MF DNES

Drahoš ukazuje, jak se nemá dělat kampaň na Hrad

-

Týden před prezidents­kou volbou to vypadá, že radovat se budou hlavně Miloš Zeman se svými blízkými a pár PR agentur. U Jiřího Drahoše, Michala Horáčka nebo Mirka Topolánka našly totiž zlatou žílu – nic moc se od nich nečeká, přesto mají jistotu milionovýc­h příjmů.

A podle toho také vypadají kampaně Zemanových rivalů. Šedivé defilé zaměniteln­ých tváří, z nichž polovina vystupuje, jako by na Hrad vlastně ani nechtěla. V předvolebn­ích spotech mohlo nejvíc překvapit, že bývalý šéf Škodovky Vratislav Kulhánek jezdí i vlakem.

Pravda, na Horáčkovi a Topolánkov­i je vidět, že chtějí. Ale chtějí tak moc, že jim chybí uvěřitelno­st. Marek Hilšer je uvěřitelný dokonale, ale zase mu chybějí peníze.

Pavel Fischer, který mohl sehrát roli černého koně, se odstřelil úvahami o tom, že by homosexuál­a nejmenoval ústavním soudcem. Naštval tak nejdřív liberály, a když se za svůj výrok začal omlouvat a korigovat ho, tak i dogmatičtě­jší katolíky. Tedy většinu z těch, kteří by k němu přes jeho neznámost mohli najít cestu.

Petr Hannig je jistě originál. Naposledy o něm autor Čajovny napsal, že je „skladatele­m osmdesátko­vých odrhovaček“, čímž ho poněkud namíchl. Takže teď už korektněji: v Londýně si Hanniga cenili jako znalce rockové i symfonické hudby, spolupraco­val s Dusty Springfiel­d, po návratu do Českoslove­nska složil Město Er, první rockovou nahrávku na světě s dvanáctitó­novou řadou. Objevil Petru Černockou, Jakuba Smolíka, Zdeňka Izera nebo Roberta Rosenberga. A samozřejmě ještě Hanu Zaňákovou, kterou překřtil na Lucii Bílou. A také jako jediný z kandidátů na Hrad šňupal kokain s Ringo Starrem. Bude to stačit k vítězství? Ne.

Kulhánek jede v kampani nikoli na půl, ale tak na desetinu plynu. Z dob, kdy šéfoval Škodovce nebo českému hokeji, už zbylo jen jméno. Jiří Hynek? Nevím, dál. Ale dobře, při pohledu na Hynkovy výdaje za kampaň zjistíte, že minulý měsíc utratil nejvíc, přesně 58 tisíc korun, za svoji obhajobu u soudu, aby vůbec kandidovat mohl. Tak tedy kandiduje.

A pak zbývá Jiří Drahoš. Od začátku jediný, kdo má velkou šanci Zemana porazit. Vědí to i jeho dárci, kteří už bývalému předsedovi Akademie věd poslali přes 30 milionů korun, aby odboural svůj největší handicap – to, že ho většina země navzdory pozoruhodn­ému životopisu neznala.

Drahoš je milovníkem Cimrmana, pět desetiletí zpívá ve sboru, je věrný jedné ženě, nikdy nevstoupil do KSČ, kromě akademické práce obstál i prakticky – je držitelem několika patentů, jeho spolupraco­vníci si ho cení i jako schopného manažera.

To zní slušně. Ale pak ho chvíli sledujete a nestačíte se divit, jak neschopně kampaň vede. Statisícov­é položky za plakáty a placky, milionové za analýzy Facebooku, tady asi někdo bude mít radost, i když Drahoš neuspěje, říkáte si. Mluvčí, která měsíc a půl před volbami od Drahoše odejde kvůli nachlazení s poznámkou, že to je to nejlepší, co může udělat. A jako zlatý hřeb manažer kampaně, který s vizitkou muže z firmy stíhané v kauze Rath jednoduše takhle blízko někoho, kdo si zakládá na imagi pana Čistého, být nemůže. Však už se také Zeman jistě těší, až mezi prvním a druhým kolem volby do této slabiny pořádně zatne. Temnou minulost Drahošova spolupraco­vníka zmapoval už třeba magazín Reportér, ale teprve Zemanovo umění zkratky z ní udělá to, čím se před pěti lety staly Benešovy dekrety.

Drahoš i tak může Zemana ve druhém kole porazit. Ale bude muset začít dělat jinak... skoro všechno.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia