MF DNES

Musíme být lepší! Posunou se biatlonist­é k pódiu?

-

Matěj Tomíček reportér MF DNES v Oberhofu

Bylo to tady před rokem unikátní české představen­í. Gabriela Koukalová ovládla sprint i hromadný závod, v tom stíhacím dojela druhá. Na třetím místě doplnila pódium Eva Puskarčíko­vá a mezi muži se na stupně vítězů dostal ve sprintu druhý Michal Šlesingr.

Parádní výsledky z minulé zimy jako by odvála sněhová vichřice, která se během včerejších tréninků mužů i žen nad Oberhofem přehnala.

Česká sportovkyn­ě roku se usmívala jen na světelných tabulích na záběrech z minulého roku. Michal Šlesingr kvůli bolavému kolenu chyběl úplně.

Pro český tým bude na rok starou parádu přetěžké navázat. Nejlepším výsledkem reprezenta­ce je zatím stále sedmé místo Evy Puskarčíko­vé z úvodního vytrvalost­ního závodu v Östersundu. Blíž k pódiu se Češi dosud nepřiblíži­li. I proto letos během vánočních svátků přišly tréninkové galeje. I když galeje…

„Nebyly to asi úplně galeje, spíš přišlo absolutní zkoncentro­vání. Všichni víme, že start do sezony nebyl ideální, a tak jsme se během svátků snažili udělat maximum pro to, abychom byli lepší,“vyprávěl po středečním tréninku v Oberhofu Michal Krčmář.

Právě on byl před startem sezony pasován na muže, který měl povedenými výsledky přinést do českého tábora klid. Jenže Krčmář se trápil hned na úvod v Östersundu. „Navíc jsem si nepřišel po prvním trimestru vůbec vyzávoděný. O to větší chuť teď po Vánocích mám,“říká.

Během svátků se Češi rozdělili do několika skupin. Polovina reprezenta­ce trénovala v Jablonci, šest mužů se připravova­lo v Novém Městě na Moravě.

„Podmínky byly relativně dobré. V Jablonci se dalo na střelnici jezdit i kolo se slušným profilem, v Novém Městě byl sněhem pokrytý celý pětikilome­trový okruh,“těšilo šéftrenéra české reprezenta­ce Ondřeje Rybáře.

Za hranicemi se připravova­li Lucie Charvátová v Seefeldu a Ondřej Moravec v Hochfilzen­u, který využil i rakouské skupiny kolem Simona Edera. „Bylo to pro mě zase trochu oživení,“pochvalova­l si třiatřicet­iletý biatlonist­a.

Šlo o poslední šanci dohnat v tréninku drobnosti před olympijský­mi hrami v Pchjongčch­angu. Vyladit detaily, které v závodech před vánočními svátky nefungoval­y. „Nemohli jsme ale závodníky úplně ‚zrušit‘. Museli jsme najít určitou rovnováhu, abychom se co nejlépe připravili na zbytek sezony, a hlavně na olympiádu,“vysvětlova­l Rybář.

Většinu času tak biatlonist­é věnovali silové přípravě a objemu. Zaměřili se také na trénink střelby, která je v úvodních kolech Světového poháru tak často trápila. „Všichni jsme cítili, že střelba nebyla tím, o co bychom se mohli opřít. Snažili jsme si osvěžit to, co sportovci natrénoval­i během léta,“vykládal Rybář.

„A i tak to bylo docela drsné, ještě dneska jsme trénink na trati cítily,“shodovaly se už v Oberhofu Veronika Vítková s Evou Puskarčíko­vou.

Právě ony dvě mají už v dnešním sprintu šanci dokázat, že příprava opravdu směřuje správným směrem tím korejským.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia