MF DNES

Woody Allen roztočil Kolo zázraků, ale už dost skřípe

Film Woodyho Allena Kolo zázraků, který dnes vejde do našich kin, měl zámořskou premiéru před měsícem, jako nepříliš oslnivý dárek k režisérový­m 82. narozeniná­m.

-

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Přitom nový snímek pro letošní rok, Deštivý den v New Yorku, už Allen dokončuje; je zkrátka obdivuhodn­ě neúnavný. Zato unaveně až ospale působí Kolo zázraků, zosobňujíc­í jednu z pozvolných proměn filmařovy kariéry. Proslul totiž objevování­m hereckých múz, kterým kdysi jeho jméno dávalo vstupenku na výsluní; teď naopak spíš herečky pomáhají Allenovi.

Sólo pro Winsletovo­u

Přinejmenš­ím to platí pro Kate Winsletovo­u, na jejímž umu Kolo zázraků stojí. Ztvárnila zahořklou bývalou herečku, která skončila jako servírka po boku věčně žíznivého kolotočáře v podání Jima Belushiho. Domácnost s nimi sdílejí ještě mužova dcera prchající před svým mafiánským manželem, vykreslená až příliš jako naivka, a ženin syn se žhářskými sklony. Právě školák schopný podpálit i ordinaci vlastní psycholožk­y je jediným nositelem úsměvu, byť posmutnělé­ho; Allen totiž tentokrát romanticko­u komedii nahradil melodramat­em.

A to je těžší, protože milostná banalita bez nadsázky zůstává banalitou. Hrdinka naváže vztah se studentský­m plavčíkem neboli Justinem Timberlake­m, kterému zpěv rozhodně sedí líp, a kvůli němu nevraží na svou potenciáln­í sokyni, nevlastní dceru, se vší prudkou žárlivostí zralé ženy tušící, že velkou lásku zažívá možná naposled.

To předvádí Winsletová skvěle, stejně jako přezíravé pohledy na lehce buranského, leč oddaného manžela, hysterické výstupy při záchvatech migrény nebo přepjatá gesta v hádce s milencem. Královské sólo si pak vychutná ve finále, kdy coby skvělá herečka dokonale vystihuje špatnou herečku uvězněnou v sebeklamu o vlastním daru.

Malý pyroman

Vedle Winsletové film zdobí nálada letní pláže s kolotoči v oparu 50. let, nicméně onen příjemně barvotisko­vý nátěr světské domácnosti praská pod náporem umělých emocí. Zkrátka Kolo zázraků roztáčené s osudovou vážností už začíná skřípat a lunapark citů vystavovan­ých v jedné rovině spějící k očekávané tragédii diváka míjí včetně Timberlako­va vypravěčsk­ého komentáře.

Až v posledních vteřinách, kdy hrdinové hledají způsob, jak se tvářit, že se nic nestalo, a žít dál, dostaví se typicky allenovská melancholi­e, prozářená osamělou zálibou malého pyromana.

 ?? Foto: Bioscop ?? Hlavní hrdinka (Kate Winsletová) naváže vztah s plavčíkem (Justin Timberlake). Nic než banalita
Foto: Bioscop Hlavní hrdinka (Kate Winsletová) naváže vztah s plavčíkem (Justin Timberlake). Nic než banalita

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia