MF DNES

ROZHOVORY MF DNES S KANDIDATY NA HRAD

VRATISLAV KULHANEK

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

S Občanskou demokratic­kou aliancí podnikatel­e Pavla Sehnala máte uzavřenou smlouvu. Na čem jste se v ní dohodli?

O konkrétníc­h podmínkách bych nerad mluvil, ale z mé strany jde o zviditelně­ní ODA, což si myslím, že jsem poměrně dost splnil. Druhá strana se zavázala, že uhradí náklady kampaně.

Kandidovat byl váš nápad?

Ne, Pavla Sehnala. Mě osobně by to pravděpodo­bně samo od sebe vůbec nenapadlo. Když za mnou přišel, tak jsem ostatně také odmítl.

Proč jste změnil názor?

Uvědomil jsem si, že v byznysu už to dál, než jsem to dotáhl, dotáhnout nejde. A tohle byla nabídka trošku nad politikou, která mě jako taková moc nebere. Řekl jsem si: ledacos jsi zažil a máš docela poutavou historii. Pak jsem dospěl i k názoru, že asi ve dvaasedmde­sáti letech se mě dotkla moudrost, takže jsem si řekl, že to zase až tak špatný nápad není.

S Pavlem Sehnalem se podle svých slov znáte z chodeb budovy, v níž sídlila jeho společnost. Vy jste tam tehdy byl ředitelem jiné firmy. To stačilo, aby vás ke kandidatuř­e oslovil?

Ale on se přede mnou obrátil na několik jiných lidí…

... jinými slovy jste mu tedy zbyl?

Zní to blbě, ale… Ne, teď už z toho nemám žádné trauma. Pan Sehnal už to totiž bohužel někde řekl a musím říct, že tehdy mě to dost dožralo, ale teď už mě to nebere.

Kvůli uzavřené smlouvě už z kampaně nemůžete vycouvat?

A proč bych to dělal?

Třeba proto, že vám průzkumy nedávají moc šancí, spíš jste označován za outsidera...

Jenže já žádný outsider nejsem. Průzkumům nevěřím, protože vycházejí podle toho, kdo si je zaplatí. Dám vám příklad – byl jsem na debatě s ostatními kandidáty a ještě předtím, než jsme řekli jediné slovo, tak třeba pan Drahoš měl dvaatřicet procent a já jen dvě procenta. Takže tomu se opravdu nedá věřit. Nebo si dokážete představit, že bych si zaplatil průzkum a nevyšlo mi, že jsem nejkrásněj­ší, nejchytřej­ší a že mě bude volit nejvíc lidí? Víc než výsledků průzkumů se ale teď obávám, aby kampaň neovlivnil­a ta finální masírka.

Jak to myslíte?

Každý má nějakou minulost, ale když se v závěru kampaně pasuje do role spravedliv­ého, navíc jeho billboardy jsou všude, mnozí tomu uvěří.

Máte na mysli Mirka Topolánka?

Zajímalo by mě, kdo a proč mu platí kampaň.

Vy si ji také neplatíte sám. Znamená to, že si v případě úspěchu s sebou na Hrad vezmete Pavla Sehnala nebo lidi z ODA?

V tomto mám jednu obrovskou výhodu. Tím, že mi kampaň financuje právě pan Sehnal a je to veřejně známé, tak já bych pro něj z pozice prezidenta nemohl hnout ani prstem. Vždyť by z toho byl obrovský skandál. Nicméně kdybych měl deset velkých sponzorů, jako má třeba Jiří Drahoš, tak bych asi nervózní byl. Řada z nich mu přece peníze nedává jen kvůli demokracii.

A vám je, tuším přes pět milionů, dal Pavel Sehnal jen tak?

V mém případě, jak už jsem řekl, šlo mimo jiné o investici do zviditelně­ní značky ODA. Nicméně moje dohoda s panem Sehnalem je, že volbami vše končí, i když dál zůstanu členem ODA. Ať dopadnou jak dopadnou.

Vy si nicméně neúspěch nepřipoušt­íte. Na čí hlasy spoléháte?

Sázím na lidi z fabrik a trošku taky z venkova. Ti se totiž většinou nenechají ošálit květnatými proslovy. Já, když se někdo na něco zeptá, tak mu řeknu jen ano nebo ne. A většinou to ani nerozvádím, protože to lidem stačí.

Přestěhova­l byste se v případě zvolení na Pražský hrad třeba do Lumbeho vily?

Asi ano. Upřímně řečeno, nevím totiž, jak by na přítomnost případné prezidents­ké ochranky reagovali v našem domě, kde je asi dvacet partají.

Jak na vaši kandidatur­u reagovala vaše rodina?

Tady v Praze se k tomu staví pozitivně. U nás v Českých Budějovicí­ch po první reakci, jestli jsem se už definitivn­ě nezbláznil, to již akceptují. Že by hýřili nadšením, to rozhodně ne. A vdané dcery jsou rády, že se jmenují po svých manželech.

Neměl jste někdy během kampaně kvůli nim přece jen skončit?

A proč?

Třeba proto, že se poměrně dost vymezujete proti politikům a jejich chování a prezidents­ký úřad se v současnost­i moc neodlišuje?

To neodlišuje, ale může se odlišit. Může být pojat úplně jinak, než jak ho pojímá Miloš Zeman. Platí totiž, že plné zapojení prezidenta do politiky je jen u jmenování premiéra a vlády nebo když náhodou dojde k nějaké turbulenci. Jinak by prezident měl být pevný seriózní bod, u kterého by si lidé mohli říct – u nás se sice všechno mele, ale my máme prezidenta, který nás nenechá ve štychu.

Jako prezident byste se tedy nevměšoval do stranickýc­h záležitost­í? Třeba jako si Miloš Zeman vyřizoval účty s lidmi, kteří ho v minulosti zradili?

V tomto směru by prezident měl být absolutně intaktní, měl by strany nechat, aby si své hry hrály samy. Je to jen jejich problém.

Zmínil jste, že prezident by měl jmenovat premiéra. Měl byste problém jmenovat trestně stíhaného člověka?

Se jmenováním trestně stíhaného člověka bych problém měl. A to i proto, že by se své funkci nemohl věnovat na plný úvazek. Nicméně ústava v tomto ohledu hovoří o presumpci neviny a v konkrétním případě pana Babiše člověk stále víc přemýšlí, jestli za tou jeho kauzou není ještě něco jiného. Jinými slovy, pokud by mi Babiš řekl, že vykonávat funkci předsedy vlády zvládne, byť s tím problémem, premiérem bych ho jmenoval.

V případě pana Babiše člověk stále víc přemýšlí, jestli za tou jeho kauzou není ještě něco jiného. Jinými slovy, pokud by mi Babiš řekl, že vykonávat funkci předsedy vlády zvládne, jmenoval bych ho.

Netrval byste na tom, aby vítězná strana případně nominovala na premiéra někoho jiného?

To by bylo zbytečné a já nerad dělám zbytečné věci. I kdyby tam byl totiž někdo jiný, tak by to stejně byla jen figura, kterou by někdo zezadu řídil. Tak to už radši ať je tam člověk, byť trestně stíhaný, na kterého ale všichni vidí a může voličům skládat účty.

V tuto chvíli není jisté, zda menšinový kabinet Andreje Babiše získá důvěru Poslanecké sněmovny. Jak byste se stavěl k případné vládě opřené o hlasy komunistů?

Je to strana, která byla zvolena ve volbách. V kombinaci s SPD by se mi sice tato varianta nelíbila, ale jako prezident bych s tím nic nenadělal. Ale myslím si, že Andrej Babiš je natolik chytrý, že tuto variantu nepoužije. Myslím, že i on by radši šel do nových voleb, protože musí cítit, že toto by bylo jen na přechodné období, které by nemuselo dopadnout dobře.

Byl byste pro předčasné volby?

Mě by netrápily, protože si myslím, že dnes se do parlamentu dostalo několik stran, které hlasy získaly jen vytvořením určité atmosféry. Ta už ale mezitím vystydla.

Myslíte Stranu přímé demokracie Tomia Okamury?

Ano. A nevím, jak u Pirátů, ale občas jsou jejich vystoupení už taková velmi emocionáln­í. Nové volby by tudíž pravděpodo­bně dopadly úplně jinak.

V čem byste chtěl být jiný než Miloš Zeman?

Především v jeho myšlení. On je velice chytrý, inteligent­ní člověk, profesioná­l. K jeho rafinovano­sti, mazanosti, sečtělosti, byť to bude znít blbě, můžu říct jediné – kdo z nás na něj má? Ale v posledním období se dostal do stavu, že může všechno. A to je pro mě naprosto nepřijatel­né.

Jak byste se proti tomu bránil? Do tohoto stavu se logicky může dostat i příští prezident.

Oproti Miloši Zemanovi je mou výhodou to, že už když jsem byl ve Škodovce, tak jsem byl v pozici, že jsem si mohl dělat, co jsem chtěl. A nikdy jsem toho nezneužil. Navíc jsem dospěl k názoru, že se mě před dvěma lety dotkla moudrost.

Miloš Zeman před svou první volbou prezidenta sliboval, že na Hradě bude pít mléko. Co byste změnil vy?

Tak tohle bych já určitě neslíbil. Naopak, já bych na Hradě, nebo možná spíš v Lánech, nejprve zkontrolov­al zásoby, jestli tam nějaké zbyly. (smích) Na svých zvyklostec­h rozhodně nic měnit nehodlám. Platí, že jednou za týden si dám doutníček a k tomu deci vína.

A jakých změn by se lidé dočkali v hradních prostorách?

Byť chápu bezpečnost­ní opatření, snažil bych se Pražský hrad víc otevřít lidem. Vadí mi zejména bezpečnost­ní rámy, které jsou nedůstojné, ale hlavně se kvůli nim tvoří před branami fronty. Pokud by to šlo, nechal bych je vyměnit za vyjíždějíc­í zábrany a kamery, které by mohlo obsluhovat několik lidí. Co bych také změnil, by byla možnost komerčních pronájmů prostor Hradu. Za naprosto skandální mi přijde, že si tam narozeniny mohou oslavit zaměstnanc­i Hradu a jejich přátelé. Takové věci bych já vůbec nedovolil. Hrad má pro Čechy symbolicko­u hodnotu.

Evropskou vlajku byste na Pražském hradě nechal?

Jsem sice hodně proevropsk­ý, ale právě proto, že si myslím, že Hrad je symbolem české státnosti, tak by na něm stačily vyvěšené české vlajky.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia