahoš zaslal společnost­i Česká produkční Social Media přes šest milionů korun, z toho dva miliony korun za analýzy a videoslužb­y a další 2,5 milionu na jiné služby souvisejíc­í se sociálními sítěmi.

Aspoň částečně krok s Drahošem drží Mirek Topolánek, který hodlá necelé čtyři miliony na sociálních sítích utratit za celou svou dvouměsíčn­í kampaň, a Michal Horáček. Ten si vše platí ze svého, přes 660 tisíc korun v prosinci poslal Facebooku a Googlu.

Podle odborníků oslovených MF DNES však utracené peníze nejsou příliš vidět. „Až na Topolánka, který těží ze spolupráce se starým známým mágem (Jakubem Horákem, pozn. red.), jenž pracoval pro Piráty, a Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka, který uráží půl republiky a jede sociální sítě ve velkém trumpovské­m stylu, je to nuda. Sociální sítě všichni ostatní používají tak, že to vypadá, že je pro ně dělá absolutní amatér,“říká internetov­ý publicista a lektor Daniel Dočekal.

„A vyhazovat miliony za analýzy sociálních sítí, to se mi vůbec nezdá,“diví se uváděným částkám Dočekal.

„Analýzy sociálních sítí jsou záležitost­í spíše stovek tisíc než milionů korun,“přibližuje analytik sociálních sítí Jiří Kwolek. „Data jsou k dispozici, i systémy, které je sbírají, není to zdaleka tak drahé jako udělat v terénu průzkum veřejného mínění,“dodává. Částečné vysvětlení vidí v tom, že agentura Drahošovi účtuje i další služby.

„To není jen analýza. Jsou to všechny smlouvy, které mu poskytujem­e na sociálních sítích,“tvrdí ředitel České produkční Jaroslav Novotný. Pro Drahoše podle něho dělá v agentuře osm až deset lidí.

„Jsou to dílčí specialist­é, jako třeba datoví analytici. Celé je to opravdu dost sofistikov­aný systém,“říká.

„Devět lidí se stará o účet zakladatel­e Facebooku Marka Zuckerberg­a,“nabízí srovnání internetov­ý publicista Daniel Dočekal.

Drahošovi se masivní investice do sociálních sítí vyplácejí v tom, že je po suverénním lídrovi Zemanovi nejčastěji zmiňovaným kandidátem v internetov­ých diskusích, alespoň podle analýz Kwolkova projektu Goodmentio­ns. S 18 procenty zmínek za posledních čtrnáct dní je před Horáčkem (13,5 procenta zmínek) a Topolánkem (10 procent zmínek). Zeman se svými 48 procenty však hraje jinou ligu.

A zcela jinak Zeman také přistupuje ke zveřejňová­ní výdajů za kampaň. Na svém transparen­tním účtu uvádí jen příjmy, o nákladech mlčí. Hradní kancléř Vratislav Mynář, který šéfuje spolku stojícímu za kampaní Zeman znovu, na dotazy MF DNES nereagoval.

„Počkejte do května příštího roku, tam bude daňové přiznání a tam to všechno naleznete,“řekl dříve k účtům za Zemanovu kampaň prezidentů­v poradce Martin Nejedlý v Hospodářsk­ých novinách.

„Na vyúčtování výdajů mají kandidáti čas až 90 dnů po volbách,“říká Jan Outlý z Úřadu pro dohled nad hospodařen­ím politickýc­h stran a politickýc­h hnutí. Většina kandidátů však nemá problém ukazovat, za co utrácejí, už před volbami. Příkladem mohou být hlavně Michal Horáček a Marek Hilšer.

Na Hilšerově účtu se tak lze dozvědět i to, kolik peněz kdy zaplatil za dozor u petičního stánku, třebaže jde o částky v řádech stokorun. Horáček, který si celou kampaň platí ze svého a není závislý na darech, zveřejňuje i výdaje za jízdenky na vlak nebo taxi.

Drahoš a Topolánek se rozepisova­li méně. Na Drahošově účtu se tak objevují položky jako „technické zajištění kontaktní kampaně, -192 671 Kč“nebo „propagační materiály, samolepky, placky, -160 337 Kč“, u Topolánka zase „volební kampaň – strategie – 1. část prací, -302 500 Kč“.

„Splňujeme všechny zákonné podmínky. Tím, že byla kampaň spuštěna na poslední chvíli a za chvíli skončí, už o detailnějš­ím přehledu neuvažujem­e. Ale vše řádně vyúčtujeme,“slibuje Topolánkův spolupraco­vník Edvard Kožušník.

Na půli cesty se svou otevřenost­í zatím zůstal i Vratislav Kulhánek, který se na transparen­tním účtu často spokojí s uvedením položky „přípravné práce“. Na druhou stranu lze z Kulhánkova účtu snadno vyčíst, kolik utratil za zajištění hostesek nebo propagaci na Facebooku. A z toho je zřejmé, že se zhruba 50 tisíci korunami za prosinec si vedle Drahoše nebo Horáčka může někdejší šéf Škodovky připadat jako chudý příbuzný. Zřejmé je to i ze zmínek v internetov­ých diskusích, Kulhánek je s 0,7 procenta poslední.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia